LEKSIKON 2023: Slađana Benković

EXPO 2027 će se odraziti na razvoj države u narednih nekoliko godina

InfrastrukturaIzdvajamoSrbija

29.12.2023 11:03 Autor: Marko Andrejić 3

EXPO 2027 će se odraziti na razvoj države u narednih nekoliko godina EXPO 2027 će se odraziti na razvoj države u narednih nekoliko godina
Profesor dr Slađana Benković redovni je profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Diplomu osnovnih studija stekla je 1997. godine na FON-u, gde je i... EXPO 2027 će se odraziti na razvoj države u narednih nekoliko godina

Profesor dr Slađana Benković redovni je profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Diplomu osnovnih studija stekla je 1997. godine na FON-u, gde je i magistrirala 2000. godine, odnosno doktorirala sa temom „Upravljanje razvojem i modaliteti razvoja preduzeća” 2004. godine.

Tokom profesionalne karijere realizovala je nastavu iz oblasti finansijskog menadžmenta, pored Fakulteta organizacionih nauka i na Šumarskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, kao i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu. Njenu karijeru obeležili su i boravci i realizacija nastave na međunarodnim unvierzitetima kao što su Pforzheim univeristy u Pfhorzheimu, Nemačka; the George Washington University u Vašingtonu, SAD; Faculty of Economics and Business u Rijeci, Hrvatska; Univerzitet u Kranju i Univerzitet u Mariboru, Slovenija i mnogi drugi.

U periodu od 2011. do 2021. godine bila je član ili predsednik odbora zadužbina univerziteta u Beogradu, kao i član brojnih žirija kojima su zadužbine nagrađivale najbolje istraživače među studentima i nastavnicima Univerziteta u Beogradu. Možda najvažnije stručno poverenje ukazano joj je kada je u periodu od 2013. do 2019. godine bila član Finansijskog saveta Univerziteta u Beogradu. Vrlo je posvećen istraživač, te je uočljivo njeno učešće na brojnim istraživačkim i naučnim projektima, u zemlji i inostranstvu. Poslednjih 10 deset godina aktivno je angažovana kao konsultant za finansijsko poslovanje u međunarodnim kompanijama, u zemlji i regionu.

Pitali smo profesorku Benković šta je po njenom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Srbija je dobila EXPO 2027 godine i mislim da je to najznačajniji događaj koji će se odraziti na razvoj ove države u narednih nekoliko godina. Učeni smo da smo na raskrsnici puteva, da svi putevi idu preko ove naše zemlje. Ipak, realizacija ovog događaja nas obavezuje da goste dočekamo onako kako to Srbi znaju. I da se konačno predstavimo onakvim kakvi mi jesmo kao narod, odnosno da pokažemo toplinu i dobrodošlicu koja krasi naš narod kada nam se ukaže prilika.

Ličnost godine

– Za mene je ličnost godine prof. dr Dragan Pamučar koji je i moj kolega na FON-u. Profesor dr Dragan Pamučar je profesor, istraživač i naučnik koji senalazi  na prestižnoj listi sastavljenoj od samo jedan odsto najcitiranijih naučnih istraživača u svetu.

Odmah pored njega su i prof. dr Vladan Devedžić i prof. dr Jelena Jovanović, takođe moje kolege sa FON-a, koji su među dva procenta najcitiranijih profesora na svetu prema Stanfordovoj listi. Zahvaljujući njihovim dostignućima naš Univerzitet u Beogradu je odskočio na najnovijoj Šangajskoj listi najboljih svetskih visokoškolskih ustanova. Ponosni smo na njihove rezultate.

Najbolji poslovni potez godine

– Svakako poslovni potez godine donose sve kompanije koje svoje poslovanje zasnivaju na primeni veštačke inteligencije, bilo to iz oblasti medicine, farmakologije, finansija, prava… Za mene je bilo intrigantno otpuštanje, pa ponovo vraćanje Sema Altmana, tvorca četbota veštačke inteligencije ChatGPT, na čelo kompanije OpenAl u roku od samo nekoliko dana. U isto vreme neposredno nakon otpuštanja Altmana drugi suosnivač kompanije Greg Brokmen je dao ostavku na mesto člana upravnog odbora. Treći suosnivač i glavni naučnik kompanije Ilja Sutskeveri je najpre glasao za razrešenje Altmana, da bi se odmah narednog dana javno izvinio putem X mreže i pozvao preostala tri (spoljna) člana upravnog odbora da promene odluku, odnosno da vrate Altmana i Brokmena na čelo OpenAl. U suprotnom će i on podneti ostavku.

Odluka upravnog odbora da razreši Altmana i ostavka Brokmena, izazvala je veliko nezadovoljstvo zaposlenih i upitno je šta bi se dogodilo sa kompanijom da se Altman nije vratio na čelo Open Al. Razlog zašto je došlo do situacije da bude smenjen i dalje nije tačno poznat, ali poruka koju su zaposleni podelili na X mreži: „OpenAI nije ništa bez svojih ljudi“.

Promašaj godine

– Ne želim nikoga da posebno izdvojim, ali želim da ukažem da me plaši činjenica da gotovo na svakom ćošku naše prestonice (Beograda), naročito u centralnoj zoni grada, imamo po jednu kockarnicu. Mislim da je to nešto nad čime bi predstavnici vlasti trebalo da se zamisle.

Očekivanja u 2024. godini

– Očekujem da se na svetskoj sceni okončaju ratovi. Tačnije – želim to iskreno! Volela bih da se svet i svetski lideri vrate tradicionalnim vrednostima, da postoji mnogo više poštovanja i uvažavanja različitosti. Zatim se nadam da ćemo naći način da se bolje čujemo i budemo iskreniji jedni prema drugima, jer je to osnov da verujemo više jedni drugima, i u konačnici da verujemo jedni u druge.

Profesionalno se nadam da će novi projekat koji pokrećem doprineti boljem razumevanju finansija. Nadam se da će doprineti finansijskoj pismenosti i biti dobra platforma koja povezuje ljude koji su već u finansijskoj industriji. Verujem u ovaj kanal komunikacije koji sam odabrala i učesnike u projektu koji su prihvatili da ga podrže.

Konačno, privatno bih volela da svi budemo zdravi i da sa više optimizma ulazimo u svaki novi dan.

  • Vale

    30.12.2023 #1 Author

    Da sve bude tako, bilo bi najbolje

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #3 Author

    Kako da ne…
    Šuplja priča, preskupo ulaganje…
    Za građane Srbije samo otimanje državnog novca za kojekave dilove. Užas!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...