Finansijski izazov za kraj leta: priprema zimnice
24.8.2024 17:13 Autor: Mirjana Vasić Adžić 12
Kraj avgusta i početak septembra vreme je opterećenosti kućnog budžeta, možda i više nego za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Opremanje đaka za polazak u školu i priprema zimnice predstavljaju ozbiljne izdatke, a još ako se uzme u obzir da su letovanja tek otplaćena, značajno je obratiti pažnju na svaki dinar koji će biti potrošen u narednom periodu.
Tradicionalno pripremanje zimnice na našim prostorima više nije nužda, kao što je nekada bio slučaj, kada je konzervirana hrana (zimnica) trebalo da nadoknadi nedostatak svežih namirnica u zimskom periodu. Sa razvojem tehnologije prerade hrane, skoro sve vrste namirnica su nam dostupne tokom cele godine. Ipak, priprema zimnice, zadržala se u našim krajevima.
Troškovi spremanja zimnice mogu značajno varirati u zavisnosti od raznih faktora, uključujući vrstu i količinu povrća, kao i cene sastojaka i materijala.
Osnovni troškovi koje treba uzeti u obzir su cene povrća, šećera, soli, sirćeta, začina, eventualno troškove za ambalažu (staklene tegle, poklopce, itd.) i sredstva za energiju (struja, gas, drva).
Najpopularnije vrste zimnice su ajvar, turšija, kiseli kupus i krastavčići, kao i kuvani i mleveni paradajz. Poslednjih godina ovaj spisak postaje duži i kreativniji, ali ajvar i kupus su neizostavni deo svake slave, porodičnog okupljanja ili proslave Božića i Nove godine.
Interesovalo nas je kakva je trenutna ponuda i kako se kreću cene popularnog povrća od koga se pravi zimnica.
Na sajtu preduzeća Veletržnice Beograd (popularno – Kvantaška pijaca), stoji obaveštenje da raste ponuda i potražnja crvene paprike. Ona uglavnom stiže iz Ruskog Krstura i Leskovca, dok je uvozna iz Severne Makedonije. Trenutno se može naći po ceni od 150 dinara po kilogramu.
I interesovanje za kupus raste, a on se može pazariti po ceni od 30 do 40 dinara za kilogram na istoimenoj pijaci, a ubrzo će se u marketima naći i vakumirane glavice kiselog kupusa čija se cena prošle godine kretala oko 240 dinara po kilogramu.
Za kornišone je još rano, njihova prošlogodišnja cena bila je od 130 do 140 dinara.
Paradajz za kuvanje na Veletržnici košta od 40 do 60 dinara, dok paradajz za jelo na beogradskim pijacama u proseku košta 120 dinara po kilogramu.
Za sada treba obratiti pažnju na cenu karfiola, jer na nekim beogradskim pijacama košta od 40 do 60 dinara, a negde cena ide i do 200 dinara po kilogramu. Na Veletržnici Beograd karfiol se prodaje po ceni od 130 do 160 dinara. S obzirom na to da je karfiol neizostavni deo turšije, vredi se potruditi i pronaći što bolju ponudu.
Troškovi energije za kuvanje i sterilizaciju zavise od količine i vrste zimnice koju pripremate.
Poslednjih godina na tržištu postoji opcija za sve one koji nemaju vremena za pripremu, a vole da uživaju u tradicionalnim ukusima. Posebno je kupovina već gotovog ajvara postala popularna i može se naći u svim marketima. Za teglu ajvara od 500g trenutno treba izdvojiti od 300 do 800 dinara, a tu su i slični proizvodi kao pinđur, ljutenica ili cepkana paprika.
Pročitajte još:
Nekada je bilo važno pozabaviti se pripremom zimnice na vreme, ali tržište je trenutno u potpunosti prilagođeno modernom načinu života, pa tako oni koji ne stignu da spreme zimnicu, a u mogućnosti su da izdvoje novac, moći će da kupe gotov proizvod tokom cele zime ili da ga naruče sa mnogobrojnih sajtova koji nude veliki izbor gotovih proizvoda na jednom mestu.
REA
25.8.2024 #1 AuthorNisam sigurna da vise iko sprema zimnicu,i ako sprema spremi mnogo manje nego pre
HANA
25.8.2024 #2 AuthorPo ovome i zimnica je postala veliki luksuz.
Tuga…
BLIZANAC
25.8.2024 #3 AuthorDodje i zima već, prodje leto i dolaze novi troškovi počev od zimnice
NATI
25.8.2024 #4 AuthorAjvar se sigurno nece praviti kao nekad
Grocka
25.8.2024 #5 AuthorLuksuz za mnoge na zalost
SHALIMAR
25.8.2024 #6 AuthorPraviti se ne isplati,a kupiti domaci tek…cene previsoke i spremati sam i kupiti domaci pravi ajvar.
Brana
25.8.2024 #7 AuthorSprema se, samo ko koliko bude mogao
PIKSI
25.8.2024 #8 AuthorVecina nas kupi gotovo jer je mnogo lakse a i jeftinije…
LAV
25.8.2024 #9 AuthorNe znam koliko je isplativo praviti i spremati zimnicu kada se uzmu u obzir cene povrca.
ZVONČICA
25.8.2024 #10 AuthorLakse je kupiti i isplativije
SENSEI
26.8.2024 #11 AuthorPolako će da krene i priprema povrća a Bogami i ogreva
SABRINA
26.8.2024 #12 AuthorSve manje domaćica se upušta u pripremanje zimnice. Ali su i cene gotove zimnice svake godine sve skuplje i skuplje.