Koliko je novca potrebno izdvojiti da bismo uživali u tradicionalnim ukusima?

Finansijski izazov za kraj leta: priprema zimnice

IzdvajamoSrbija

24.8.2024 17:13 Autor: Mirjana Vasić Adžić 12

Finansijski izazov za kraj leta: priprema zimnice Finansijski izazov za kraj leta: priprema zimnice
Kraj avgusta i početak septembra vreme je opterećenosti kućnog budžeta, možda i više nego za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Opremanje đaka za polazak... Finansijski izazov za kraj leta: priprema zimnice

Kraj avgusta i početak septembra vreme je opterećenosti kućnog budžeta, možda i više nego za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Opremanje đaka za polazak u školu i priprema zimnice predstavljaju ozbiljne izdatke, a još ako se uzme u obzir da su letovanja tek otplaćena, značajno je obratiti pažnju na svaki dinar koji će biti potrošen u narednom periodu.

Tradicionalno pripremanje zimnice na našim prostorima više nije nužda, kao što je nekada bio slučaj, kada je konzervirana hrana (zimnica) trebalo da nadoknadi nedostatak svežih namirnica u zimskom periodu. Sa razvojem tehnologije prerade hrane, skoro sve vrste namirnica su nam dostupne tokom cele godine. Ipak, priprema zimnice, zadržala se u našim krajevima.

Troškovi spremanja zimnice mogu značajno varirati u zavisnosti od raznih faktora, uključujući vrstu i količinu povrća, kao i cene sastojaka i materijala.

Osnovni troškovi koje treba uzeti u obzir su cene povrća, šećera, soli, sirćeta, začina, eventualno troškove za ambalažu (staklene tegle, poklopce, itd.) i sredstva za energiju (struja, gas, drva).

Najpopularnije vrste zimnice su ajvar, turšija, kiseli kupus i krastavčići, kao i kuvani i mleveni paradajz. Poslednjih godina ovaj spisak postaje duži i kreativniji, ali ajvar i kupus su neizostavni deo svake slave, porodičnog okupljanja ili proslave Božića i Nove godine.

Interesovalo nas je kakva je trenutna ponuda i kako se kreću cene popularnog povrća od koga se pravi zimnica.

Na sajtu preduzeća Veletržnice Beograd (popularno – Kvantaška pijaca), stoji obaveštenje da raste ponuda i potražnja crvene paprike. Ona uglavnom stiže iz Ruskog Krstura i Leskovca, dok je uvozna iz Severne Makedonije. Trenutno se može naći po ceni od 150 dinara po kilogramu.

I interesovanje za kupus raste, a on se može pazariti po ceni od 30 do 40 dinara za kilogram na istoimenoj pijaci, a ubrzo će se u marketima naći i vakumirane glavice kiselog kupusa čija se cena prošle godine kretala oko 240 dinara po kilogramu.

Za kornišone je još rano, njihova prošlogodišnja cena bila je od 130 do 140 dinara.

Foto: Unsplash.com

Paradajz za kuvanje na Veletržnici košta od 40 do 60 dinara, dok paradajz za jelo na beogradskim pijacama u proseku košta 120 dinara po kilogramu.

Za sada treba obratiti pažnju na cenu karfiola, jer na nekim beogradskim pijacama košta od 40 do 60 dinara, a negde cena ide i do 200 dinara po kilogramu. Na Veletržnici Beograd karfiol se prodaje po ceni od 130 do 160 dinara. S obzirom na to da je karfiol neizostavni deo turšije, vredi se potruditi i pronaći što bolju ponudu.

Troškovi energije za kuvanje i sterilizaciju zavise od količine i vrste zimnice koju pripremate.

Poslednjih godina na tržištu postoji opcija za sve one koji nemaju vremena za pripremu, a vole da uživaju u tradicionalnim ukusima. Posebno je kupovina već gotovog ajvara postala popularna i može se naći u svim marketima. Za teglu ajvara od 500g trenutno treba izdvojiti od 300 do 800 dinara, a tu su i slični proizvodi kao pinđur, ljutenica ili cepkana paprika.

Nekada je bilo važno pozabaviti se pripremom zimnice na vreme, ali tržište je trenutno u potpunosti prilagođeno modernom načinu života, pa tako oni koji ne stignu da spreme zimnicu, a u mogućnosti su da izdvoje novac, moći će da kupe gotov proizvod tokom cele zime ili da ga naruče sa mnogobrojnih sajtova koji nude veliki izbor gotovih proizvoda na jednom mestu.

  • REA

    25.8.2024 #1 Author

    Nisam sigurna da vise iko sprema zimnicu,i ako sprema spremi mnogo manje nego pre

    Odgovori

  • HANA

    25.8.2024 #2 Author

    Po ovome i zimnica je postala veliki luksuz.
    Tuga…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    25.8.2024 #3 Author

    Dodje i zima već, prodje leto i dolaze novi troškovi počev od zimnice

    Odgovori

  • NATI

    25.8.2024 #4 Author

    Ajvar se sigurno nece praviti kao nekad

    Odgovori

  • Grocka

    25.8.2024 #5 Author

    Luksuz za mnoge na zalost

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.8.2024 #6 Author

    Praviti se ne isplati,a kupiti domaci tek…cene previsoke i spremati sam i kupiti domaci pravi ajvar.

    Odgovori

  • Brana

    25.8.2024 #7 Author

    Sprema se, samo ko koliko bude mogao

    Odgovori

  • PIKSI

    25.8.2024 #8 Author

    Vecina nas kupi gotovo jer je mnogo lakse a i jeftinije…

    Odgovori

  • LAV

    25.8.2024 #9 Author

    Ne znam koliko je isplativo praviti i spremati zimnicu kada se uzmu u obzir cene povrca.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    25.8.2024 #10 Author

    Lakse je kupiti i isplativije

    Odgovori

  • SENSEI

    26.8.2024 #11 Author

    Polako će da krene i priprema povrća a Bogami i ogreva

    Odgovori

  • SABRINA

    26.8.2024 #12 Author

    Sve manje domaćica se upušta u pripremanje zimnice. Ali su i cene gotove zimnice svake godine sve skuplje i skuplje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.