Bez standardne procedure planiranja

Fiskalni savet: Vlada Srbije iz budžetske rezerve od 2018. do 2023. preusmerila 2,6 milijardi evra

AnalizaSrbijaU fokusu

22.7.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Fiskalni savet: Vlada Srbije iz budžetske rezerve od 2018. do 2023. preusmerila 2,6 milijardi evra Fiskalni savet: Vlada Srbije iz budžetske rezerve od 2018. do 2023. preusmerila 2,6 milijardi evra
Vlada je preko budžetske rezerve od 2018. do 2023. godine preusmerila ukupno oko 2,6 milijardi evra bez standardne procedure planiranja i uključivanja u budžet“,... Fiskalni savet: Vlada Srbije iz budžetske rezerve od 2018. do 2023. preusmerila 2,6 milijardi evra

Vlada je preko budžetske rezerve od 2018. do 2023. godine preusmerila ukupno oko 2,6 milijardi evra bez standardne procedure planiranja i uključivanja u budžet“, naveo je Fiskalni savet u analizi Tekuća budžetska rezerva i rebalans u Srbiji: Aktuelni izazovi i potrebna unapređenja.

Tekuću budžetsku rezervu Vlada Srbije, kako je navedeno, koristi u velikom obimu i blizu zakonskog maksimuma od četiri odsto budžetskih prihoda, a u najmanje dve godine, 2020. i 2022, postoje jasne indikacije da je premašila to zakonsko ograničenje, prenosi Beta.

Stvarni iznos budžetske rezerve, kako je pokazala analiza, je i nešto veći jer sveobuhvatni podaci o upotrebi budžetske rezerve u 2023. objaviće se u drugoj polovini 2024, a potpuni podaci za 2019. nikad nisu objavljeni.

Državni budžet je, naveo je Fisklni savet, centralni dokument javnih finansija koji pokazuje koliko sredstava država uzima od građana i privrede i na koje usluge i politike ih usmerava, a u njegovoj pripremi i izvršenju mora da se obezbedi odgovarajuća participacija građana preko predstavnika građana u skupštini i nezavisnih državnih institucija.

Vladi je, istaknuto je u analizi, dozvoljen određeni nivo fleksibilnosti jer sve okolnosti u kojima se prikupljaju javni prihodi i izvršavaju javni rashodi nije moguće do kraja predvideti, pa su neizbežna i manja tehnička odstupanja i greške prilikom projekcije brojnih izdataka.

Zbog toga su, tokom godine dozvoljene određene korekcije budžeta bez učešća Skupštine, što se u praksi realizuje preko tekuće budžetske rezerve, koja se u osnovi popunjava sredstvima koje budžetski korisnici nisu tokom godine realizovali u skladu sa inicijalno predviđenim budžetom.

Ta sredstva se odlukom Vlade preusmeravaju na korisnike i projekte za koje se pokaže da za njih budžetom nije bilo predviđeno dovoljno sredstava.

„Zakonski dozvoljen maksimalan iznos sredstava koja se mogu preusmeriti preko budžetske rezerve, a bez odobrenja Skupštine Srbije trenutno je četiri odsto prihoda republičkog budžeta, što u 2024. iznosi oko 700 miliona evra“, naveo je Fiskalni savet.

Ukoliko se tokom godine pojavi potreba za značajnijim izmenama budžeta i promenama ekonomskih politika, Vlada je, naveo je fiskalni savet, u obavezi da Skupštini Srbije podnese na usvajanje rebalans budžeta.

U analizi se ističe da se budžetska rezerva u Srbiji upotrebljavala i za vođenje ad hoc ekonomskih politika, „što ne bi smela da bude njena namena“.

„Korišćenje budžetske rezerve prihvatljivo je onda kad se njome povećava fleksibilnost budžeta na tehničkomn nivou ili kad mora brzo da se reaguje na nepredviđene okolnosti, ali ne i za sprovođenje novih fiskalnih politika“, naveo je Savet.

Međutim, u Srbiji se, pokazala je analiza, budžetska rezerva koristi za „finansijski izdašne državne politike koje nisu prolazile kroz standardne faze planiranja i budžetiranja, a donošene su mimo redovnih procedura i parlamenta“.

„Te politike obično su najavljivali najviši državni zvaničnici na konferencijama za medije, a kao jedan od izvora njihovog finansiranja koristila se i budžetska rezerva iz koje je od 2018. do 2023. isplaćeno oko 400 miliona za ad hoc mere iz domena socijalne zaštite – neselektivne isplate novca stanovništvu“, navodi se u analizi.

  • KIMCHI

    22.7.2024 #1 Author

    Koji priliv koji odliv…

    Odgovori

  • Boba321

    23.7.2024 #2 Author

    Tesko je pricati o ekonomiji o u nasoj drzavi,toliko nelogicnosti da je to strasno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.