turska kompanija privodi kraju akviziciju dve biogasne elektrane u Pančevu

Fortis Energy dobio preliminarne dozvole za tri vetroparka u Srbiji

BiznisSrbija

10.8.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Fortis Energy dobio preliminarne dozvole za tri vetroparka u Srbiji Fortis Energy dobio preliminarne dozvole za tri vetroparka u Srbiji
Turska kompanija Fortis Energy objavila je da je od Srbije dobila preliminarne dozvole za tri projekta vetra snage 509,4 MW. Elektromreža Srbija (EMS) je... Fortis Energy dobio preliminarne dozvole za tri vetroparka u Srbiji

Turska kompanija Fortis Energy objavila je da je od Srbije dobila preliminarne dozvole za tri projekta vetra snage 509,4 MW. Elektromreža Srbija (EMS) je izdala zvanično saopštenje o priključenju na elektroenergetsku mrežu projekata Fortisovog vetroparka Vranje od 171 MW i vetroparka Gornjak od 194,4 MW.

Kako navodi eKapija, takođe, u toku je proces preliminarne dozvole za projekat vetroparka Juhor od 144 MW, saopštila je turska kompanija.

Sa kapacitetom od 509,4 MW, vetroelektrane će generisati 1,5 milijardi kWh obnovljive energije, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji 750.000 domaćinstava i sprečiće emisiju od 350.000 tona CO2 godišnje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su trenutno u toku merenja vetra za lokacije vetroparkova i preliminarna procena resursa vetra.

Fortis ističe da ovi projekti podrazumevaju ulaganje od 550 mil evra i da podržavaju sveobuhvatan lanac vrednosti u različitim sektorima, uključujući građevinske radove, elektrotehniku, logistiku, održavanje, bezbednost i telekomunikacije.

Turska kompanija je krajem jula obelodanila i da je kupila solarni projekat snage 180 MW sa baterijskim sistemom za skladištenje energije (BESS) u Sremskoj Mitrovici, podseća eKapija.

Kako su naveli, očekuje da će to biti jedna od najvećih solarnih elektrana i sistem za skladištenje energije u jugoistočnoj Evropi. Fortis planira da instalira BESS kapaciteta 36 MWh, a plan je da izgradnja solarnog kompleksa počne 2025. godine. Kako je ranije objavljeno, očekuje se da pomenute tri vetroelektrane, u Jagodini, Petrovcu i Vranju, budu dovršene do 2026.

Fortis je u maju objavio i da privodi kraju akviziciju dve biogasne elektrane u Pančevu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.