Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma sa Cassa Depositi E Prestiti stigao u Skupštinu Srbije

Garancija za kredit EPS-u puna obaveza za državu – od ukidanja upotrebe uglja do nove Uprave

BankeInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

25.6.2024 12:47 Autor: Milica Rilak 3

Garancija za kredit EPS-u puna obaveza za državu – od ukidanja upotrebe uglja do nove Uprave Garancija za kredit EPS-u puna obaveza za državu – od ukidanja upotrebe uglja do nove Uprave
U Skupštinu Srbije stigao je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o garanciji koju država Srbija daje italijanskoj finansijskoj instituciji Cassa Depositi E Prestiti za... Garancija za kredit EPS-u puna obaveza za državu – od ukidanja upotrebe uglja do nove Uprave

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o garanciji koju država Srbija daje italijanskoj finansijskoj instituciji Cassa Depositi E Prestiti za ugovor o zajmu vredan 100 miliona evra.

Ugovor o zajmu sklopljen je 23. maja ove godine i odnosi se na podršku likvidnosti Elektroprivrede Srbije (EPS), dok tekst Sporazuma o garanciji otkriva da bi njegovim potvrđivanjem Srbija prihvatila čitav niz obaveza iz oblasti energetike, među kojima je i rok za usvajanje Nacionalnog klimatskog plana, utvrđivanje „prekretnice“ za zatvaranje termoelektrana, kao i osnivanje nove Uprave.

U Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o garanciji garant je Republika Srbija, koju zastupa Vlada Srbije preko ministarstva finansija, dok je zajmodavac italijanski Cassa Depositi E Prestiti.

Kada je reč o Ugovoru o zajmu, on je sklopljen tokom poslovnog foruma Italija-Srbija u Trstu, a EPS je tada saopštio da će „kao doprinos ubrzanju zelene tranzicije Zapadnog Balkana, italijanski fond Cassa Depositi e Prestiti (CDP) obezbediti 100 miliona evra finansijskog programa za Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije“.

Cilj ovog programa je, kako je navedeno, podrška dekarbonizaciji i sigurnosti elektroenergetskog sektora Srbije.

Potpisivanje ugovora sa Cassa Depositi E Prestiti / Izvor: EPS

U tom smislu su, u okviru Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o garanciji, obaveze Srbije kao garanta detaljno pobrojane.

„Nakon potpisivanja Ugovora o zajmu i ovog Sporazuma, kada bude bilo izvodljivo, Garant će objaviti opredeljenje Srbije da postepeno ukine upotrebu uglja što je pre moguće, a u svakom slučaju najkasnije do 31. decembra 2050. godine, kao i da će se to odraziti na nove ili ažurirane verzije nacionalnih strateških dokumenata“, stoji u predlogu zakona.

U tekstu je izričito navedeno da se „Garant obavezuje da će raditi na uspostavljanju prekretnica za zatvaranje termoelektrana do 31. decembra 2030. godine“.

Garant će, kako se dalje nabraja, osigurati donošenje Aukcijskog trogodišnjeg plana, usvojiti regulatorni okvir za aukcije obnovljivih izvora energije u skladu sa „Paketom čiste energije“ koji je usvojila Evropska komisija i najboljom evropskom praksom.

„Garant će obezbediti da se prva aukcija obnovljive energije u Srbiji pokrene za najmanje 400 megavata snage vetra, u skladu sa procesom i rasporedom koji će u dobroj veri dogovoriti Garant sa tehničkim savetodavnim timom koji savetuje Ministarstvo rudarstva i energetike kao deo EBRD programa koji podržava sprovođenje aukcija obnovljivih izvora energije u Srbiji“, navodi se dalje u Predlogu zakona.

Foto: Freepik

Rok za usvajanje klimatskog plana

U dokumentu o kome poslanici Skupštine Srbije tek treba da raspravljaju stoji i da će Garant podržati sve zakonske i regulatorne inicijative (uključujući usvajanje zakonskih izmena) potrebne za podršku razvoju kratkoročnog tržišta električne energije i za spajanje tržišta električne energije u cilju povećanja likvidnosti i konkurentnosti tržišta.

Za neke obaveze dati su konkretni rokovi ili iznosi, pa tako stoji da će „Garant usvojiti NEKP (Nacionalni energetski i klimatski plan) do 30. septembra 2024. godine, koji će postaviti cilj uključivanja od preko 45 odsto obnovljivih izvora u proizvodnom miksu električne energije u Srbiji do 31. decembra 2030. godine“.

Poslednja obaveza Srbije odnosi se na dekarbonizaciju privrede, ali i stvaranje nove institucije.

„Garant će podržati dekarbonizaciju privrede Srbije kroz prepoznavanje značajnog potencijala za unapređenje energetske efikasnosti u Republici Srbiji putem unapređenja energetske efikasnosti i promovisanja efikasnog korišćenja izvora energije, posebno (ali bez ograničenja) podržavanjem aktivnosti usmerenih na izgradnju i jačanje kapaciteta Uprave za finansiranje i unapređenje energetske efikasnosti za upravljanje fondovima Evropske unije, razvoj i promociju šema podrške investicijama u energetsku efikasnost u većem obimu sa posebnim fokusom na renoviranje zgrada“, navedeno je u Predlogu zakona.

  • SENSEI

    26.6.2024 #1 Author

    Ovo samo može omogućiti sigurnije snabdevanje strujom

    Odgovori

  • BIJUTI27

    27.6.2024 #2 Author

    Odosmo na doboš.

    Odgovori

  • Sale

    28.6.2024 #3 Author

    Kako to da firmi koja je prijavila dobit posluje u plusu uzima kredite uz uslovljavanje sopstvenog poslovanja ???

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.