LEKSIKON 2021: Ivan Nikolić

Godina koju je obeležila inflacija

AnalizaSrbijaSvetU fokusu

5.1.2022 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Godina koju je obeležila inflacija Godina koju je obeležila inflacija
Ivan Nikolić je naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu, gde obavlja dužnost direktora za razvojne projekte. Od novembra 2012. godine je član Saveta guvernera... Godina koju je obeležila inflacija

Ivan Nikolić je naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu, gde obavlja dužnost direktora za razvojne projekte. Od novembra 2012. godine je član Saveta guvernera Narodne banke Srbije. Njegovo polje ekspertize je makroekonomsko kretanje u Srbiji i okruženju.

Rođen je 1975. godine u Beogradu, gde je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu. Dodatno je završio kurs Međunarodnog monetarnog fonda „Finansijsko programiranje i politike“. Na stručnom usavršavanju u SAD boravio je 2001. godine, a u NR Kini 2011. i 2015. godine. Radnu karijeru započeo je 2002. godine kao istraživač pripravnik u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 2004. godine zaposlen je u Ekonomskom institutu u Beogradu.

U dosadašnjoj karijeri bio je angažovan na izradi brojnih domaćih i međunarodnih studija i projekata. Autor je većeg broja naučnih i stručnih radova. Rezultate svojih istraživanja je, između ostalog, objavljivao i u najrelevantnijim domaćim časopisima iz ovih oblasti.

Pitali smo Ivana Nikolića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2021. godinu?

Događaj godine

– Rekordna inflacija je globalni fenomen. Inflacija je na najvišem nivou u poslednjih 30-40 godina.

Ličnost godine

– Niko nije posebno zaslužio da se uzdigne iznad drugih.

Najbolji poslovni potez godine

– Medijski se probio (Mate) Rimac, ali još nije efektivno realizovao svoje velike projekte. Ostaje da se vidi da li je realno da neko tako mali ostvari veliki uspeh.

Poslovni promašaj godine

– Gasovod Severni tok 2. Njegovo puštanje u rad stabilizovalo bi cene i snabdevanje gasom u Evropi. To je fenomen Evrope i njena najveća glupost. Ima posledice na svetsku cenu gasa. To je najveći ekonomski apsurd. Drugo je (predsednik Turske Redžep) Erdoganova monetarna politika.

Očekivanja u 2022. godini

– U 2022. godinu ulazimo sa jednakom neizvesnošću kao u 2021. Akumulirani su rizici pandemije, geopolitička kriza raste, kao i inflacija. Očekujemo na proleće odgovor centralnih banaka, FED i ECB i zaoštravanje monetarne politike. Posledice će biti usporavanje ekonomskih aktivnosti, a najgore će verovatno proći evrozona, koja slabo napreduje i još se nije vratila na pretpandemijski nivo. Energetska kriza će se verovatno produbiti tokom zime. Sve u svemu, pod pretpostavkom da će se pandemija nastaviti, godina će biti teška. Pre svih, Evropa je u ozbiljnom problemu. Veoma je teško numerički proceniti šta će se događati. Kina je prvi put izostavila numeričku prognozu u svom najnovijem petogodišnjem planu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...