Nacrt je krajem avgusta bio na javnom uvidu 15 dana

Grad Novi Sad planira rekonstrukciju Spensa, uključeno i rušenje pojedinih delova objekta

InfrastrukturaSrbija

28.9.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Grad Novi Sad planira rekonstrukciju Spensa, uključeno i rušenje pojedinih delova objekta Grad Novi Sad planira rekonstrukciju Spensa, uključeno i rušenje pojedinih delova objekta
Gradske vlasti u Novom Sadu planiraju rekonstrukciju „Spensa”, koja uključuje rušenje delova tog sportskog i poslovnog objekta i gradnju novih segmenata, a u neposrednoj... Grad Novi Sad planira rekonstrukciju Spensa, uključeno i rušenje pojedinih delova objekta

Gradske vlasti u Novom Sadu planiraju rekonstrukciju „Spensa”, koja uključuje rušenje delova tog sportskog i poslovnog objekta i gradnju novih segmenata, a u neposrednoj okolini, na mestu zelene površine i parkinga, kod Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, podizanje hotela od 16 spratova, kapaciteta 300 ležaja.

Kako piše Politika, predviđeno je rušenje dela na kome se nalaze tereni za mini-golf, gde bi se dogradilo dva sprata. Isto tako, rušio bi se deo zapadnog platoa (kod Medissona) uz izgradnju prizemnog objekta. Novosagrađeni objekti poslužili bi za sportske sadržaje, dogradnju trenažne dvorane. Ideja je i da se sruše otvoreni bazeni i da ih zameni novi takav kompleks.

Deo Spensa u kome je spratna garaža takođe bi bio srušen, a gradila bi se nova, sa dva nivoa pod zemljom, suterenom, prizemljem i dva sprata. Za parkiranje bi poslužio i plato Spensa ka stadionu „Karađorđe”, gde je u planu podzemna garaža. Između ostalog, dogradio bi se tehnički toranj na kome bi bio restoran sa vidikovcem.

Zasad je čitav posao, do odobrenja gradske skupštine, predviđen nacrtom odluke kojom se menja regulacioni plan prostora između bulevara Evrope i cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške.

Nacrt je krajem avgusta bio na javnom uvidu 15 dana, u sklopu čega je bila i javna prezentacija, a juče je skupštinska Komisija za planove na javnoj sednici razmatrala dva seta primedbi za koje tvrdi da su jedine stigle. Prihvaćene su sugestije Asocijacije sportskih veterana i legendi Novog Sada da se javni prostori uz Spens nazovu po imenima znamenitih sportista Novog Sada, kao i da parkovski uređene površine ponesu naziv Olimpijski park. Novosadska biciklistička inicijativa dala je sugestije, između ostalog, da se uvedu biciklističke staze i unese u plan spratna garaža za bicikle.

Novi Sad / Foto: Pixabay.com

Primedbe ima i Društvo arhitekata Novog Sada, ali nisu razmatrane, jer u komisiji tvrde da nisu stigle, te se traži od strukovnog udruženja dokaz da su ih poslali, da odštampaju elektronsku poštu i dostave im, te da će u tom slučaju razmatrati i njih. DANS zamera najpre to što je javni uvid trajao samo dve nedelje, a kako za naš list kaže predsednica tog društva Ana Ferik Ivanovič, nema potrebe za hitnošću, koju primećuje i kod drugih, smatra, spornih planova, poput onog za Futoški park, gde se očekuje dogradnja hotela „Park”.

„Ono što je nama jako sporno jeste to da oni žele da Spens ne bude samo objekat, nego svi okolni prostori. Najviše se to vidi na platou ispred Spensa, gde su jako velik prostor namenili za podzemnu garažu. Onda može lako da se desi da se tako povećane površine Spensa jednog dana počnu odvajati, preko koncesionara, i da vi onda dobijete privatnog vlasnika podzemne garaže, koji će nas građane da uslovljava, a mi sami smo izgubili ono što je trenutno gradsko”, kaže.

Problemom smatra buduća imovinska stanja, a to se ovim planskim dokumentom, dodaje, ne razmatra. Postavlja se pitanje vlasništva celine Spensa, pa i hotela i budućeg bazena umesto sadašnjeg koji se želi srušiti jer ne zadovoljava svetske standarde. Umesto da se on ostavi građanima na korišćenje, smatra da se po svetskim standardima može napraviti bazen na „započetoj lokaciji” na Novom naselju.

„Ne znamo šta će oni raditi, ali ako planiramo hotel za sportiste koji dolaze na Spens, pretpostavljamo da će grad graditi, a Spens se ne bavi hotelijerstvom. Samim tim postoji opasnost da ćemo opet prostor koji je gradski dati privatnom vlasniku da gradi jako visoku spratnost, primereniju Bulevaru oslobođenja, gde već imamo visokih repera i nije daleko od Spensa”, navodi predsednica DANS-a.

Odbornik Miran Pogačar iz grupe građana „Bravo” pitao je na sednici komisije o rušenju bazena i gradnji novog, što smatra apsurdnim i veruje da je rekonstrukcija dovoljna. Takođe, pitao je zašto na platou kod stadiona, koji je leti vreo, nije planirano nikakvo zelenilo, a zanimalo ga je i ko je investitor hotela.

Predsednik komisije Radonja Dabetić, koji najpre nije dozvolio obraćanje odbornika jer je sednica namenjena razmatranju primedbi koje su građani dostavili, sugerisao je na kraju Pogačaru da će imati priliku da o planu raspravlja na skupštinskoj sednici, piše Politika.

  • HANA

    28.9.2024 #1 Author

    Mislim da se Novosađanima
    ova ideja uopšte ne dopada…

    Odgovori

  • Boba321

    28.9.2024 #2 Author

    Prelepa hala i simbol Novog Sada, treba ga renovirati definitivno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.