vrednost invsticije milijardu evra

Gradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe od proleća

InfrastrukturaSrbija

23.10.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Gradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe od proleća Gradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe od proleća
Samo nekoliko dana pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da očekuje da će radovi na auto-putu Vožd Karađorđe početi u toku leta naredne... Gradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe od proleća

Samo nekoliko dana pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da očekuje da će radovi na auto-putu Vožd Karađorđe početi u toku leta naredne godine, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavljuje da će izgradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe početi na proleće i da će građevinska dozvola za pripremne radove biti izdata do 15. decembra.

Procenjena vrednost investicije je oko milijardu evra.

Prema rečima ministra, još nije izabrana kompanija koja će da gradi Vožd Karađorđe, ali napomenuo je i da je u toku proces koji se tiče izdavanja lokacijskih uslova, a koji će biti završen do 15. novembra, piše eKapija.

Naveo je i da će odobrenje za izgradnju prve faze ove deonice, od Čibutkovice do Orašca, dužine 45,8 kilometara biti doneto 1. marta naredne godine.

“Građevinska dozvola za izgradnju druge faze, od Aranđelovca do Malog Požarevca, biće izdata 1. aprila naredne godine. Projekat za građevinsku dozvolu se završava tako da smo spremni”, kazao je Vesić.

Plan je, kako je dodao, da se prvo završi urbanističko-tehnička dokumentacija za deonicu čija je dužina 82,71 kilometar, koja predstavlja vezu između dva auto-puta Miloš Veliki i Beograd-Niš.

Auto-put
Foto: Unsplash.com

Ministar je podsetio i na to da su na ovoj trasi predviđena tri tunela duga 2.322 metra, 80 mostova ukupne dužine 9.130 metara, 25 nadvožnjaka i 42 pločasta propusta.

“Potporne konstrukcije saobraćajnice su duge 5.386 metara, a imaće 13 denivelisanih raskrsnica, tri parkirališta i dva odmarališta”, naveo je Vesić.

Nacrtom prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta za brzu saobraćajnicu Vožd Karađorđe predviđena je trasa ukupne dužine 163,75 kilometara, a projektovana je za brzine od 100 kilometara na čas. Put će imati dve fizički odvojene kolovozne trake, sa po dve saobraćajne trake.

Prema svemu navedenom, da se zaključiti da će Vožd Karađorđe biti definitivno moto-put, to jest brza saobraćajnica, a ne auto-put na šta upućuje i početkom godine usvojena izmenjena Uredba o kategorizaciji državnih puteva.

Vesić je podsetio da će Vožd Karađorđe proći kroz teritorije 13 opština i gradova, navodeći da počinje od Lajkovca, pa ide preko Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Mladenovca i Sopota.

Zatim se, kako navodi, nastavlja ka Smederevskoj Palanci i prolazi i kroz delove opštine Ljig, Batočina i na kraju Kragujevca.

  • SABRINA

    23.10.2024 #1 Author

    Zaista su nam bolji putevi nego što su pre bili.

    Odgovori

  • Milan Jovanovic

    23.10.2024 #2 Author

    Sve je to lepo,kad se tiče puteva.Pitanje svih pitanja je koliko Srba ,a i drugih narodnosti ići tim putevima.Bez biološke obnove naroda u Srbiji sve će to biti uzaludno.Svaku vlast u Srbiji treba da se oceni po tome,da li je taj demografski sunovrat smanjila.Drugo da li je i koliko uspela da vrati visoko obrazovanih,prvenstveno tehničke struke.Sudeći kakve neznalice sjedne strane ,a sa druge lobisti stranih interesa sede na čelu ministarstava i drugih institucija teško se to može očekivati. Tako da će se Srbi rađati po svetu od Johanesburga do Dubajia i od Australije do Amerike i zapadne Evrope.Biće skloni integraciji u ta društva i imaćemo „danak u krvi“na savremen način.PS sa ovakvom vlašću to sigurno nećemo postići.Jedino je možda bilo za očekivati od pokojnog Đinđića, ali on nemade šansu da to pokaže

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.