Završetak berbe za dve nedelje

Grožđe sazrelo ranije, ali suša „obrala“ 30 odsto prinosa

SrbijaU fokusu

2.9.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Grožđe sazrelo ranije, ali suša „obrala“ 30 odsto prinosa Grožđe sazrelo ranije, ali suša „obrala“ 30 odsto prinosa
Berba grožđa je u punom jeku, a iskusni vinogradari ne pamte da su rane sorte obrane već početkom avgusta. Zbog izuzetno visokih temperatura i... Grožđe sazrelo ranije, ali suša „obrala“ 30 odsto prinosa

Berba grožđa je u punom jeku, a iskusni vinogradari ne pamte da su rane sorte obrane već početkom avgusta. Zbog izuzetno visokih temperatura i dugotrajne suše, prinosi su u proseku manji za 30 procenata, objavio je RTS.

Za razliku od prošle godine kada su spasavali rod od kiše, danas se u Župi bore sa sušom. Bere se ubrzano dok je grožđe još u dobrom stanju.

Takođe, pino noar, vranac i tamjanika, na obroncima Željina, Kopaonika i Goča su sazreli mesec dana ranije.

Vinogradar iz Tržca Ljubiša Protić kaže za RTS da je za dobru godinu odgovorno nebo 95 odsto, a pet odsto je na uzgajivačima.

„Mi uradimo sve to i onda počnemo da se hvalimo. Onda nebo nas kazni, što je bio slučaj prošle godine, a eto ove godine smo dobili nagradu ili, kako da kažem, ‘namirili se neki računi'“, kaže Protić.

Enolog Aleksa Spasić napominje da se grožđe u Župi dosta dobro izborilo sa klimom i hladnijim noćima koje su počele pre desetak dana.

„Očuvao se aromatski kompleks pogotovo aromatičnih sorti. Možda bi jedna kišica pomogla da osveži vinograde koji su malo više osetili sušu“, objašnjava Spasić za RTS.

Visoke temperature i suša sačuvale su grožđe od bolesti. Profesor Marko Malićanin sa Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu ističe da je, sa aspekta zdravstvenog stanja, grožđe fantastično.

„Ako govorimo globalno o kvalitetu grožđa, o njegovom potencijalu za proizvodnju vina, nije to ono što godina treba da donese“, izjavio je Malićanin za RTS.

Ukazuje da ovo grožđe ima izuzetno visoke šećere, niske kiseline i da je dehidrirano.

„Tek ćemo da vidimo u vinima kakav ćemo aromatski potencijal da dobijemo i kako su ove ekstremne temperature uticale na kompletan metabolizam biljke“, konstatuje profesor Malićanin.

Završetak berbe i prerade grožđa u Župi očekuje se za dve nedelje, što je nekada bilo nezamislivo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.