veštačka inteligencija ima uticaj i na formiranje cena

Guverner Banke Kanade upozorio da AI može da eliminiše više radnih mesta nego što stvara

BankeBiznisHi-techSrbija

21.9.2024 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Guverner Banke Kanade upozorio da AI može da eliminiše više radnih mesta nego što stvara Guverner Banke Kanade upozorio da AI može da eliminiše više radnih mesta nego što stvara
Guverner Banke Kanade Tif Maklem (Tiff Macklem) izrazio je zabrinutost zbog potencijalno ometajućeg uticaja veštačke inteligencije (AI) na tržište rada, upozoravajući da bi ta... Guverner Banke Kanade upozorio da AI može da eliminiše više radnih mesta nego što stvara

Guverner Banke Kanade Tif Maklem (Tiff Macklem) izrazio je zabrinutost zbog potencijalno ometajućeg uticaja veštačke inteligencije (AI) na tržište rada, upozoravajući da bi ta tehnologija dugoročno mogla da eliminiše više radnih mesta nego što stvara.

„Kako veštačka inteligencija postaje sve više uspostavljena u ekonomiji i njeni uticaji sve transformativniji, ona bi mogla da uništi više radnih mesta nego što stvara“, rekao je on na konferenciji o ekonomiji veštačke inteligencije Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja održanoj u Torontu, i dodao da ljudi koji izgube posao zbog automatizacije moraju da se bore za nove mogućnosti, prenosi Anadolu Agency.

Maklem je naglasio da će razumevanje i oblikovanje uticaja na tržište rada biti sve važniji kako AI nastavi da napreduje i širi se kroz ekonomije.

On je dodao da AI takođe može uticati na to kako preduzeća određuju cene.

„Već postoje dokazi da digitalno osposobljene firme menjaju cene češće od manje digitalno intenzivnih firmi. AI bi, pored toga, takođe mogao da utiče na nivo konkurencije u privredi“, kaže Maklem.

On je naglasio da centralne banke moraju pomno razumeti kako bi AI uticala na inflaciju, kako indirektno kroz ukupnu potražnju i ponudu, tako i direktno kroz ponašanje u određivanju cena.

Maklem je pozvao akademike da rade sa preduzećima i kreatorima politike kako bi bolje razumeli i predvideli uticaje veštačke inteligencije.

  • MARA

    21.9.2024 #1 Author

    Svima nam preti od AI

    Odgovori

  • REA

    22.9.2024 #2 Author

    Naravno da je tako, stvaramo nesto sto ce da nas unisti.

    Odgovori

  • gagica

    22.9.2024 #3 Author

    Pa zar to nije poenta vi nazalost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.