Istraživanje obuhvatilo sve zemlje članice EU i 12 susednih država

Indeks inovacija: Srbija napredovala na listi Evropske komisije, ali i dalje slaba u tri oblasti

InovacijePoslovanjeSrbija

13.7.2024 14:31 Autor: Milica Vojtek 10

Indeks inovacija: Srbija napredovala na listi Evropske komisije, ali i dalje slaba u tri oblasti Indeks inovacija: Srbija napredovala na listi Evropske komisije, ali i dalje slaba u tri oblasti
Srbija je zauzela 29. mesto na ovogodišnjoj listi Evropske komisije koja je rangirala 39 zemalja prema njihovoj inovativnosti, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji European... Indeks inovacija: Srbija napredovala na listi Evropske komisije, ali i dalje slaba u tri oblasti

Srbija je zauzela 29. mesto na ovogodišnjoj listi Evropske komisije koja je rangirala 39 zemalja prema njihovoj inovativnosti, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji European Innovation Scoreboard (EIS). Istraživanje je obuhvatilo sve države članice EU i 12 susednih zemalja.

Ova publikacija objavljuje se jednom godišnje i daje uporednu procenu istraživanja i inovacija u državama članicama EU, susednim evropskim zemljama i odabranim trećim zemljama (globalni konkurenti).

Pomaže zainteresovanim stranama da procene oblasti u kojima treba da koncentrišu svoje napore da se poboljša učinak inovacija, s obzirom na nacionalni socio-ekonomski kontekst. Rezultati EIS-a mogu pomoći u otkrivanju koje dimenzije nacionalnih inovacionih sistema su posebno slabe ili jake i stoga bi trebalo da budu predmet pažnje kreatora politike”, objašnjava se u uvodu ove publikacije.

Parametri se, osim sa 2023, uglavnom porede sa 2017. godinom kao referentnom. Od 2017. inovacijski učinak EU je povećan za 10 odsto.

U analizi se razlikuju četiri kategorije zemalja – inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i inovatori u nastajanju. Srbija spade u grupu “inovatora u nastajanju”.

Četiri zemlje koje imaju rezultate iznad proseka EU – a nisu članice – su Švajcarska, Norveška, Velika Britanija i Island. Švajcarska, koja je na prvom mestu u proširenoj rang listi sa poboljšanjem od 1,9 procentnih poena u poređenju sa 2023, lider je u inovacijama koji nadmašuje sve države članice EU. Norveška je nastavila da poboljšava svoj učinak beležeći povećanje od 0,9 odsto u odnosu na 2023.

Foto: Freepik.com

U 2024. Velika Britanija je opala u poređenju sa prethodnom godinom izgubivši 2,1 odsto, da bi stigla na deveto mesto na rang listi. Island beleži smanjenje performansi za jedan procentni poen, što ga stavlja na poslednje mesto u grupi jakih inovatora sa rezultatom nešto iznad proseka EU.

Ostalih osam susednih zemalja su u grupi inovatora u nastajanju, sa tri zemlje članice EU koje zauzimaju prve tri pozicije u ovoj grupi. Turska je bila svedok najdinamičnijeg rasta u 2024. u poređenju sa 2023. obezbeđujući šesto mesto među inovatorima u nastajanju.

Srbija je inovator u nastajanju sa učinkom od 62,8 odsto proseka EU u 2024. Učinak je iznad proseka ostvaren i u kategoriji inovatori u nastajanju (48 odsto). Bolje rezultate od Srbije imaju Slovenija koja je zauzela 18. mesto i Hrvatska koja je na 27. mestu, dok je Severna Makedonija na 35. mestu. Ne pretposlednjem, 38 mestu, nalazi se Bosna i Hercegovina.

U odeljku istraživanja koji je posvećen Srbiji ističe se da su nadmašene prosečne vrednosti EU ostvarene u oblasti ulaganja kompanija u cilju inoviranja svoijih proizvoda i poslovnih procesa.

Visoke vrednosti u odnosu na evropski prosek zabeležene su i u oblastima nabavke opreme, zaštite intelektualne svojine, izrade studija izvodljivosti, istraživanja tržišta i slično, kao i u izdvajanjima za razvoj inovacija po zaposlenom.

Tačke u kojima je Srbija relativno slaba su dizajn aplikacija, emisije štetnih čestica u vazduh i produktivnost resursa.

Istraživanje obuhvata ukupno 45 parametara koji se prate.

  • HANA

    14.7.2024 #1 Author

    Da budemo iskreni…Srbija ne napreduje ni na jednom polju.
    Nazaduje galopom! U ambis.

    Odgovori

  • ELLA

    14.7.2024 #2 Author

    Treba jos mnogo da se ulaze da bi rezultati bili vidljivi

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.7.2024 #3 Author

    Kaskamo mi dosta u odnosu na evropski prosek..

    Odgovori

  • BLIZANAC

    14.7.2024 #4 Author

    Bitno da radimo tamo gde smo najslabiji

    Odgovori

  • LAV

    14.7.2024 #5 Author

    Inovacije jako vazne u svim sverama drustva.

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.7.2024 #6 Author

    Bitno da se ne pominjemo u kontetstu stagnacije sve ostalo je odlična informacija.

    Odgovori

  • ZVEZDA

    14.7.2024 #7 Author

    Vrlo interesantne vesti

    Odgovori

  • Faith

    14.7.2024 #8 Author

    Moramo jos raditi na sebi

    Odgovori

  • ZVONČICA

    14.7.2024 #9 Author

    Imamo mi jos puno da napredujemo

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.8.2024 #10 Author

    Od mogućih 30
    Srbija nije član EU jer Evropa nije dostojna Srbije
    Dali u to njihovo ocenjivanje ulazi i to da
    Srbi đaci osvajaju prva mesta u svetu na raznim takmičenjima iz
    Podugačak spisak
    Ili nisu dostigli taj nivo
    Biće da su ispod nivoa..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.