Mehanizacija novog doba na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Internet stigao i na njive

AgrobiznisInovacijeInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

22.5.2024 16:07 Autor: Milica Vojtek 7

Internet stigao i na njive Internet stigao i na njive
Veštačka inteligencija se već primenjuje u poljoprivredi, a u budućnosti će potreba za njenim korišćenjem biti sve veća, zaključak je koji se prethodnih dana... Internet stigao i na njive

Veštačka inteligencija se već primenjuje u poljoprivredi, a u budućnosti će potreba za njenim korišćenjem biti sve veća, zaključak je koji se prethodnih dana mogao čuti na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Na predavanjima i panel diskusijama koje su se bavile inovacijama i savremenom tehnologijom u agrobiznisu zaključeno je da je u prethodnoj deceniji tehnološki napredak doživeo veliki skok, te da će u budućnosti on morati da bude praćen dodatnom edukacijom mladih poljoprivrednika. Tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji pružaju rešenja za različite aspekte poljoprivredne proizvodnje – od boljeg i predvidljivijeg planiranja do precizne poljoprivrede i optimizacije implementacije resursa.

Tokom Poljoprivrednog sajma predstavljeni su agrodronovi, autopilot navigacija za traktore, kao i roboti za analizu zemljišta, košenje, branje plodova.

Agrodronovi su i ove godine privukli pažnju, a iz kompanije Agrodron kažu da se oni najčešće koriste za detekciju stanja i nadzor nad usevima, i kasnije za njihovo tretiranje. Cena dronova kreće se od 20.000 evra, pa naviše.

“Na novosadskom sajmu već pet godina zaredom izlažemo dronove treće, sada već i četvrte generacije, koji se primenjuju u poljoprivredi. To su, pre svega, dronovi za detekciju stanja i nadzor na usevima i kasnije za njihovo tretiranje. Ove godine prvi put prikazujemo novi model koji može da ponese 40 litara rastvora za tretiranje useva, odnosno 50 kilograma granulacije. Pravi se po potpuno novom modelu u svetu, i u Evropu je tek stigao. Specifično kod tog modela je da koristi centrifugalnu diznu umesto dosadašnjih pneumatskih dizni“, kažu iz kompanije Agrodron.

Agrodron / Foto: Biznis.rs

Oni navode da je interesovanje za dronove na sajmu jako veliko.

“I do sada su se farmeri interesovali za korišćenje ove mehanizacije u poljoprivredi, ali kako su klimatske promene sve evidentnije i sve je više bolesti koje napadaju biljke – a koje je teško videti u klasičnim uslovima – dronovi postaju jedino rešenje kada padne kiša, kada je blato, kada je teren nepristupačan ili su usevi prerasli, pa se ne može izvršiti tretman na klasičan način. Onda je dron jedini spas”, navode iz ove kompanije.

Kupci dronova su šarenoliki – od malih poljoprivrednika koji se odlučuju za manje dronove, do velikih preduzeća. Međutim, prema rečima zaposlenih u Agrodronu, javlja se i treća kategorija kupaca – oni koji žele da vrše uslugu trećim licima.

“Među zainteresovanima sve je više onih koji pružanje usluga dronovima vide kao svoju profesiju. Oni koji nabave ovu vrstu opreme mogu pružati pomoć trećim licima kojima je možda neisplativo da imaju svoje dronove, a koji mogu da angažuju nekoga za prskanje, zalivanje i slično”.

Jedna od inovacija na Poljoprivrednom sajmu svakako je i autopilot navigacija za traktore. Iz kompanije Agrosolution kažu da je cena ovog proizvoda oko 5.200 evra plus PDV.

Autopilot navigacija za traktore / Foto: Biznis.rs

“Autopilot sistem se postavi na traktor i na ekranu odaberete parcelu na kojoj želite da radite. Autopilot vam automatski izabere rutu po kojoj ćete da idete, a vaše je samo da se opredelite za operaciju koju želite – oranje, prskanje, sejanje”, kažu iz Agrosolutiona.

Uz svaku kupljenu navigaciju dobija se i besplatan signal tri godine.  

Na štandu delegacije Evropske unije na Poljoprivrednom sajmu Institut BioSens je prethodnih dana, pored najpoznatijeg robota za analizu zemljišta – agrobota Lala, predstavio i agrobot za branje borovnica, kao i niz senzora i uređaja koji obezbeđuju kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju u ratarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

“Brojne su prednosti korišćenja robota u obradi zemljišta u odnosu na klasičnu mehanizaciju. Pre svega, ne zagađuju životnu sredinu i lakši su, što znači da ne izazivaju kompakciju zemljišta. Agrobot Lala Instituta BioSens namenjen je uzorkovanju i analizi zemljišta na terenu, pre svega za NPK analize. Bitno je smanjen broj uzoraka, na od tri do pet po hektaru, a rezultati se dobijaju za samo pola sata“, objasnio je rukovodilac Centra za senzorsku tehnologiju u Institutu BioSens Goran Kitić.

Među inovacijama u mehanizaciji pažnju je privukla i univerzalna robotska platforma namenjena radovima u poljoprivredi i komunalnim delatnostima, nastala u saradnji preduzeća Koming kompjuter inženjering (Coming Computer Engineering) u Nišu i niškog Mašinskog fakulteta.

“Reč je o potpuno električnom vozilu, koje se kreće pomoću pogonskih baterija. Koristi se za branje, košenje, prskanje i može da vuče bilo koju priključnu mašinu do četiri tone”, objasnio je ranije menadžer razvoja poslovanja u Coming Computer Engineeringu Marko Tamburić.

Osnovni model robota prodavaće se za 50.000 evra, dok će model sa pogonskim sklopom za poljoprivredne mašine koštati 75.000 evra.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu traje do 23. maja. Cena ulaznice za odrasle je 800 dinara, dok je za decu, penzionere, kolektivne posete đaka i studenata 400 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.