Firma Hidrokor gradnja o uspešnom poslovanju

Istorijsko podbušivanje: Jedini u Srbiji radili utiskivanje čeličnih cevi prečnika dva metra

Srbija

25.3.2024 09:59 Autor: Milica Vojtek 0

Istorijsko podbušivanje: Jedini u Srbiji radili utiskivanje čeličnih cevi prečnika dva metra Istorijsko podbušivanje: Jedini u Srbiji radili utiskivanje čeličnih cevi prečnika dva metra
Kompanija Hidrokor gradnja doo u Srbiji posluje od novembra 2020. godine, a za samo nekoliko godina uspeli su na tržištu da postanu prepoznatljivi po... Istorijsko podbušivanje: Jedini u Srbiji radili utiskivanje čeličnih cevi prečnika dva metra

Kompanija Hidrokor gradnja doo u Srbiji posluje od novembra 2020. godine, a za samo nekoliko godina uspeli su na tržištu da postanu prepoznatljivi po kvalitetu svog rada, ali i inovacijama koje su uneli u posao.

U pitanju je građevinska firma kojoj su uske specijalnosti horizontalno podbušivanje, utiskivanje čeličnih cevi, mikrotuneliranje (Microtunneling), HDD podbušivanje (horizontalno usmereno podbušivanje) svih prečnika u najrazličitijim terenima.

Iako je kompanija u Srbiji mlada, njen osnivač i direktor Ranko Kovačević radovima u horizontalnim podbušivanjima bavi se od kraja sedamdesetih godina prošlog veka. Posao je započeo u Mariboru u Sloveniji, da bi se pre nekoliko godina vratio u Srbiju i osnovao Hidrokor gradnju.

Izgradnja i sanacija kolektora sa pumpnim stanicama i izgradnja kanalizacione mreže u Nišu jedan je od najvećih projekata ove kompanije koji se uskoro uspešno završava. Ovaj projekat izvodi konzorcijum Telekomunikacija doo i MPP Jedinstvo ad, a Hidrokor gradnja doo ima status nominovanog podizvođača.

Miroslav Ostojić, zamenik direktora ove firme, ističe da su „prilikom izgradnje glavnog kolektora kolege naišle na železničku prugu koju je trebalo premostiti, a jedini način da se to uradi bez ukidanja železničkog saobraćaja je podbušivanje, odnosno takozvano mikrotuneliranje, koje se na zapadu često koristi, a koje je na našem tržištu novina.“

„Mi smo izvršili utiskivanje čeličnih cevi dva metra (2040mm) u prečniku na dužini od 48 metara“, navodi, i objašnjava da je ovo „tehnologija izuzetne preciznosti (zbog laserskog navođenja), koja se primenjuje u svim tipovima terena, prečnika od DN 300 do DN 4000 mm (do četiri metra u prečniku), na dužinama i do nekoliko kilometra“.

Iako su godine za nama bile obeležene ratom u Ukrajini, to se prema rečima Ostojića nije odrazilo na obim posla, ali se odrazilo u smislu „izuzetnog skoka troškova“.

„Cena čelika je uticala u nekom smislu na naš rad, s tim što manje nabavke materijala obavljamo u zemlji, dok veće nabavljamo u Austriji“, kaže naš sagovornik.

Među klijentima ove, sada već dobro poznate kompanije, nalaze se i Koridori Srbije za koje je Hidrokor gradnja radila „sistem horizontalne drenaže u Grdeličkoj klisuri na Useku 3“. U pitanju je bilo jedno od  klizišta koje je pretilo da se obruši na Auto-put E-75, a prema Ostojićevim rečima „ukupno je ugrađeno oko tri kilometra drenažnih cevi“. Takođe navodi da je projekat „više nego uspešno izveden, jer je nivo podzemnih voda koje su dovodile do nastanka klizišta smanjen za više od 80 odsto.“

Pored Koridora Srbije ova kompanija radila je i sa firmama Elixir Craft, Serbia Zijin Copper, Napred ad, kao i firmama iz pomenutog konzorcijuma. 

Iako se neretko susreću sa problemom manjka radnika, iz ove kompanije ističu da „uspevaju da unutar domaćeg tržišta ostvare sve potrebe, te da potrebu za stranim radnicima još uvek nisu imali“.

S obzirom na to da su prethodnih godina imali velike investicije u opremu, kompanija Hidrokor gradnja danas je u prilici da istovremeno radi velika podbušivanja na tri gradilišta.

„Dobar deo mašina za utiskivanje cevi koji nam je potreban proizvodimo sami za naše potrebe. Iako trenutno nemamo u planu da nudimo naše proizvode, na srednjoročnom planu želja nam je da krenemo sa izvozom“, ističe on.

Govoreći o tome kako uspešno poslovati, Ostojić smatra da je neophodno biti specijalizovan za neku oblast.

„Jako je bitna uska specijalizacija i spremnost da se uči sve što se tiče oblasti kojom se bavite, to zahteva puno odricanja i puno rada. Drugi faktor je – sreća“, zaključuje naš sagovornik. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...