nadahnuće u domaćoj etnološkoj građi

Izložba “100 žena, 100 minijatura” u četiri beogradske banke

KulturaLifestyleSrbija

12.4.2023 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Izložba “100 žena, 100 minijatura” u četiri beogradske banke Izložba “100 žena, 100 minijatura” u četiri beogradske banke
Srednjovekovni ornamenti, etnološka građa i ćirilično pismo nadahnuli su unikatna dela devete izložbe “100 žena, 100 minijatura“, jedine manifestacije ove vrste koja ženama i... Izložba “100 žena, 100 minijatura” u četiri beogradske banke

Srednjovekovni ornamenti, etnološka građa i ćirilično pismo nadahnuli su unikatna dela devete izložbe “100 žena, 100 minijatura“, jedine manifestacije ove vrste koja ženama i mladima iz cele Srbije pruža priliku da se afirmišu u izradi tradicionalnih rukotvorina i dobiju priznanje za svoj rad.

Postavka koju čine eksponati rađenih u tehnikama veza, zlatoveza i pustovanja, krajem prošle godine predstavljena je u rezidenciji ambasade Kanade, a od danas je dostupna i široj javnosti u četiri ekspoziture UniCredit Banke u Beogradu.

Izložbu će Beograđani moći da posete narednih mesec dana i to na lokacijama – Jurija Gagarina 12, Španskih boraca, Rajićeva 27-29 i Trnska 2, nakon čega će obići i druge gradove u Srbiji.

Izložbu uz podršku NALED-a priređuje krovna asocijacija proizvođača rukotvorina Etno Mreža koja obeležava 20 godina rada, a predsednica udruženja Violeta Jovanović naglasila je, prilikom otvaranja, da su osnaživanje žena i mladih posebno u ruralnim krajevima, razvoj ženskog preduzetništva i očuvanje nasleđa glavni ciljevi kojima teže.

Foto: Milan Obradović, Beta

“Kultura, nasleđe i žene čine ključan, a zapostavljen stub lokalnog razvoja i zato ova izložba predstavlja autentične vrednosti i afirmiše umetnost u minijaturi. Ova postavka je i uvod u desetu, jubilarnu izložbu koja sledi, a koja će po prvi put biti regionalnog karaktera i obuhvatiti kulturno nasleđe šireg dela Zapadnog Balkana”, rekla je Jovanović.

UniCredit Bank Srbija postala je glavni pokrovitelj izložbe, a prema rečima člana Izvršnog odbora i direktora za poslovanje sa stanovništvom i malim privrednim društvima Rastka Nicića, dužnost svih privrednika je da pruže svoj doprinos očuvanju kulturne baštine i razvoju ženskog preduzetništva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...