Državno-privredna delegacija Srbije u trodnevnoj poseti Japanu

Japanske kompanije zainteresovane za nova ulaganja u Srbiji

BiznisSrbijaSvet

6.6.2024 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Japanske kompanije zainteresovane za nova ulaganja u Srbiji Japanske kompanije zainteresovane za nova ulaganja u Srbiji
Japanske kompanije zainteresovane su za nova ulaganja u Srbiji, širenje svojih investicija na sektor tekstilne, mašinske industrije, prehrambeno-prerađivački sektor i inovativnu poljoprivredu, kao i... Japanske kompanije zainteresovane za nova ulaganja u Srbiji

Japanske kompanije zainteresovane su za nova ulaganja u Srbiji, širenje svojih investicija na sektor tekstilne, mašinske industrije, prehrambeno-prerađivački sektor i inovativnu poljoprivredu, kao i za saradnju sa našim industrijskim parkovima i inovativnim kompanijama, izjavio je u Tokiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Državno-privredna delegacija Srbije, koja boravi u trodnevnoj poseti Japanu, imala je niz sastanaka sa predstavnicima japanskih korporacija, poput kompanija Itochu, Mitsubishi, Toshiba, sa kojima su dogovoreni dalji sastanci i nastavak saradnje na ostvarivanju zajedničkih projekata, navodi PKS.

Predsednik PKS je ocenio posetu kao veoma uspešnu za srpsku državno-privrednu delegaciju i naveo da postoji ogroman potencijal za saradnju srpskih i japanskih kompanija i produbljivanje već postojeće saradnje.

U kompaniji Itochu, koja je već prisutna u Srbiji u sektoru energetike sa velikim projektom na deponiji Vinča, a posluje u svetu u brojnim oblastima, razgovaralo se o mogućim investicijama u tekstilnu industriju Srbije.

„Oni su ogromni kada je u pitanju tekstilna industrija i moda, a ponudili smo im saradnju sa izuzetno dobrom kompanijom Luss Textile iz Raške, koja već sada radi za najveće brendove kao što su Moncler, Replay, Philipp Plein. Luss Textile ima dovoljno kapaciteta i grade novu fabriku, a postoji veliko interesovanje japanske strane da se razgovara o mogućim poslovima kod nas”, rekao je Čadež.

Sa istom kompanijom, odnosno njihovim delom koji se bavi mašinskom industrijom, bilo je reči o potencijalima Mind parka, najvećeg privatnog industrijskog parka u Srbiji i jednim od najmodernijih u Evropi, a u kojem se proizvodi Simensov tramvaj, kako bi eventualno deo svojih aktivnosti prebacili u srpski industrijski park.

„Njima je evropsko tržište izuzetno važno. Danas ne možete da poslujete na evropskom kontinentu ako nemate bar deo proizvodnje u Evropi, zbog logističkih i operativnih troškova. Ideja im se jako dopala i već smo organizovali naredne sastanke”, objašnjava Čadež.

Takođe, sa japanskim partnerima se razgovaralo o njihovom daljem investiranju u preradu hrane u Srbiji.

„Oni su već prisutni u našoj zemlji, kupili su jednu kompaniju za preradu voća i povrća iz Srbije i jednu kompaniju za pakovanje, a te srpske kompanije su utrostručile svoje prihode od kada su u vlasništvu japanskih partnera”, kaže predsednik PKS.

Dodaje da je japanskim kolegama predočena mogućnost saradnje sa srpskim poljoprivrednim institutima koji se bave inovativnim tehnologijama za poljoprivredu, kao što je institut Bio Sens.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.