Ponuđači i dalje moraju da ispune strožije kvalifikacione uslove

Jugoslovensko rečno brodarstvo opet na prodaju – ali po sedam miliona evra nižoj početnoj ceni

Srbija

15.8.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Jugoslovensko rečno brodarstvo opet na prodaju – ali po sedam miliona evra nižoj početnoj ceni Jugoslovensko rečno brodarstvo opet na prodaju – ali po sedam miliona evra nižoj početnoj ceni
Ministarstvo privrede raspisalo je drugi po redu javni poziv za prodaju Jugoslovenskog rečnog brodarstva za mesec dana – pošto je krajem jula prethodni poziv... Jugoslovensko rečno brodarstvo opet na prodaju – ali po sedam miliona evra nižoj početnoj ceni

Ministarstvo privrede raspisalo je drugi po redu javni poziv za prodaju Jugoslovenskog rečnog brodarstva za mesec dana – pošto je krajem jula prethodni poziv poništilo uz obrazloženje da je potrebno korigovati procenu vrednosti imovine tog akcionarskog društva u gotovo stopostotnom vlasništvu države.

Korekcija vrednosti imovine po svemu sudeći je sprovedena, pošto je 13. avgusta u javnom pozivu navedeno da predmet prodaje čini paket akcija ukupne procenjene vrednosti od 21,83 miliona evra, koliko iznosi i početna cena za nadmetanje potencijalih kupaca.

U prethodnom pozivu procenjena vrednost i početna cena JRB iznosili su 29,2 miliona evra.

Odgovor na to zašto je došlo do korekcije procene vrednosti imovine može se potražiti u saopštenju Ministarstva privrede od 2. avgusta ove godine.

Ministarstvo je, kako su tada istakli, objavilo javni poziv za privatizaciju preduzeća JRB AD dana 23. jula 2024. godine, ali je u periodu nakon pripreme i objave poziva dobilo obaveštenje od republičke Direkcije za imovinu kao i od JRB da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

„Ministarstvo privrede je, upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024. godine, donelo odluku o poništaju Javnog poziva“, naveli su u saopštenju u kome su istakli i da će biti urađena korekcija procene vrednosti imovine.

Portal Pištaljka je, takođe, 27. jula objavio i da je prodaja JRB po početnoj ceni od 29,2 miliona evra oglašena svega pet dana pošto je ova kompanija dobila državni posao od strateške važnosti od Elektroprivrede Srbije, odnosno pretovar i prevoz uglja vredan 28,8 miliona evra – skoro isto koliko je država procenila celu ovu firmu.

U međuvremenu je 30. jula na Portalu javnih nabavki objavljeno obaveštenje u kome EPS obaveštava da zaustavlja dalje aktivnosti u tom postupku javne nabavke.

Ko može da učestvuje u privatizaciji JRB?

Početna cena za prodaju kapitala JRB dakle iznosi 100 odsto procenjene vrednosti na dan 31. decembar 2023. godine, odnosno 21.824.311 miliona evra, objavilo je ministarstvo u najsvežijem javnom pozivu od 13. avgusta. Paket se sastoji od 1,8 miliona komada akcija koje pripadaju Srbiji, što je 99,98 odsto kapitala, dok je ostatak u rukama malih akcionara.

Foto: PIXNIO

Pravo na učešće u postupku ima domaće pravno lice, koje je podnelo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupilo prodajnu dokumentaciju i koje ispunjava sledeće kvalifikacione uslove:

  • da je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2023. godini u iznosu od najmanje dve milijarde dinara,
  • da je samostalno ostvarilo poslovni i neto dobitak u 2023. godini,
  • da u svom vlasništvu ima najmanje 15 registrovanih teretnih potisnica u Srbiji, za koje „Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu“ nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, JRB je u 2023. godini ostvarilo ukupan prihod od 2,98 milijardi dinara, uz neto profit od 625,5 miliona dinara i EBITDA od 736,3 miliona dinara.

Rokovi za prijavu i učešće na aukciji

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 3. septembra 2024. godine do 12:00 časova.

Prodajna dokumentacija će biti dostupna od 16. avgusta 2024. godine, a naknada za njen otkup iznosi 150.000 dinara.

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom: „Podaci o ponuđaču“ održaće se 5. septembra 2024. godine u prostorijama Ministarstva privrede 10:00 časova a mogu prisutvovati svi učesnici, njihovi zastupnici ili punomoćnici.

  • SABRINA

    15.8.2024 #1 Author

    Sve što je moglo da se privatizuje,privatizovano je.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.8.2024 #2 Author

    Bice jos niza cena,prodace se u bescenje..

    Odgovori

  • DOBRILA

    16.8.2024 #3 Author

    Jel ostalo jos nesto ..

    Odgovori

  • Milan

    16.8.2024 #4 Author

    Hm, sumnjivo. Zar nije ovo jedno od uspesnih preduzeca u vlasnistvu gradjana, sa veikom dobiti?

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.8.2024 #5 Author

    Prodaće se nekom tajkunu za siću

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #6 Author

    Pa da prodaju a onda i doplaćuje za kupovinu. To nije prodaja to je pljačka. Robija i za prodavce i za kupce jer je sve dil…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.