Ublaženi i uslovi koje treba da ispuni potencijalni kupac

Jugoslovensko rečno brodarstvo ponovo na prodaju, sada je cena upola niža

Firme u fokusuInvesticijePoslovanjeSrbija

11.9.2024 11:37 Autor: Milica Rilak 1

Jugoslovensko rečno brodarstvo ponovo na prodaju, sada je cena upola niža Jugoslovensko rečno brodarstvo ponovo na prodaju, sada je cena upola niža
Ministarstvo privrede pozvalo je sva zainteresovana lica za učešće u postupku privatizacije Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB AD) da podnesu prijave do 2. oktobra. Kako... Jugoslovensko rečno brodarstvo ponovo na prodaju, sada je cena upola niža

Ministarstvo privrede pozvalo je sva zainteresovana lica za učešće u postupku privatizacije Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB AD) da podnesu prijave do 2. oktobra.

Kako je prethodni pokušaj proglašen neuspelim, ovoga puta početna cena iznosi 50 odsto procenjene vrednosti naše najpoznatije kompanije za rečni transport, i to 10,91 miliona evra, uz obaveznu bankarsku garanciju na ime depozita od 2,18 miliona evra.

Pravo na učešće u privatizaciji JRB ima domaće pravno lice koje je podnelo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupilo prodajnu dokumentaciju.

Potencijalni kupac, takođe, mora da ispuni i kvalifikacione uslove:

  • da je samostalno ostvario poslovni prihod u 2023. godini u iznosu od najmanje dve milijarde dinara
  • da je samostalno ostvario poslovni i neto dobitak u 2023. godini,
  • da u svom vlasništvu ima najmanje 10 registrovanih plovila u Republici Srbiji, za koje Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine (u daljem tekstu: Kvalifikacioni uslovi).

Poslednji kvalifikacioni uslov je izmenjen u odnosu na avgustovku neuspelu privatizaciju JRB, kada je bilo propisano da potencijalni kupac mora da u svom vlasništvu ima najmanje 15 registrovanih teretnih potisnica u Srbiji.

Pravo na učešće u aktuelnom postupku ima i Konzorcijum domaćih pravnih lica u kojem jedan član ispunjava kvalifikacione uslove i čiji je jedan član podneo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisao ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupio prodajnu dokumentaciju, navelo je Ministarstvo privrede u pozivu.

U postupku privatizacije prodaje se, inače, 99,98 odsto ukupnog kapitala JRB, čija je ukupna procenjena vrednost na dan 31. decembra 2023. godine iznosila 21,83 miliona evra.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku privatizacije JRB najkasnije do 2. oktobra 2024. godine do 12 časova, a prijava se podnosi u okviru zatvorenog koverta, zajedno sa ponudom.

Za učešće u postupku obavezan je i otkup prodajne dokumentacije koja košta 150.000 dinara i biće dostupna od 16. septembra.

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom: „Podaci o ponuđaču“ održaće se 4. oktobra 2024. godine u prostorijama Ministarstva privrede u 10 časova, a u oglasu je navedeno da pravo da prisustvuju imaju svi učesnici u postupku, njihovi zastupnici ili punomoćnici.

JRB AD BEOGRAD

Kneza Miloša 82, 11000, Beograd-Savski Venac, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
25.423.230,64 (2023)
Broj zaposlenih:
203 (2023)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.