Uslovi za povraćaj PDV-a

Kada se stiče pravo na odbitak prethodnog poreza za nabavljanje goriva?

PoreziPoslovanjeSrbija

27.9.2024 12:11 Autor: Ljiljana Begović 1

Kada se stiče pravo na odbitak prethodnog poreza za nabavljanje goriva? Kada se stiče pravo na odbitak prethodnog poreza za nabavljanje goriva?
Prema najnovijem mišljenju Ministarstva finansija, obveznici poreza na dodatu vrednost (PDV) imaju pravo na odbitak prethodnog poreza kada nabavljaju gorivo za teretna vozila poput... Kada se stiče pravo na odbitak prethodnog poreza za nabavljanje goriva?

Prema najnovijem mišljenju Ministarstva finansija, obveznici poreza na dodatu vrednost (PDV) imaju pravo na odbitak prethodnog poreza kada nabavljaju gorivo za teretna vozila poput kamiona, lokomotiva, brodova, traktora i radnih mašina, pod uslovom da se gorivo koristi za oporezivi promet.

Ovo uključuje smeštanje goriva u nadzemne ili podzemne rezervoare, osim u slučaju kada se gorivo sipa direktno iz cisterne u brod.

“Kada obveznik PDV nabavlja gorivo za teretna prevozna sredstva, odnosno kamione, lokomotive, brod potiskivač, traktore i druga teretna vozila i gorivo za radne mašine – bagere, viljuškare, pumpe, lučku mehanizaciju i drugo, koje smešta u nadzemne ili podzemne rezervoare, osim goriva za brod potiskivač koje se iz cisterne sipa u brod, pri čemu nabavljeno gorivo upotrebljava isključivo za rad teretnih prevoznih sredstava i radnih mašina koje koristi za promet sa pravom na odbitak prethodnog poreza, ima pravo na odbitak prethodnog poreza za poreski period u kojem je izvršena nabavka goriva, uz ispunjenje ostalih propisanih uslova”, glasi zvanično objašnjenje iz Biltena koje objavljuje Ministarstvo finansija.

Da bi obveznik ostvario pravo na odbitak prethodnog poreza, mora posedovati validnu fakturu ili dokument o uvozu, kao i dokaz o plaćenom PDV-u.

Takođe, važno je napomenuti da se elektronske fakture smatraju validnim ukoliko su prihvaćene prema zakonskim propisima o elektronskom fakturisanju.

Foto: Freepik

Pravo na odbitak može se ostvariti u roku od pet godina od trenutka sticanja tog prava, što daje obveznicima PDV-a dovoljno vremena da podnesu zahteve za odbitak poreza u skladu sa zakonom.

Međutim, kada je reč o nabavci goriva za putnička vozila uz upotrebu kompanijskih kartica, obveznici PDV-a nemaju pravo na odbitak prethodnog poreza, u skladu sa članom 29. Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Ovo pravilo se odnosi na sve vrste vozila koja se ne koriste isključivo za poslovne aktivnosti, kao što su putnička vozila, motocikli, jahte i slična prevozna sredstva.

“Odredbom zakona propisano je da obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu nabavke, proizvodnje i uvoza putničkih automobila, motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, tricikala, četvorocikala, jahti, čamaca i vazduhoplova, objekata za smeštaj tih dobara, rezervnih delova, goriva i potrošnog materijala za njihove potrebe, iznajmljivanja, održavanja, popravki i drugih usluga, koje su povezane sa korišćenjem ovih prevoznih sredstava, kao i dobara i usluga koji su povezani sa korišćenjem objekata za smeštaj tih dobara”, navodi se u objašnjenju.

Dalje se navodi da obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza ako prevozna sredstva i druga dobra koristi isključivo za obavljanje delatnosti, odnosno prometa i iznajmljivanja navedenih prevoznih sredstava i drugih dobara, kao i prevoza lica i dobara ili obuku vozača za upravljanje navedenim prevoznim sredstvima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.