Novine bi mogle da donesu i podsticaje za razvoj trgovine u ruralnim sredinama

Kako do boljeg Zakona o trgovini: Regulisati upotrebu e-otpremnica i nadležnost inspektora

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

5.8.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 1

Kako do boljeg Zakona o trgovini: Regulisati upotrebu e-otpremnica i nadležnost inspektora Kako do boljeg Zakona o trgovini: Regulisati upotrebu e-otpremnica i nadležnost inspektora
U toku su javne konsultacije o izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o trgovini, tokom kojih bi do 15. avgusta trebalo da... Kako do boljeg Zakona o trgovini: Regulisati upotrebu e-otpremnica i nadležnost inspektora

U toku su javne konsultacije o izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o trgovini, tokom kojih bi do 15. avgusta trebalo da stignu predlozi i sugestije za poboljšanje tog akta.

Zakon o trgovini poslednji put je menjan 2019. godine, a jedna od organizacija koja ima već spreman spisak potencijalnih poboljšanja ovog propisa je NALED. Koordinator za regulatornu reformu NALED-a Aleksandar Simić u razgovoru za Biznis.rs najavljuje da će tokom javne rasprave predložiti da u izmene Zakona o trgovini uđe regulisanje upotrebe elektronskih otpremnica koje prate robu u prevozu.

Predlog u vezi sa regulisanjem upotrebe elektronskih otpremnica nalazi se i u NALED-ovoj Sivoj knjizi preporuka za 2024. godinu, a Simić podseća da se ta organizacija zalaže za što veći obim digitalizacije u poslovanju.

„Time se, između ostalog, pozitivno utiče na skraćenje vremena potrebnog za obavljanje određenih poslovnih procesa i pojednostavljenje procedura“, ističe naš sagovornik i pojašnjava u čemu je problem sa otpremnicama.

Postoji, naime, obaveza da odgovorno lice isporučioca i odgovorno lice prevoznika potpisuju dokumenta i isprave koje se odnose na robu u prevozu, što u praksi, kako ističe Simić, stvara nepotrebne prepreke za trgovce.

„Naš predlog jeste da se omogući prihvatanje dokumentacije potpisane elektronski, u skladu sa važećim zakonodavstvom koji uređuje elektronsku identifikaciju i usluge od poverenja u elektronskom poslovanju. Takođe, naš predlog bi omogućio da se u praksi primeni član 29. stav 5 Zakona o trgovini koji već propisuje da isprave mogu imati formu elektronskog dokumenta“, objašnjava koordinator za regulatornu reformu u NALED-u.

Foto: Freepik

Za Biznis.rs je potvrdio i da je NALED imao određene kontakte sa nadležnim institucijama po pitanju Zakona o trgovini, ali da će ta organizacija u okviru predstojeće javne rasprave, u skladu sa svim procedurama, ponovo uputiti svoje predloge.

Naglasio je, takođe, da je su u NALED-u svesni da je pitanje budućeg uvođenja platforme za eOtpremnice kompleksno, da uključuje rad više resora, kao i da podrazumeva adekvatnu tehničku pripremu za sprovođenje, kao i da ta organizacija stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i saradnje.

Tri inspekcije za kontrolu deklarisanja hrane

„Za razvoj lokalnih zajednica je najvažnija infrastrukutra koja osim pošta, domova zdravlja, vrtića i škola, podrazumeva i dobro snabdevene i uredne prodavnice. Vlada Republike Srbije radi na novom Zakonu o trgovini koji treba da omogući podsticaje za razvoj trgovine u ruralnim sredinama. Obaveza i politika Vlade je da omogući jednake uslove za život svim našim građanima. Svaka porodica mora da ima lako dostupne kvalitetne proizvode“, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović u martu, kada je prvi put najavio da predstoji rad na izmenama Zakona.

NALED, takođe, ima dodatne predloge za unapređenje regulatornog okvira u oblasti trgovine, a jedna od važnih inicijativa koja se takođe nalazi u Sivoj knjizi je da se u predlogu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o trgovini nađu i izmene koje treba da doprinesu usklađivanju zakona o trgovini sa sektorskim propisima u oblasti bezbednosti hrane, koji su usklađeni sa pozitivnim propisima EU.

Foto: Freepik

„Ovde prevashodno predlažemo izmene kod člana 34 gde je potrebno uskladiti oblast deklarisanja hrane sa sektorskim propisima, kako bi organi koji vrše inspekcijski nadzor imali jedinstven pristup pri obavljanju kontrola“, objašnjava Simić i dodaje da njihova osnovna sugestija ide u pravcu potrebe koordinisanja rada resornih ministarstava.

Pitanje deklarisanja hrane u maloprodaji trenutno kontrolišu inspekcije tri ministarstva: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, po različitim zakonskim osnovama, što unosi pravnu nesigurnost i povećava troškove deklarisanja“, ukazuje koordinator za regulatornu reformu u NALED-u.

Njihov poslednji predlog koji se, kako ističe naš sagovornik, možda ne odnosi direktno na tekst Nacrta izmena i dopuna Zakona o trgovini, ali je svakako značajan, jeste i da se razmisli o izradi vodiča za privredne subjekte i inspekcije, kojim bi se jasnije obrazložilo koja dokumentacija se zahteva u kojoj fazi puštanja robe u promet.

„Smatramo da bi to imalo značaj za privredu, imajući u vidu da se radi o složenom procesu i svaka vrsta jasno prikazanog hodograma imala bi pozitivne efekte na poslovanje, kao i na ujednačen rad inspekcijskih službi.“

  • SENSEI

    7.8.2024 #1 Author

    Treba svakako regulisati e-otpremince i nadležnost inspektora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.