Mišljenje ministarstva finansija

Kako se oporezuju prihodi sportista nerezidenata?

PoreziSrbija

6.8.2024 12:27 Autor: Ljiljana Begović 0

Kako se oporezuju prihodi sportista nerezidenata? Kako se oporezuju prihodi sportista nerezidenata?
Nerezidenti su u obavezi da plaćaju porez na dohodak koji ostvaruju iz izvora u Srbiji. To znači da će nerezidenti platiti porez na prihode... Kako se oporezuju prihodi sportista nerezidenata?

Nerezidenti su u obavezi da plaćaju porez na dohodak koji ostvaruju iz izvora u Srbiji. To znači da će nerezidenti platiti porez na prihode kao što su plate, honorari, prihod od nekretnina, dividende, kamate i drugi prihodi koji potiču iz Srbije.

Ova vrsta lica koji rade u Srbiji takođe su obavezna da plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, uključujući doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, ukoliko su zaposleni kod poslodavca u Srbiji.

Postoje međudržavni sporazumi o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje je Srbija sklopila sa mnogim državama, što može uticati na konačni porez koji nerezidenti plaćaju. Takođe, ukoliko nerezident ima prebivalište u zemlji sa kojom Srbija ima sklopljen sporazum o socijalnom osiguranju, moguće je da neće morati da plaća doprinose za socijalno osiguranje u Srbiji.

Nerezidenti u Srbiji plaćaju porez i doprinose na zaradu, ali postoje specifičnosti koje se primenjuju u zavisnosti od tipa zarade i okolnosti.

U jednom od objašnjenja u vezi sa ovom temom, Ministarstvo finansija dalo je mišljenje o oporezivanju prihoda fizičkog lica koje obavlja sportsku delatnost van teritorije Republike Srbije.

Samsung Galaxy telefon
Foto: Unsplash.com

Kako se navodi, fizičko lice – nerezident Republike Srbije profesionalno se bavi sportom i radi u sportskom društvu koje je nerezidentno pravno lice. Fizičko lice po osnovu obavljanja sportske aktivnosti van teritorije Republike Srbije ostvaruje platu i želi da tu platu primi na račun poslovne banke u Republici Srbiji kod koje već ima otvoren račun. Navodi se i da fizičko lice nema poreska dugovanja u Republici Srbiji.

Pre svega, prema obrazloženju ministarstva, potrebno je utvrditi rezidentnost, odnosno nerezidentnost fizičkog lica. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, poreski obveznik je fizičko lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da plati porez.

Takođe, propisano je da je obveznik poreza na dohodak građana rezident Republike Srbije, za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije i u drugoj državi. Rezident Republike Srbije jeste fizičko lice koje na teritoriji Srbije ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili na teritoriji Republike Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Saglasno članu 8. Zakona, obveznik poreza na dohodak građana je i fizičko lice koje nije rezident, za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije.

“Međutim, za konkretni slučaj imajući u vidu navedene odredbe, kada fizičko lice koje je nesporno nerezident Republike Srbije, jer ne ispunjava ni jedan od uslova zakona, i kao lice koje je u radnom odnosu kod inostranog poslodavca (u konkretnom slučaju, fizičko lice je profesionalni sportista koji radi u sportskom društvu koje je nerezidentno pravno lice) obavlja profesionalne sportske aktivnosti van teritorije Republike Srbije, ostvaruje zaradu/platu koja će biti uplaćena na njegov račun otvoren kod poslovne banke u Republici Srbiji, smatramo da fizičko lice nije obveznik poreza na dohodak građana saglasno Zakonu”, objašnjavaju iz Ministarstva finansija.

Iz ove institucije dalje napominju da se, saglasno načelu fakticiteta, poreske činjenice utvrđuju prema njihovoj ekonomskoj suštini i da u svakom konkretnom slučaju „poreski organ utvrđuje činjenično stanje od značaja za opredeljenje poreske obaveze po osnovu prihoda fizičkog lica“, odnosno da li je u konkretnom slučaju fizičko lice ostvarilo prihod koji se oporezuje porezom na dohodak građana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.