Ketering u Srbiji: Između rasta potražnje i borbe za kvalitet na prezasićenom tržištu
27.7.2025 15:55 Autor: Mirjana Vasić Adžić 8



Ketering usluga podrazumeva pripremu hrane, dostavu, dekoraciju i aranžiranje, a po potrebi i angažovanje osoblja. Povodi su mnogobrojni: rođendani, svadbe, slave, konferencije, privatne večere, koktel zabave, događaji na otvorenom, a sve češće i priprema hrane za zaposlene, obrazovne i zdravstvene ustanove.
Savremeni način života diktira navike u ishrani, pa se potreba za ovom vrstom usluge sve više povećava. U prilog tome govori činjenica da je u Srbiji tokom 2024. godine registrovano 1.334 preduzeća u delatnosti keteringa, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall.
Ukupna ostvarena dobit u ovom sektoru iznosila je 412 miliona dinara (411.918.000), dok su ukupni prihodi dostigli 10 milijardi dinara. Pozitivno je poslovalo 375 preduzeća, dok je 168 bilo u minusu.
Jasno je da je potražnja za ovakvom vrstom usluge u porastu, ipak, čini se da je tržište popunjeno, a mnogi ga smatraju i prezasićenim.
Kao najveći izazovi na koje treba obratiti pažnju izdvajaju se održavanje kvaliteta i svežine hrane, organizacija transporta do lokacija klijenata i ispunjavanje svih sanitarnih standarda koji se odnose na pripremu hrane. Tom spisku mogu se dodati i nedostatak radne snage (kuvara, konobara), skok cena prehrambenih proizvoda i posebni zahtevi klijenata (posna, veganska, bezglutenska ishrana).
U pitanju je delatnost koja je tokom prethodne godine zapošljavala više od 2.000 ljudi. Firme koje se značajno izdvajaju po broju radnika su Priča Catering sa 259 zaposlenih, Privredno društvo Professional Catering sa 197 i Multicatering sa 131 zaposlenim.
Dve firme – Multicatering i Priča Catering, izdvojile su se i po prihodima koji prelaze milijardu dinara.
Najveći dobitaš, prema podacima CompanyWall-a, je Movie Kitchen Catering iz Vrčina koji je u 2024. godini ostvario dobit od 105.430.000 dinara. Interesantno je da se na drugom mestu nalazi Air Serbia Catering, kompanija u vlasništvu nacionalnog avio-prevoznika, sa ostvarenom dobiti od 65,7 miliona dinara.
Snežana Pudar iz Privrednog društva Professional Catering d.o.o, koje posluje od 2018. godine, kaže u razgovoru za Biznis.rs da na tržištu grada Beograda svakodnevno snabdevaju više od 120 kompanija hranom za zaposlene. Ukupno isporuče oko 12.000 obroka svakog dana, što na godišnjem nivou iznosi 3,5 miliona obroka. Jedan deo proizvodnih kapaciteta odvojen je za proizvodnju i isporuku obroka za đake u školama, što je 1.500 porcija dnevno.
Professional Catering trenutno je posvećen instalaciji softvera koji, prema rečima sagovornice, treba da smanji broj grešaka, kao i da ubrza poslovne procese.

„Ovo je delatnost u kojoj radite sa ljudima. To je istovremeno i najlepše i najzahtevnije. Ko god želi da uplovi u ove vode treba da bude spreman na veliki trud i rad, jer zaposleni često sve svoje probleme, ali i sve lepo što im se dešava, svedu na taj dnevni meni. Redovno je prvo pitanje kada dođu na posao: ‘Šta je danas na meniju?’ Zbog toga smo mi neretko prvi na udaru”, kaže Snežana Pudar.
Svesna da je reč o delatnosti sa velikim brojem registrovanih firmi, posebno na teritoriji Beograda, naglašava da je stalno usavršavanje sistema dostave, kvaliteta obroka i unapređenje načina pripreme hrane neophodno.
„Veliki je izazov, jer je konkurencija ogromna, ali i mi smo velika firma, sa razrađenim poslovanjem i sistemima poručivanja i nabavke, tako da sa te strane imamo prednost.”
Na pitanje šta zaposleni najviše preferiraju i kakve su navike u ishrani ljudi, Pudar objašnjava da to zavisi od vrste posla kojim se bave i teritorije.
Pročitajte još:
„Pripremamo i dostavljamo hranu u različite delove Srbije i primetili smo da ljudi koji rade kancelarijske poslove vole lakšu hranu i manje jedu hleb, dok oni koji obavljaju teže fizičke poslove očekuju kuvana jela, dobro začinjena”, kaže naša sagovornica.
Kako je poslednjih godina pojačan priliv radnika iz inostranstva, pre svega iz Indije, Meksika, Turske, Bangladeša, Kine i Pakistana, Professional Catering je prepoznao značaj prilagođavanja potrebama klijenata i angažovao kuvare specijalizovane za istočnjačku kuhinju, kako bi meni bio u potpunosti prilagođen zahtevima stranih radnika.
Aca1984
27.7.2025 #1 AuthorKetering je grana u ekspanziji. Mada mislim da sad vec ima dosta ketering restorana.
HANA
27.7.2025 #2 AuthorPrezasićeno tržište sigurno….
HANA
27.7.2025 #3 AuthorPrezasićeno tržite…
JEKSICA25
27.7.2025 #4 AuthorKetering industrija u Srbiji se ubrzano razvija, ali konkurencija i pritisak na kvalitet otežavaju opstanak manjih firmi.
Brana
27.7.2025 #5 AuthorSve pohvale za najbolje !
MinjaKristalŠminkanje
27.7.2025 #6 AuthorKetering industrija u Srbiji beleži rast potražnje, ali se suočava sa izazovima održavanja kvaliteta u uslovima sve jače konkurencije. Na prezasićenom tržištu, opstanak i uspeh zavise od inovacije, pouzdanosti i jasno definisanog standarda usluge.
JELENA1974
28.7.2025 #7 AuthorJaka konkurencija bi trebalo da poboljša kvalitet.
LEBRON
28.7.2025 #8 AuthorVelika je konkurencija firmi koje se bave keteringom.