Zakon o računovodstvu jasno definiše ovu oblast

Ko još, pored Torlaka, može da prestane da predaje finansijske izveštaje APR-u?

PoreziPoslovanjeSrbija

28.6.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 0

Ko još, pored Torlaka, može da prestane da predaje finansijske izveštaje APR-u? Ko još, pored Torlaka, može da prestane da predaje finansijske izveštaje APR-u?
Nakon što je Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak odlučio da više ne predaje godišnje finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, u javnosti... Ko još, pored Torlaka, može da prestane da predaje finansijske izveštaje APR-u?

Nakon što je Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak odlučio da više ne predaje godišnje finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, u javnosti se postavilo pitanje – ko još nije obavezan da podnosi ovu vrstu dokumentacije?

Iz Agencije za privredne registre za Biznis.rs kažu da ovo pitanje uređuje Zakon o računovodstvu, članom 4. stavovima 5. i 6.

“Odredbe ovog zakona ne odnose se na budžete i korisnike budžetskih sredstava, stambene zgrade, kao i na organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ako posebnim propisima nije drugačije uređeno. Odredbe ovog zakona ne odnose se na crkve i verske zajednice, osim u delu obavljanja privredne ili druge delatnosti, u skladu sa propisima kojima je uređeno obavljanje tih delatnosti. Ministarstvo je dužno da u roku od 30 dana od nastale promene obavesti Evropsku komisiju o promenama vrsta privrednih društava na koje se ovaj zakon odnosi”, stoji u Zakonu o računovodstvu.

Iz APR-a navode da to znači da “se obaveza dostavljanja i javnog objavljivanja finansijskih izveštaja u Registru finansijskih izveštaja ne odnosi na budžete, zatim pravna lica koja su korisnici budžetskih sredstava, stambene zgrade i organizacije socijalnog osiguranja, ako posebnim propisima nije drugačije uređeno, crkve i verske zajednice, osim u delu obavljanja privredne ili druge delatnosti“, odnosno da su samo obveznici primene Zakona dužni da Registru finansijskih izveštaja dostave finansijske izveštaje radi njihove javne objave.

Pitanje koje se takođe često postavlja jeste da li su predstavništva stranih pravnih lica u obavezi da dostave finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, a odgovor je – i da i ne.

“Zakonom o računovodstvu uređeno je da se odredbe ovog zakona odnose i na ogranke i druge organizacione delove stranih pravnih lica sa sedištem u inostranstvu, koji obavlјaju privrednu delatnost u Republici Srbiji, ako posebnim propisima nije drugačije uređeno. Polazeći od navedene odredbe Zakona, predstavništva stranih pravnih lica koja ne obavlјaju privrednu delatnost u Republici Srbiji nisu obveznici predaje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja Agenciji”, objašnjeno je na sajtu APR-a.

Jedna od nedoumica je i – da li je preduzetnik koji je prijavio privremeni prekid obavljanja delatnosti obveznik dostavljanja finansijskih izveštaja?

“Privremeni prekid obavlјanja delatnosti ne oslobađa preduzetnika koji vodi poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva od obaveze dostavlјanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja ili Izjave o neaktivnosti, za celu kalendarsku godinu (ili od dana osnivanja, odnosno dana početka vođenja knjiga po sistemu dvojnog knjigovodstva)”, navode iz APR-a.

Koju dokumentaciju je potrebno dostaviti uz finansijski izveštaj?

Iako Zakon o računovodstvu ne propisuje obavezu dostavlјanja dokumentacije uz redovne, odnosno konsolidovane godišnje finansijske izveštaje za pravna lica, odnosno preduzetnike koja nemaju obavezu revizije, a ista se ne dostavlјa ni uz vanredni finansijski izveštaj, to ne znači da u određenim slučajevima ne treba dostaviti određena dokumenta.

Na primer:

  • dokaz o uplati naknade – dostavlјa se ukoliko do momenta potpisivanja zahteva nije identifikovana uplata;
  • izvod iz nadležnog statusnog registra – dostavlјaju obveznici koji se ne registruju u registrima koje vodi Agencija, ukoliko neki od statusnih podataka u evidenciji obveznika nije ažuran.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.