Krajem decembra prodaja dve zgrade nekadašnjeg građevinskog giganta

Ko može da kupi Radovu „Belu lepoticu“ na Novom Beogradu?

NekretninePoslovanjeSrbija

12.12.2023 16:15 Autor: Milica Rilak 6

Ko može da kupi Radovu „Belu lepoticu“ na Novom Beogradu? Ko može da kupi Radovu „Belu lepoticu“ na Novom Beogradu?
Novo javno nadmetanje za imovinu rekordera u dužini stečaja – Građevinskog preduzeća Rad – zakazano je za 25. i 26. decembar, a potencijalnim kupcima... Ko može da kupi Radovu „Belu lepoticu“ na Novom Beogradu?

Novo javno nadmetanje za imovinu rekordera u dužini stečaja – Građevinskog preduzeća Rad – zakazano je za 25. i 26. decembar, a potencijalnim kupcima prvo će biti ponuđena „Bela lepotica“ na Novom Beogradu po početnoj ceni od 954,3 miliona dinara, da bi već sledećeg dana zainteresovani mogli da se nadmeću za nedovršenu zgradu u Ustaničkoj po početnoj ceni od 50,55 miliona dinara.

Uprkos svom nadimku, „Bela lepotica“ je praktično napuštena zgrada koja nikada nije postala sedište nekadašnjeg jugoslovenskog giganta nad kojim je stečaj otvoren još 2001. godine.

Potencijalni kupci nadmetaće se za nešto više od 27.000 kvadrata u zgradi koju je Rad počeo da gradi 1989. godine, kao i sedam lokala i dvadesetak stanova koji pripadaju preduzeću koje je u stečaju skoro 23 godine, a koji se nalaze u Beogradu, Boru, Pančevu i Skoplju.

Generalni direktor kompanije za nekretnine Adventis Real Estate Ervin Pašanović izjavio je za Biznis.rs da je u zgrade poput hotela Slavija ili Radove „lepotice“ potrebno uložiti desetine miliona evra kako bi ponovo imale svrhu.

„To je čest slučaj sa objektima koji su pripadali bivšim socijalističkim gigantima, a koji se nalaze na dobrim lokacijama. Zgrada građevinskog preduzeća Rad na Novom Beogradu nalazi se u blizini hotela Hyatt i Crowne Plaza, kao i Sava Centra. Potrebna su velika ulaganja u prostore koji su dugo zvrjali prazni ili su devastirani, ali se na kraju dobijaju objekti koji donose ne samo zaradu, već i novi kvalitet života i poslovanja“, zaključio je Pašanović u izjavi koju nam je dao uoči najavljenog nadmetanja za hotel Slavija.

Sudijski čekić
Foto: Pixabay.com

Na javnom nadmetanju za Radovu poslovnu zgradu na Novom Beogradu mogu da učestvuju oni koji otkupe dokumentaciju vrednu milion dinara i uplate 545,3 miliona dinara na ime depozita. Rok za uplatu depozita ističe 20. decembra.

U slučaju da na javnom nadmetanju, koje je zakazano za 25. decembar, pobedi kupac koji je depozit obezbedio bankarskom garancijom, mora uplatiti iznos depozita na račun stečajnog dužnika u roku od dva radna dana od dana javnog nadmetanja, a pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nakon čega će mu biti vraćena garancija.

Кupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od tri radna dana od dana održavanja javnog nadmetanja, pod uslovom da je depozit koji je obezbeđen bankarskom garancijom uplaćen na račun stečajnog dužnika.

„Proglašeni kupac je dužan da uplati preostali iznos kupoprodajne cene u roku od 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ako ne zaključi kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cenu u propisanim rokovima i po propisanoj proceduri, gubi pravo na povraćaj depozita, a za kupca se proglašava drugi najbolji ponuđač, koji ima ista prava i obaveze kao proglašeni kupac“ stoji u pravilima javnog nadmetanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Već sledećeg dana, 26. decembra, oni koji žele da kupe još jedan deo imovine Rada mogu da se nadmeću za oko 300 kvadrata poslovnog prostora u nedovršenoj zgradi u Ustaničkoj 170, kao i ukupno 20 garažnih i parking mesta na otvorenom.

Dokumentacija za ovu licitaciju košta 500.000 dinara, depozit je 28,9 miliona, a početna cena određena je na 50,55 miliona dinara.

Interesantno je da je Vlada Srbije u međuvremenu dala dozvolu akcionarskom društvu EPS da proda svoju nedovršenu zgradu koja se nalazi odmah pored novobeogradske Radove „Bele lepotice“.

U Službenom glasniku stoji da se radi o zgradi poslovno-energetskog kompleksa u Bloku 20 u Novom Beogradu, bez detalja o postupku, rokovima za prodaju ili procenjenoj vrednosti.

  • SHALIMAR

    12.12.2023 #1 Author

    Bolje da kupi neko ko ce uloziti u rujinu i od toga napraviti ozbiljan poslovni prostor.

    Odgovori

  • ELLA

    13.12.2023 #2 Author

    Prvu Miskovic drugu Matijevic

    Odgovori

  • DOBRILA

    13.12.2023 #3 Author

    Ili Mitrovic….

    Odgovori

  • ZELJKA

    13.12.2023 #4 Author

    Ko voli, nek izvoli.

    Odgovori

  • Mega Tzar

    15.12.2023 #5 Author

    300 eur/m2 ??? Da se uloži 1000 eur/m2, cena prodajna će biti 7-8000 eur/m2.
    Ova država poklanja povlašćenima ovakve objekte. tako je i Genex otišao za siću.

    Odgovori

    • Miamo

      15.12.2023 #6 Author

      Pa eto ti prilike da zaradis.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...