Osvajače medalja očekuju i novčane nagrade

Koliku će nacionalnu penziju dobiti srpski olimpijci i šta ne smeju da urade da im se ona ne umanji?

IzdvajamoSrbija

5.8.2024 12:47 Autor: Milica Vojtek 13

Koliku će nacionalnu penziju dobiti srpski olimpijci i šta ne smeju da urade da im se ona ne umanji? Koliku će nacionalnu penziju dobiti srpski olimpijci i šta ne smeju da urade da im se ona ne umanji?
Najbolji sportisti sveta ovih dana nalaze se u Parizu na Olimpijskim igrama koje traju do 11. avgusta. Osvojene medalje na ovom takmičenju za srpske... Koliku će nacionalnu penziju dobiti srpski olimpijci i šta ne smeju da urade da im se ona ne umanji?

Najbolji sportisti sveta ovih dana nalaze se u Parizu na Olimpijskim igrama koje traju do 11. avgusta. Osvojene medalje na ovom takmičenju za srpske sportiste neće biti jedina nagrada – po povratku u Srbiju očekuju ih novčane naknade, ali i nacionalne penzije.

Srbija za takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. broji 112 sportista, a one koji ostvare izvanredne rezultate očekuju sledeće nagrade – za osvajanje zlatne medalje sportisti će dobiti 200.000 evra, srebro iznosi 100.000 i bronza 60.000 evra. Ovi iznosi novčanih nagrada su najveći u istoriji srpskog sporta.

Međutim, pored ovih nagrada, naše sportiste, osvajače medalja očekuju i nacionalne penzije, koje su sa ovim sportskim tačmičenjem ponovo došle u fokus.

Ko, pod kojim uslovima ima pravo na nacionalnu penziju i u kolikom iznosu?

Uredba o nacionnalnim sportskim priznanjima i nagradama stupila je na snagu 2016. godine i njom su uređeni uslovi, način ispalte, kao i visina iznosa sportskih nacionalnih penzija.

“Nacionalno sportsko priznanje dodeljuje se sportistima, državljanima Republike Srbije, koji kao članovi nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije osvoje medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, ili su bili, odnosno budu nosioci svetskog rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, ili postanu finalisti Davis kupa ili FED kupa (Billie Jean King Cup) Međunarodne teniske federacije”, navodi se u ovoj uredbi.

Foto: Pixabay.com

Nacionalno sportsko priznanje dodeljuje se u vidu diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini:

1) tri prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike – za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi;

2) dve i po prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike – za srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za zlatnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini, ili za osvojeni kup Međunarodne teniske federacije;

3) dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike – za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za svetski rekord u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini;

4) jednu i po prosečnu neto zaradu u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike – za bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini ili za srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini;

5) jednu prosečnu neto zaradu u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike – za bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada u Republici Srbiji (bez poreza i doprinosa) koja je isplaćena u decembru 2023. godine iznosila je 95.093,00 dinara. Ovo znači da će osvajači zlata na Olimpijskim igrama mesečno dobijati 285.279 dinara, osvajači srebra 237.732 dinara, a osvajači bronze 190.186 dinara.

Foto: Freepik / ededchechine

Kada se sportistima umanjuje penzija?

U slučaju da sportista koji je stekao pravo na nacionalno sportsko priznanje, a nakon postizanja relevantnog sportskog rezultata u smislu ove uredbe, nastupi na sportskom takmičenju za reprezentaciju strane države, odnosno stranog nacionalnog sportskog saveza ili kao individualni predstavnik strane države, odnosno stranog nacionalnog sportskog saveza visina nacionalnog sportskog priznanja trajno se umanjuje za 25 odsto u odnosu na iznos koji mu je dodeljen prvobitno.  

U slučaju da sportista tokom sportske karijere ostvari više sportskih rezultata koji predstavljaju osnov za dodelu nacionalnog sportskog priznanja, kao osnov za dodelu tog priznanja uzeće se u obzir najbolji (najvredniji) sportski rezultat.

Tagovi
PENZIJE SPORT
  • Milan

    5.8.2024 #1 Author

    Cekaj ako nastupe za drugu zemlju umanjuje se 25% umesto da se ukine i da vrate sve što su primili. Drugo, zasto bi oni primali 200-300k RSD mesecno, zašto ne bi radili neki posao ko i svi ostali.. ispada da je rad ispod njihove časti. Ako su neškolovani, a većina njih jeste i preko poklonjenih ocena je zavrsilo i srednju skolu, znam iz ličnog iskustva, neka iskoriste 200k EUR za obrazovanje pa neka nadju posao, umesto u naponu snage sa 20-30 godina da idu u penziju, a mi svi da gulimo do 65godine kako bi njima sve to obezbedili. I tih 200k EUR neka podele na 120 meseci sa tim da plate poreze i doprinose za svaki mesec, imali bi oko 120K RSD meecno, pa neka se sa tim novcem za 10 godina snadju da ulože u sebe i neko znanje i zaposle se ko i svi mi.

    Odgovori

    • Anonimni

      6.8.2024 #2 Author

      Bravo

      Odgovori

    • Ivan

      6.8.2024 #3 Author

      Za umanjenje se slažem – ako nastupi za drugu državu, treba ukinuti penziju. A zašto bi primali penziju? Pa zato što su olimpijski šampioni, i malo ko uspe da ostvari taj rezultat. A zašto vi ne budete olimpijski šampion, nego radite kao i svi ostali?

      Odgovori

    • Jug Bogdan

      8.8.2024 #4 Author

      Slažem se da treba da se ukine ako nasupi za drugu državu.
      Što se tiče ovoga zašto je primaju, a ne rade, odgovor je zsto što ne mogu da de bave vrhunskim sportom posle određenih godina života i njihov doprinos državi je toliki, da država treba da im se oduži. Jako je bitno znati da se njihova lična ulaganja, novčana, da bi došli do svega ovoga, možda ne mogu meriti sa onim što su dobili jer država u njih nije uložila skoro ništa.

      Odgovori

  • Mirjana Stojanović

    5.8.2024 #5 Author

    Pa da li ste normalni !!! Kakve nacionalne penzije a običan svet uči do 23-24 god ( ko završava fakultet ), radi posle 40 godina i dobije penziju par stotina eura pa nema ni za lekove.

    Odgovori

  • Nik

    5.8.2024 #6 Author

    Neuki ljudi.. nacionalne penzije su za neprofitabilne sportove, da bi imali uopšte čemu da se nadaju.. jer od normalnog sponzorstva kako to inače funkcioniše ovde nema leba.. I našeg sistema obrazovanja i bla bla.. Ogroman uspeh zaslužuje nagradu, e sad šta je mnogo ili malo, ne bih o tome.. Samo nemoj ni ovi što im je najveće dostignuće u životu da vrte pljeskavicu, sa komentarima tipa mogao sam to i ja da par meseci ozbiljno treniram..

    Odgovori

  • meli77

    5.8.2024 #7 Author

    Kad bih invalidnska penzija bar upola ovih nacionalni penzije bilo, imali bih pristojan život osobe sa invaliditetom, koji sada primaju 25 000 din

    Odgovori

  • MIKIMILE

    5.8.2024 #8 Author

    Strasno

    Odgovori

  • DOBRILA

    6.8.2024 #9 Author

    Pa dobro, mislim da svakako zasluzuju da dobiju nesto ,cim su se tamo nasli. I oni su kao i svi mi za ono sto radimo , ucili,vezbali, trenirali i trudili se.. E,sad,koliko je to, videcemo…

    Odgovori

  • Velja

    6.8.2024 #10 Author

    Kakva nepravda osvoje jednu medalju i nacionalna penzija a prosvetni radnik izvede 40 genera ija i nema nacionalnu penziju.

    Odgovori

  • SENSEI

    7.8.2024 #11 Author

    Bitno je samo da se osvajaju medalje i promocija sporta

    Odgovori

  • Melisa

    7.8.2024 #12 Author

    Uzas

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.8.2024 #13 Author

    Imamo najgore bolnice, ali najviše nagrade za sportiste i pevaljke..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.