Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Košarka sa hologramom, košnice za enterijer i roboti u svakoj industriji

Hi-techInovacijeIzdvajamoManifestacijeSrbija

24.5.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 9

Košarka sa hologramom, košnice za enterijer i roboti u svakoj industriji Košarka sa hologramom, košnice za enterijer i roboti u svakoj industriji
Od sušenih crva kao hrane budućnosti, preko pčelinjih košnica za enterijer, do robota koji se u svojoj primeni oslanjaju na veštačku inteligenciju u gotovo... Košarka sa hologramom, košnice za enterijer i roboti u svakoj industriji

Od sušenih crva kao hrane budućnosti, preko pčelinjih košnica za enterijer, do robota koji se u svojoj primeni oslanjaju na veštačku inteligenciju u gotovo svakoj industriji – sve ovo moguće je još danas (24. maja) videti na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu.

Na manifestaciji koja se održava pod sloganom “Inspirišemo razvoj” svoje proizvode i inovacije predstavlja više od 600 izlagača iz 30 zemalja. Pored pojedinačnih organizovani su i grupni nastupi Češkе, Mađarske, Slovenije, Srbije, Kine i Republike Srpske (BiH).

Osnovu izlagačkih programa čine inovativne tehnologije u industrijama 4.0 i 5.0, „klasične“ robne grupe kao što su CNC mašine, obradni centri, različiti alati i pribori, elektronika, automatizacija i robotika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, termotehnike i KGH, pa sve do zelene industrije, logistike, skladištenja, industrijskog pakovanja, industrijske i kibernetske bezbednosti i zaštite.

Ovaj spektar proširen je dostignućima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, kvantni računari, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronovi…

Zemlja počasni gost ovogodišnjeg sajma je Kina, sa 22 institucije i kompanije koje predstavljaju svoje nove tehnologije i inovacije u oblastima kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automobilskih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije.

Foto: Biznis.rs

Među kompanijama koje se predstavljaju u okviru kineskog nastupa je i Airdoc – koja je predstavila aparat za snimanje oka, a koji na osnovu veštačke inteligencije za dva minuta vraća četiri snimka, dijagnostiku i rizike kojima je osoba podložna. Prema rečima Nenada Čagarovića, zastupnika ove kompanije, prednost je i što je aparat mobilan i može se lako preneti sa jednog na drugo mesto.

U velikom broju tehnologija koje se koriste u zdravstvu, našla se i “Tehnologija mešovite stvarnosti u zdravstvu i obrazovanju zasnovana na veštačkoj inteligenciji”.

“Virtuelna mešovita realnost koristi se za obrazovanje studenata i mladih lekara, kao i za saradnju lekara iz različitih centara. Povezani smo sa 20 centara u Srbiji i sa centrima u Banjaluci, Americi i Nemačkoj. Kroz određene holograme možete videti stanje pacijenta, njihovu istoriju, anatamiju. Na taj način mogu da se donose i zajedničke konzilijumske odluke, da učestvuje više stručnjaka iz različitih centara”, naveli su sa ovog štanda.

Posetioci sajma tehnike imaju priliku, zahvaljujući kompaniji VisitOnline, da se prošetaju kroz najpoznatije znamenitosti Sombora. Branislav Dogandžić iz ove firme koja na sajmu nastupa sa Ministarstvom sporta i omladine predstavio je za Biznis.rs projekat „Sombor City card”.

Foto: Biznis.rs

“U pitanju je projekat rađen u saradnji sa Ministarstvom sporta i omladine i UNDP Srbija u Somboru koji je pilot projekat za održivi razvoj turizma. Sombor city card je jedan digitalni proizvod sa kojim možete da posetite somborske znamenitosti, ali i smeštajne objekte, restorane… U pitanju je jedan inovativni proizvod”, navodi Dogandžić.

Ljubitelji sporta najduže se zadržavaju ispred prostora kompanije InLoodis koja je napravila softver sa naočarima koje omogućavaju ljudima da igraju košarku protiv holograma.

Zaljubljenike u pčelarstvo svakako će privući košnica za enterijer. Ukoliko ste do sada žalili što ne živite na selu i ne možete da gajite pčele, rešenje ćete naći na ovom sajmu – košnica za stan kompanije Beeamond.

Foto: Biznis.rs

“U pitanju je košnica za enterijer koja se postavlja metalnim nosačem na zid. Buši se rupa u zidu, postavlja se cev kako bi pčele mogle da izlaze napolje i vraćaju se u košnicu. Uz pomoć posebnih delova košnice možete da dobijete pčelinje proizvode. Postoji deo za polen, deo za izolovanje pčele – kako biste mogli da izvršite terapiju pčelinjim otrovom, deo za med, za propolis i za inhalaciju pčelinjim vazduhom. Cena ovog modela je 1.100 evra”, kažu iz Beeamonda.

Na sajmu su predstavljene i inovacije koje se primenjuju u metalskoj industriji. Dejvid Gal iz kompanije Virs iz Slovenije predstavio nam je robote za zavarivanje.

Foto: Biznis.rs

“Problem kod svih firmi u metalskoj industriji koje se bave zavarivanjem je da pronađu i zadrže dobre radnike. Sada taj teži deo obavljaju roboti. Cena robota zavisi od komponenti, ali idu od 30.000 evra – koliko je robot kineskog proizvođača, pa do 150.000 evra”, istakao je Gal.

Iako nije tehnološka, već kulturološka inovacija, ne bi trebalo izuzeti ni proizvode Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koji, kako kažu asistenti i studenti, predstavljaju “hranu budućnosti” – sušene crve i čokoladu sa crvima.

“U pitanju je vrsta jestivog insekta, veliki brašnar. U sklopu fakulteta imamo farmu gde uzgajamo ove vrste insekata. Oni su veoma pogodni zato što se razvijaju na hrani koja je siromašna proteinima, na primer otpacima iz mlinske industrije. Na kraju dobijemo proizvod – sušene larve koje su veoma bogate proteinima. Imamo 50-60 odsto proteina u larvama insekta. Još uvek ne planiramo da je plasiramo za ljudsku ishranu, već za ishranu domaćih životinja, pre svega pilića, kao zamenu za sojinu sačmu”, rekli su sa Poljoprivrednog fakulteta.

Najstarija tehničko-tehnološka izložba

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najstarija tehničko-tehnološka izložbena manifestacija u ovom delu Evrope, specijalizovana za oblast proizvodnih tehnologija. Prvi put organizovan 1937. godine, svedok je istorije i zamajac razvoja. Iz njega su se razvili skoro svi veliki sajmovi. Član je Međunarodne unije sajmova (UFI, Pariz) od 1957. godine.

  • PAVLE-2005

    24.5.2024 #1 Author

    Podrška za svaku inovaciju koja je od pomoći čoveku

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.5.2024 #2 Author

    Tehnicka dostignuca su za svaku pohvalu…

    Odgovori

  • Inquiete

    24.5.2024 #3 Author

    Super!

    Odgovori

  • MAJA

    25.5.2024 #4 Author

    U sve sfere ulazi robotika

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #5 Author

    I mi ćemo uskoro postati roboti…

    Odgovori

  • PIKSI

    26.5.2024 #6 Author

    Vrlo zanimljivo bravo za sve ucesnike sajma

    Odgovori

  • SUNCE

    26.5.2024 #7 Author

    Kako je krenulo na kraju ce mo ceo zivot ziveti virtualno.

    Odgovori

  • STEPA

    27.5.2024 #8 Author

    Stvarno, svaka čast svima.

    Odgovori

  • SENSEI

    27.5.2024 #9 Author

    Svakako dosta toga je moglo interesantnog da se vidi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.