Više od 60 miliona preuzetih izveštaja

Kreditni biro Udruženja banaka Srbije najbrži biro ove vrste u svetu

Srbija

15.5.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kreditni biro Udruženja banaka Srbije najbrži biro ove vrste u svetu Kreditni biro Udruženja banaka Srbije najbrži biro ove vrste u svetu
Kreditni biro Udruženja banaka Srbije je za 20 godina rada zabeležio više od 60 miliona preuzetih izveštaja, kao i 20 milijardi generisanih izveštaja i... Kreditni biro Udruženja banaka Srbije najbrži biro ove vrste u svetu

Kreditni biro Udruženja banaka Srbije je za 20 godina rada zabeležio više od 60 miliona preuzetih izveštaja, kao i 20 milijardi generisanih izveštaja i najbrži je biro ove vrste u svetu budući da se na izveštaj čeka između sekundu i sekundu i po nakon podnošenja zahteva banke, rečeno je u Vršcu na obeležavanju godišnjice Biroa.

Jubilej je obeležen u Zelendata centru, prvom ekološkom data centru u Srbiji, gde se u ulju čuvaju podaci sa servera, zajedno sa kompanijama HiTeam i E-smart systems, koje pružaju tehnološku podršku i zaslužne su za ažurnost, brzinu i dostupnost servisa Kreditnog biroa, prenosi RTV.

Istaknuto je da je od osnivanje do danas Kreditni biro dostavio skoro 10 miliona izveštaja o statusu urednosti bankarskih klijenata te da se izveštaj biroa može zatražiti na 1.700 šaltera banaka u Srbiji.

Kreditni biro zapravo predstavlja mehanizam za prikupljanje podataka o novčanim obavezama pravnih i fizičkih lica prema poveriocima i o njihovoj urednosti u izmirivanju tih obaveza, a njegove članice su sve banke koje posluju u Srbiji, kao i lizing kompanije, osiguravajuća društva, mobilni operateri, državni fondovi iz agencije.

Rukovodilac Kreditnog biroa Milan Brković istakao je da je pouzdanost kreditnih izveštaja veoma visoka te da biro odlično sarađuje sa brojnim državnim institucijama kao što su Narodna banka Srbije, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, Ministarstvo telekomunikacija.

Naglasio je da je za efikasnost u radu i doprinos bankarskom i finansijskom sistemu Srbije Kreditni biro dobio više priznanja međunarodnih institucija, što potvrđuje da naša zemlja u ovoj oblasti ima veoma efikasan i moderan mehanizam, koji je u ravni sa najvišim svetskim standardima.

Kreditni biro radi po principu reciprociteta što znači da samo članice koje stavljaju na raspolaganje podatke iz svojih baza Kreditnom birou, mogu povlačiti potpune izveštaje za svoje korisnike.
Biro je, istaknuto je danas, doneo je dobit svima.

Bankama zato što su mogle da sa smanjenim rizikom ulaze u kreditne poslove I da lako uvode nove usluge kao što su laki keš krediti.


Što se klijenata tiče oni su mogli da brže ostvare svoje potrebe za finansiranjem, a takođe i da izvuku korist iz svoje uredne bankarske istorije pa se, kako je rečeno, sada uredan klijent jasno razlikuje od onog ko neažurno ispunjava svoje obaveze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.