prometovano 2.125 tona ove žitarice u prethodnoj nedelji

Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

11.10.2024 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi
Rast cena kukuruza i pšenice, kao i povećana aktivnost na tržištu kukuruza, obeležili su prethodnih pet radnih dana na Produktnoj berzi. Prometovano je ukupno... Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi

Rast cena kukuruza i pšenice, kao i povećana aktivnost na tržištu kukuruza, obeležili su prethodnih pet radnih dana na Produktnoj berzi. Prometovano je ukupno 2.707 tona robe, odnosno 11,97 odsto manje u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 76.529.990 dinara.

Kukuruz je ponovo zauzeo primarno mesto u trgovanju.

Već četvrtu nedelju zaredom tržište kukuruza beleži najviše aktivnosti. Tokom čitave sedmice primetna je bila povećana ponuda u odnosu na tražnju. Kao i u prethodnom periodu, i dalje se u ponudi mahom nalazio kukuruz bez analize na aflatoksin, dok su kupci pretežno bili zainteresovani za kukuruz sa analizom, što je uz razliku u paritetima nuđene i tražene robe otežavalo zaključenje berzanskih ugovora, piše u izveštaju novosadske Produktne berze.

Berzanski ugovori za kukuruz zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 19,30 do 20,40 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 19,68 din/kg bez PDV-a (21,65 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan blagi rast cene od 0,29 odsto.

Kukuruz je prometovan i na paritetu CPT kupac po ceni od 20,00 do 20,20 din/kg bez PDV-a, kao i na paritetu CPT luka na jedinstvenom cenovnom nivou od 20,50 din/kg bez PDV-a.

Ove sedmice, kukuruz je činio čak 78 odsto ukupnog nedeljnog prometa sa prometovanih 2.125 tona robe.

Kada je u pitanju pšenica, ponuda je tokom cele nedelje nadmašivala tražnju, ali je aktivnost na ovom tržištu bila smanjena u odnosu na sedam dana ranije.

Pšenicom sa 11,5 odsto proteina trgovalo se po ceni od 22,30 din/kg bez PDV-a, dok je pšenica sa 12 odsto proteina prometovana po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 23,19 din/kg bez PDV-a (25,51 din/kg sa PDV-om), te je ove sedmice bio primetan rast cene od 5,45 odsto.

Tržište soje započelo je nedelju mirno, a tek sredinom nedelje došlo je do blagog povećanja aktivnosti. Tražnja je bila nešto veća od ponude, osim poslednjeg radnog dana kada je ponuda izostala. Berzanski ugovori zaključeni su na paritetu CPT kupac po ceni od 57,50 do 57,70 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok je trgovanje na paritetu FCA izostalo.

U ponudi se ove nedelje našla i suncokretova sačma sa 33 odsto proteina po ceni od 27,00 din/kg bez PDV-a, ali ova ponuda nije naišla na odgovor kupaca.

  • Faith

    13.10.2024 #1 Author

    Pa da sad je zavrsena berba kukuruza pa je zato i dominatna roba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.