Putnička vozila i dalje najzastupljenija u strukturi finansiranja

Lizing u Srbiji bi ove godine trebalo da premaši vrednost od milijardu evra

IzdvajamoSrbija

23.10.2024 13:23 Autor: Milica Rilak 0

Lizing u Srbiji bi ove godine trebalo da premaši vrednost od milijardu evra Lizing u Srbiji bi ove godine trebalo da premaši vrednost od milijardu evra
Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) održala je konferenciju o lizing industriji pod nazivom „Lizing i budućnost mobilnosti“,... Lizing u Srbiji bi ove godine trebalo da premaši vrednost od milijardu evra

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) održala je konferenciju o lizing industriji pod nazivom „Lizing i budućnost mobilnosti“, a očekuje se da će ova godina biti prva u istoriji lizinga u Srbiji u kojoj će plasmani premašiti milijardu evra.

Taj podatak je u izjavi za Biznis.rs potvrdio i Ivan Jauković, predsednik ALCS, koji je ocenio da je takav rezultat utoliko značajniji ako se ima u vidu da su mala i srednja preduzeća (MSP) najbrojniji klijenti.

„Bilo da se meri aktivnošću ili pomoću vrednosti novosklopljenih ugovora, koja je oko 30 odsto veća za devet meseci ove u odnosu na isti period prošle godine, pokazalo se da MSP percipiraju lizing industriju kao najpoželjniji vid finansiranja“, rekao nam je Jauković uoči otvaranja konferencije.

To se poklapa sa evropskim trendovima, o kojima je na konferenciji govorio Ričard Knuben (Richard Knubben), generalni direktor Leaseurope, organizacije koja okuplja nacionalna udruženja lizing kompanija.

Knuben je u okviru prezentacije pojasnio da se trenutno radi na tome da lizing dobije status niskorizične aktivnosti u okviru procesa primene Bazel III regulative, a govorio je i o ključnim trendovima u evropskoj lizing industriji, i to posebno kada je reč o lizingu vozila, uz osvrt na prilike i izazove kada je reč o električnim vozilima.

Kada je reč o Srbiji, lizing je najzastupljeniji vid finansiranja nabavke novih vozila.

„Putnička vozila imaju više od 40 odsto udela u ukupnom lizingu, dok oko 35 odsto čine autobusi, kamioni i laka dostavna vozila. Primera radi, ovih dana je aktuelna nabavka novih autobusa, pa iako je fokus javnosti (u Beogradu) bio usmeren na boju umesto na kvalitet, ogromna većina tih vozila je nabavljena putem lizinga. Ne zaboravimo ni električna dostavna vozila, koja koristi sve veći broj kurirskih službi, kao i taksi vozila“, rekao nam je Jauković.

Ivan Jauković, ALCS / Foto: Biznis.rs

Predsednik ALCS kaže da se u narednom periodu u Srbiji očekuje ekspanzija u lizingu malih, urbanih putničkih električnih vozila. Sa druge strane, podaci Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova ukazuju na to da udeo električnih vozila u našoj zemlji iznosi oko jedan odsto dok je u Hrvatskoj oko pet odsto.

„Značajno zaostajemo kada je u pitanju ‘elektrifikacija’ za evropskim tržištem. Primera radi, u Hrvatskoj su 2023. na raspolaganju 34 punjača za e-automobile na 100.000 stanovnika, dok kod nas taj broj iznosi tri, ali verujemo da će se situacija brzo poboljšati s obzirom na ambiciozne najave ministarstva za infrastrukturu kada je reč o razvoju te mreže. Dostupnost punjača je jedan od osnovnih preduslova za rast upotrebe električnih vozila“, rekla je predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević.

Foto: Freepik.com

Učesnicima konferencije se u uvodnom delu obratio i državni sekretar u Ministarstvu privrede Vladimir Arsenović, koji je govorio o važnosti lizinga kao instrumenta za finansiranje zelene tranzicije i kao poželjne alternative za MSP sa slabijom kreditnom sposobnošću i onima koji bi se inače pomučili sa obezbeđenjem kolaterala.

„Lizing zamenjuje osnovna sredstva, bankarske kredite i zaduživanje putem emitovanja dužničkih hartija od vrednosti, a omogućava preduzećima i pojedincima da lakše dođu do ekološki prihvatljivih tehnologija i rešenja, bilo da se radi o električnim vozilima, obnovljivim izvorima energije ili energetski efikasnijim mašinama“, poručio je Arsenović.

Istakao je da lizing kuće učestvuju u programu podrške MSP za nabavku opreme od 2017. godine, a da se od 2019. ovim programom podržava i unapređenje ekoloških aspekata proizvodnje. Vrednost finansijskog lizinga odobren u prethodnih šest godina sprovođenja ovog programa iznosi 5,5 milijardi dinara.

Na najvećoj konferenciji o lizingu u Republici Srbiji, ALCS je predstavila i rezultate za treći kvartal tekuće godine.

Rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga od 30 odsto registrovan je u prvih devet meseci 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrajući prema segmentima, rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga zabeležen je u skoro svim segmentima finansiranja, a najveći je u segmentu komercijalnih i teretnih vozila i autobusa gde iznosi skoro 47 procenata kao i putničkih vozila (novih i polovnih) gde je rast više od 22 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.