Novogodišnji sajam antikviteta privukao veliki broj posetilaca

Ljubitelji starine spremni da izdvoje do 1.000 evra za kupovinu

ManifestacijeSrbija

1.1.2022 15:14 Autor: Marija Krsmanović 2

Ljubitelji starine spremni da izdvoje do 1.000 evra za kupovinu Ljubitelji starine spremni da izdvoje do 1.000 evra za kupovinu
Dok mnogi jure u prodavnice u potrazi za blistavim novim spravicama koje će za doček pokloniti bližnjima, ima i onih koji se radije okreću... Ljubitelji starine spremni da izdvoje do 1.000 evra za kupovinu

Dok mnogi jure u prodavnice u potrazi za blistavim novim spravicama koje će za doček pokloniti bližnjima, ima i onih koji se radije okreću poklonima sa istorijskom vrednošću i specifičnim sentimentom.

Upravo zato svake godine, još od osnivanja 1994, Društvo antikvara Srbije organizuje novogodišnji sajam. Tako je i ovog decembra, uprkos pandemiji, sajam održan u Domu vojske.

Tim povodom, Biznis.rs je razgovarao sa organizatorom sajma i predsednikom Društva antikvara Srbije Draganom Munćanom. Kako navodi, sajam je prošao vrlo uspešno, sa velikim brojem kako izlagača, tako i posetilaca.

Ljubitelji starine uglavnom su se interesovali za nakit i predmete od porcelana, a među predmetima koji su se najviše kupovali nalaze se i slike naših i stranih autora.

Ipak, prema rečima Dragana Munćana, najviše ljudi gleda da spoji lepo i korisno, pa sa sajma često izađu i sa nekom lampom, a oni koji to mogu da priušte, i sa komadom nekog nameštaja.

Na pitanje o budžetu posetilaca sajma i antikvarnih radnji, Munćan navodi da u poslednje vreme mnogi nisu spremni da izdvoje neke veće cifre.

“Sve zavisi od interesovanja. Cifre se kreću oko 500-600 evra, eventualno do 1.000 evra”, kaže Dragan Munćan. Kupce za salonski nameštaj, čija se cena kreće oko 3.000 evra, malo je teže naći.

Korona kriza se, kaže Munćan, mnogo osetila i antikvari su dugo izbegavali da rade. Osim toga, na prodaju utiče i činjenica da mnogi od njih nemaju sopstveni prostor, te da se sajam prošle godine iz hotela Slavija premestio u Dom vojske.

Ipak, antikvari se snalaze. Pored toga što imaju zvanični sajt, mnogi od njih za razmene retkih i starih predmeta koriste lične stranice i profile na društvenim mrežama, a zainteresovanih za starinu ima u čitavoj Srbiji.

Tagovi
SAJAM
  • TINA

    14.1.2022 #1 Author

    To su vredne stvari I zato imaju toliku vrednost.

    Odgovori

  • MARE

    18.1.2022 #2 Author

    Koji medij se bavi obavestavanjem o ovakvim dogadjajima , ni jedan , nije da bih kupovao ali bar da gledam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...