Korona kriza uzdrmala tržište izdavanja poslovnog prostora

Lokali čekaju zakupce, vlasnici žele kompromisno rešenje

BiznisInfrastrukturaPreduzetnikSrbija

18.6.2021 15:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lokali čekaju zakupce, vlasnici žele kompromisno rešenje Lokali čekaju zakupce, vlasnici žele kompromisno rešenje
Mere koje su tokom proteklih godinu i po dana bile na snazi zbog korona virusa žestoko su uzdrmale tržište izdavanja poslovnog prostora. Pojedini lokali... Lokali čekaju zakupce, vlasnici žele kompromisno rešenje

Mere koje su tokom proteklih godinu i po dana bile na snazi zbog korona virusa žestoko su uzdrmale tržište izdavanja poslovnog prostora. Pojedini lokali gde su godinama poslovali frizerski i kozmetički saloni, turističke agencije, kafići sada su zatvoreni. Biznisi koji su uspeli da izdrže najjače nalete krize i danas funkcionišu u izmenjenim uslovima, a jedna od najvećih promena tiče se cene iznajmljivanja poslovnog prostora.

„Ima dosta slobodnog poslovnog prostora za rentiranje. Mnoge firme koje su se bavile uslužnom delatnošću poput turističkih agencija ili prodavnica nakita je ugašeno. Cenu najčešće diktira lokacija. Jedan od primera je lokal u Njegoševoj ulici površine 28 kvadrata za koji mesečna renta iznosi 700 evra. Taj lokal je prazan već šest meseci“, objašnjava za Biznis.rs agent nekretnina u agenciji „Lider“ Jelena Adžić.

Foto: Pixabay.com

Drastičan pad cene zakupa

Naša sagovornica kaže da su cene rente za stanove i poslovne prostore smanjene u proseku između 20 i 30 odsto.

„Još uvek se drži cena izdavanja garsonjere koja je ranije iznosila 230 evra, a sada se izdaje za 220. Nekretnine za koje se nekada plaćala renta 1000 evra, sada se izdaju za 800 evra mesečno. Ono što se nekada izdavalo za 800 evra, sada se izdaje za 650. Na kraju se vlasnik i zakupac dogovore da kirija bude 600 evra“, navodi Adžić i dodaje da su cene zakupnine snižene, dok su prodajne cene poslovnog prostora porasle.

Šta kažu zanatlije?

Frizerska profesija pretrpela je teške udarce tokom pandemije. Zbog specifičnosti posla, saloni nisu radili u najkritičnijim nedeljama pandemije, što se odrazilo na zaradu, poslovanje i ekonomski opstanak pojedinih zanatlija. Jedan od najvažnijih troškova u radu frizerskih i kozmetičkih salona je zakup poslovnog prostora čija cena najčešće nije mala.

„Nije bilo smanjivanja kirija, bilo je olakšica tokom prošle godine. Pojedini vlasnici nisu naplatili rente zakupcima kada se nije radilo. Kako je period korone odmicao, tako su i vlasnici popuštali, jer su se našli u strahu da će neke male biznise izgubiti. Pojedini frizeri su napustili lokale. Ipak, Beograd je ogroman grad, pa prostor na kraju nađe zakupca ako je na povoljnoj lokaciji. Naravno, mnogi lokali su danas prazni, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza frizera Srbije Branislav Babić i napominje da su rente ostale na visokom nivou uprkos tome što je obim posla smanjen.

Foto: Pexels.com

„Teško je naći lokal na pristojnoj lokaciji ispod 15 evra po kvadratu. Frizerski saloni plaćaju rentu od 22 do 30 evra po kvadratu. Reč je o prosečnim cenama, a renta je prvi i osnovni trošak u ovom poslu. Nije bilo velikih promena, ostala je cena kao i pre početka pandemije“, navodi Babić i dodaje da mali broj frizerskih salona posluje u opštinskim lokalima.

„Lokalne samouprave su davale nekakve popuste. Nije naplaćivana kirija u periodu kada saloni nisu radili. Očigledno da ima radnji koje su dobile određene popuste, ali ne mogu da kažem da su ljudi prezadovoljni“, zaključuje Babić.

Mere važe za sve, a najviše ispaštaju uslužne delatnosti

Frizeri su krizu koja je nastala zbog pandemije osetili već tokom prvih dana vanrednog stanja. Smanjeni obim posla trajao je mesecima, zbog mera koje su uvođene i ukidane u zavisnosti od epidemiološke situacije.

„Ako se sećate početka korona krize, lokalne samouprave su samostalno odlučivale da li će se radnje zatvarati. Beograd je došao u apsurdnu situaciju da se putem medija pretilo frizerima koji rade, a radnje zvanično nisu zatvorene. Svaki dan je po neki grad zatvaran, a Beograd poslednji, 2. aprila. To je učinjeno na našu inicijativu iz solidarnosti sa kolegama u drugim gradovima. Od marta meseca ove godine uspostavili smo direktnu komunikaciju sa Vladom Republike Srbije i sve aktivnosti vezane za frizerske i kozmetičke salone dogovaramo sa kabinetom premijerke. Doktori u Kriznom štabu donose mere koje važe za sve, ali ima velikih odstupanja od zanata do zanata“, zaključuje Babić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...