iz oblasti nauke, poljoprivrede i energetike

Mali: Sa Saudijskom Arabijom potpisana tri sporazuma vredna 205 miliona dolara

SrbijaSvet

16.10.2024 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali: Sa Saudijskom Arabijom potpisana tri sporazuma vredna 205 miliona dolara Mali: Sa Saudijskom Arabijom potpisana tri sporazuma vredna 205 miliona dolara
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa izvršnim direktorom Fonda za razvoj Saudijske Arabije Sultanom Abdulrahmanom Al-Maršadom tri... Mali: Sa Saudijskom Arabijom potpisana tri sporazuma vredna 205 miliona dolara

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa izvršnim direktorom Fonda za razvoj Saudijske Arabije Sultanom Abdulrahmanom Al-Maršadom tri sporazuma iz oblasti nauke, poljoprivrede i energetike, ukupne vrednosti 205 miliona dolara.

Mali i Al-Maršad potpisali su sporazume koji se odnose na Projekat izgradnje BIO4 kampusa, Program jačanja infrastrukture za navodnjavanje i Projekat operatera prenosnog sistema EMS (faza 1), navodi se u saopštenju.

Ministar je istakao da mu je zadovoljstvo što je ugostio delegaciju iz Saudijske Arabije, te da njihova poseta donosi tri velika i važna projekta našoj zemlji. Kako je rekao, jedan sporazum će pomoći finansiranje izgradnje BIO4 kampusa, najvećeg kampusa, instituta za biotehnologiju u ovom delu Evrope.

„U kampusu će se nalaziti sedam fakulteta, devet naučno–istraživačkih centara, oko 300 laboratorija… To će biti najveći kampus te vrste u ovom delu Evrope i veliki korak napred za našu Srbiju. To je i potvrda i poziv mladima da ostanu i svoju budućnost pronađu ovde, da zajedno sa privredom, sa našim privrednicima, rade na raznim naučnim, istraživačkim projektima, na onome što doprinosi inovacijama, na novim tehnologijama i daljem rastu i razvoju naše ekonomije“, rekao je Mali i istakao da će deo novca biti iskorišćen za unapređenje sistema navodnjavanja u Srbiji.

„Bili smo svedoci sušne godine i zato je važno da dalje investiramo u sisteme za navodnjavanje, pa ćemo deo novca od 205 miliona dolara iskoristiti za to“, rekao je Mali.

Foto: Ministarstvo finansija/Tanjug: Sava Radovanović

Treći Sporazum odnosi se na ulaganje u Elektromreže Srbije, odnosno u dalekovod od Požarevca do Jagodine kao jedan deo Transbalkanskog sistema.

„Nastavljamo sa svim važnim projektima za dalji rast i razvoj naše ekonomije. Uslovi ovog zajma su povoljni i to je ono što nam je potrebno“, rekao je Mali i dodao da će se projekti finansirati po kamatnoj stopi od 2,5 odsto u njihovoj lokalnoj valuti koja je povezana sa dolarom.

Izvršni direktor Fonda za razvoj Saudijske Arabije Al-Maršad istakao je da je sporazum koji se fokusira na unapređenje navodnjavanja i poljoprivredne infrastrukture u različitim delovima Srbije vredan 75 miliona dolara.

„Drugi sporazum, u iznosu od 65 miliona dolara, namenjen je izgradnji BIO4 kampusa, dok treći, takođe vredan 65 miliona dolara, ima za cilj proširenje energetske infrastrukture kroz razvoj transmisionog sistema faze 1 za Elektromrežu Srbije“, rekao je Al-Maršad.

On je ocenio da će tri projekta imati dalekosežne benefite na razvoj Srbije, osnažujući poljoprivredu, sigurnost hrane i obezbeđujući stabilan i održiv energetski pristup.

  • Jj992

    16.10.2024 #1 Author

    E jos da uzmu i Malog i odlicno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.