Očekuje se završetak deonice u Srbiji do 2027. godine

Memorandum Srbija-Rumunija o projektu gasnog interkonektora

SrbijaU fokusu

5.8.2024 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Memorandum Srbija-Rumunija o projektu gasnog interkonektora Memorandum Srbija-Rumunija o projektu gasnog interkonektora
Ministri energetike Srbije i Rumunije, Dubravka Đedović Handanović i Sebastijan Burduž (Sebastian Burduja) su u Кladovu potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji gasnog interkonektora... Memorandum Srbija-Rumunija o projektu gasnog interkonektora

Ministri energetike Srbije i Rumunije, Dubravka Đedović Handanović i Sebastijan Burduž (Sebastian Burduja) su u Кladovu potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Rumunija.

U Srbiji će taj dvosmerni gasovod za prenos prirodnog gasa biti dužine 13 kilometara, a u Rumuniji 86. Projektovan kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa, a deonica u Srbiji biće završena do 2027. godine, prenosi Beta.

To će biti još jedan pravac snabdevanja prirodnim gasom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji sa transportnim gasovodom BRUA u Rumuniji.

Đedović Handanović je rekla da je saradnja Srbije i Rumunije u energetici duže od pet decenija „važan oslonac sigurnosti snabdevanja električnom energijom za građane i privredu u obe države, o čemu govori i podatak da je u 2023. čak 28 odsto ukupne razmene činila trgovina električnom energijom“.

„Zahvaljujuću povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Severnom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti zemalja centralne i istočne Evrope kada je snabdevanje gasom u pitanju“, rekla je ministarka.

Sebastijan Burduža je rekao da „blisko sarađujemo i na ubrzavanju elektroenergetskih interkonekcija, imajući sve preduslove za potpuni završetak deonice Rešica-Pančevo u prvoj polovini 2025. godine“.

Ocenio je da je neophodno da energija lako teče između Srbije i Rumunije, obezbeđujući konkurentno tržište koje će potrošačima doneti povoljnu cenu, energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora snabdevanja.

„Ovi kombinovani elementi, kao i sama investicija u infrastrukturu, stvaraju poverenje i ekonomski rast, radna mesta i razvoj za ceo region“, kazao je rumunski ministar energetike.

Ministri su danas s direktorima energetskih preduzeća iz obe zemlje razgovarali o razvoju projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Transbalkanskom koridororu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.