Đedović Handanović navela da su rezerve u akumulacijama dva puta veće nego 2022. godine

Ministarka sa misijom MMF-a: Srbija dobro pripremljena za predstojeću grejnu sezonu

Srbija

4.10.2024 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministarka sa misijom MMF-a: Srbija dobro pripremljena za predstojeću grejnu sezonu Ministarka sa misijom MMF-a: Srbija dobro pripremljena za predstojeću grejnu sezonu
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da je Srbija dobro pripremljena... Ministarka sa misijom MMF-a: Srbija dobro pripremljena za predstojeću grejnu sezonu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da je Srbija dobro pripremljena za predstojeću grejnu sezonu.

Na sastanku održanom u okviru četvrtog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana sa Srbijom, Đedović Handanović je navela da su rezerve u akumulacijama dva puta veće nego 2022. godine, dok su zalihe uglja takođe dvostruko veće u odnosu na tu godinu, prenelje Beta, a saopštilo je ministarstvo.

„Sigurnost u snabdevanju gasom unapređena je zahvaljujući završetku gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Ugovorom između Srbijagasa i azerbejdžanskog Sokara obezbedili smo do milion kubika gasa dnevno tokom ove zime“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija ima mogućnost nabavke određenih količina tečnog prirodnog gasa (LNG) iz terminala u Aleksandropolisu (Grčka), kao i da dodatnu sigurnost daju rezerve gasa u Srbiji i Mađarskoj koje ukupno iznose oko 560 miliona kubnih metara gasa.

„Započet je projekat proširenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, za koje je izdata građevinska dozvola, a koji će obezbediti dodatnih oko 800 miliona kubnih metara gasa. Takođe, do kraja godine očekujemo da budu završeni i novi kapaciteti za skladištenje nafte u Smederevu“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je misiju MMF-a upoznala sa planom investicija Vlade Srbije, od završetka termo-elektrane Kostolac B3, izgradnje jednog gigavata solarnih elektrana koje će biti u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), novih reverzibilnih hidroelektrana i revitalizaciju blokova u hidro i termoelektranama.

„U novembru planiramo da raspišemo drugi krug aukcija za tržišne premije za solarne i vetroelektrane, a prema dosadašnjoj dinamici i interesovanju investicija, očekujemo da trogodišnji cilj od 1.300 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije bude prevaziđen“, rekla je ona.

Prema rečima ministarke, Srbija će nastaviti da gradi interkonekcije na elektroenergetskoj i gasovodnoj mreži kojima će se bolje povezati sa susedima, dodajući da su prioritet završetak Transbalkanskog koridora sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i početak gradnje interkonekcije sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, kao i gasna interkonekcija ka Rumuniji i Severnoj Makedoniji.

Dodala da je u modernizaciju distributivne mrežu u prethodnih 12 meseci uloženo oko 170 miliona evra, a da je obezbeđeno dodatnih 260 miliona evra za automatizaciju, digitalizaciju i nastavak uvođenja pametnih brojila, što će doprineti većoj pouzdanosti snabdevanja i smanjenju gubitaka na mreži.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.