Sredstva za ovaj projekat obezbeđena uz pomoć kredita Svetske banke

Mobilne ambulante i apoteke od sledeće godine u seoskim sredinama

SrbijaU fokusuZdravlje

3.10.2024 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mobilne ambulante i apoteke od sledeće godine u seoskim sredinama Mobilne ambulante i apoteke od sledeće godine u seoskim sredinama
Ministarstvo zdravlja ozbiljno i planski razmatra mogućnosti i načine da kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita bude dostupna i našim sugrađanima koji žive daleko od... Mobilne ambulante i apoteke od sledeće godine u seoskim sredinama

Ministarstvo zdravlja ozbiljno i planski razmatra mogućnosti i načine da kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita bude dostupna i našim sugrađanima koji žive daleko od gradskih naselja, te se u seoskim sredinama od sledeće godine mogu očekivati mobilne ambulante i apoteke, najavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

„Hoćemo da obiđemo sve te ljude,da ih redovno pregledamo, da kontinuirano pratimo njihovo zdravstveno stanje, i pomognemo im da sačuvaju svoje zdravlje. Međutim, nove generacije lekara, na žalost, ne žele da rade u takvim sredinama, jer tu nemaju mogućnost da napreduju, usavršavaju se i slično. Za takav stav nije odlučujuća zarada, jer smo pored većih plata nudili zdravstvenim radnicima i razne druge beneficije, i mi i lokalne samouprave, u pogledu obezbeđivanja smeštaja, dobijanja kuća na korišćenje i različitih drugih pogodnosti, ali, činjenica jeste da ne želi niko od današnje generacije mladih lekara da da radi u tim sredinama i toga moramo da budemo svesni“, istakao je Lončar.

U skladu sa tim, navodi ministar, urađena je opsežna analiza, razmatrane su potrebe naših sugrađana u ruralnim sredinama, u pogledu zdravstvene zaštite, kao i kadrovski, tehnički i drugi kapaciteti zdravstvenih ustanova, i pronađen je model po kojem će se omogućiti zdravstvena zaštita stanovnicima ruralnih područja.

„Opredelili smo se da zdravstvenu zaštitu u ruralnim sredinama obezbedimo kroz mobilne ambulante i mobilne apoteke. Dakle, svi naši domovi zdravlja imaće najsavremenije opremljene mobilne ambulante sa mini laboratorijom, koje će po rasporedu utvrđenom na osnovu realnih potreba obilaziti seoske sredine, dva, tri puta nedeljno ili koliko je već potrebno. To će raditi lekari iz domova zdravlja, odnosno bolnica, zato smo formirali zdravstvene centre, da bismo imali sve resurse i kapacitete na raspolaganju. Nakon njih, u sela će dolaziti i mobilne apoteke, koje će omogućiti našim sugrađanima koji žive u ruralnim područjima da brzo i lako, bukvalno ispred svojih kuća, dođu do terapije koja im je propisana“, rekao je ministar zdravlja.

„Obezbedili smo sredstva, kroz kredit Svetske banke, i to će biti jedna od osnovnih aktivnosti novog projekta. Sledeće godine ćemo pokrenuti kompletnu priču, nabavku vozila, opremanje, napraviti rasporede i timove zdravstvenih radnika i krenuti da obilazimo naše sugrađane koji žive po selima“, zaključio je Lončar.

  • Inquiete

    3.10.2024 #1 Author

    Ovo je odlično, i treba misliti na gradjane u takvim sredinama. Značiće im svaka ambulanta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.