U Srbiji registrovana 52 preduzeća

Modernizacija opreme i tehnologije neophodna u delatnosti prerade i konzervisanja ribe

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

25.6.2024 11:47 Autor: Ljiljana Begović 1

Modernizacija opreme i tehnologije neophodna u delatnosti prerade i konzervisanja ribe Modernizacija opreme i tehnologije neophodna u delatnosti prerade i konzervisanja ribe
Prerada i konzervisanje ribe u Srbiji obuhvata niz aktivnosti i industrijskih procesa usmerenih na očuvanje svežine i kvaliteta proizvoda na duži period. Ova industrija... Modernizacija opreme i tehnologije neophodna u delatnosti prerade i konzervisanja ribe

Prerada i konzervisanje ribe u Srbiji obuhvata niz aktivnosti i industrijskih procesa usmerenih na očuvanje svežine i kvaliteta proizvoda na duži period. Ova industrija je značajna za prehrambeni sektor, a njeni najčešći proizvodi su konzerve tunjevine, sardine, skuše i drugih vrsta ribe, ili marinirani i sušeni proizvodi.

Industrija prerade i konzervisanja ribe u Srbiji suočava se sa nekoliko izazova, pre svega sa održavanjem visokog kvaliteta sirovina i konkurencijom sa uvoznim proizvodima.

Iz ribarnice Jedro u Beogradu kažu da postoji potreba za modernizacijom opreme i tehnologije, ali da ima i značajnih mogućnosti za rast, posebno kroz povećanje izvoza i diverzifikaciju proizvoda.

“Prerada i konzervisanje ribe je važan segment prehrambene industrije u Srbiji, sa velikim potencijalom za dalji razvoj i unapređenje, što može doprineti celokupnom poboljšanju prehrambene sigurnosti zemlje”, navode naši sagovornici.

Najvažnije u delatnosti prerade i konzervisanja ribe, ljuskara i mekušaca je da sirovine budu dobrog kvaliteta. To se, prema rečima zaposlenih u ovoj delatnosti, vrši pravim izborom i preuzimanjem od pouzdanih ribara ili uzgajivača.

“Na licu mesta se vrši selekcija po vrsti, veličini i kvalitetu ribe. Zatim se ona čisti, uklanjaju se unutrašnji organi, krljušti i glava, u zavisnosti od vrste proizvoda koji se pravi. Zatim sledi hlađenje ili zamrzavanje sveže ribe, kako bi se očuvala svežina. Ovaj proces može uključivati brzo zamrzavanje kako bi se sprečilo stvaranje velikih kristala leda koji mogu oštetiti tkivo ribe”, objašnjava naš sagovornik iz ribarnice Jedro.

Foto: Shutterstock

Riba se, takođe, filetiše ili seče na komade prema potrebama tržišta. Ovaj proces se može obavljati ručno ili mašinski. Zatim slede procesi usoljavanja, dimljenja ili mariniranje u zavisnosti od toga kakav se krajnji proizvod želi.

“Svi ovi procesi dodaju ukus i produžavaju rok trajanja proizvoda. Riba se stavlja i u sterilizovane konzerve koje se zatim hermetički zatvaraju i termički obrađuju kako bi se uništile sve potencijalno štetne bakterije i mikroorganizmi. Na kraju, gotovi proizvodi se pakuju i etiketiraju prema propisima i zahtevima tržišta”, pojašnjava ceo proces prerade i konzervisanja naš sagovornik iz ribarnice Jedro.

Industrija prerade i konzervisanja ribe u Srbiji podrazumeva pridržavanje strogih pravnih i sanitarnih uslova. To uključuje HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), odnosno sistem analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka koji obezbeđuje sigurnost hrane.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ukupan broj firmi koje se u Srbiji bave delatnošću prerade i konzervisanja ribe, ljuskara i mekušaca je 52.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti prerada i konzervisanje ribe, ljuskara i mekušaca u 2022. godini
Ime preduzećaUkupna dobitUkupni prihodi
DOO PRINCIPAL DUO ČAČAK59.385.0001.731.066.000
ANCORA NUOVA d.o.o. Beograd32.354.0001.075.523.000
DUOMEDIA DOO ZEMUN30.612.000320.499.000
ESCO D.O.O. SMEDEREVO15.493.000168.014.000
ALEBRA DOO15.135.00096.604.000
ALEKSANDRA PETKOVIĆ PR PRERADA RIBE EČKA FISH MARKET PLUS NIŠKA BANJA4.854.00064.598.000
DAVID OBRADOVIĆ PR RADNJA ZA PRERADU I TRGOVINU RIBOM EKO DRINA BB BAJINA BAŠTA3.221.000132.537.000
AKNEL GROUP DOO2.556.0005.808.000
VOCARESCAR DOO BEOGRAD-VOŽDOVAC1.769.000254.695.000
ECO FISH LSR DOO857.000,006.858.000
DELIKATES INTERNACIONAL DOO Aranđelovac742.000,0019.503.000
JACA669.000,0014.006.000
PERUĆAC IN626.000,0042.582.000
ŽELJKO SLIJEPČEVIĆ PR RADNJA ZA OTKUP, IZLOV I PRERADU RIBE ALAS ŽELJA NOVI SLANKAMEN317.000,002.563.000
CompanyWall Finansijski Asistent *svi podaci su za 2022. godinu, u dinarima

Najuspešnije preduzeće prema dobiti u 2022. godini bilo je Principal duo iz Čačka.

“Uvoz, prerada, proizvodnja, reeksport, distribucija zastupljena u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju, glavne su delatnosti kompanije koja uspešno stvara i posluje preko dve decenije. Naša firma je u zajedničkom vlasništvu porodice Stojimirović iz Srbije i porodice Duering iz Nemačke”, navode iz ovog preduzeća.

Vlasnici Principal duo stoje iza brenda Barka koji nudi širok asortiman ribe, smrznutog voća i povrća.

Dobro poslovanje odrazilo se i na finansijske izveštaje koji pokazuju da su, prema dobiti, za ovo preduzeće bile izvrsne i 2021. i 2022. godina. U 2021. ostvarena je dobit od 61.873.000 dinara, a u 2022. nepunih 60 miliona dinara (59.385.000).

Drugo mesto na listi najuspešnijih zauzima beogradsko preduzeće Ancora nuova. Razvrstano kao malo sa 57 zaposlenih, ovo preduzeće već deset godina posluje u delatnosti prerade i konzervisanja ribe, ljuskara i mekušaca.

Dobit od 32.354.000 dinara u 2022. godini dovela je Ancora nuova do drugog mesta liste koju pravi bonitetna kuća CompanyWall.

Duomedia iz Zemuna, u stoprocentnom vlasništvu Nevene Milanović, 2022. godinu broji kao jednu od najuspešnijih.

Do trećeg mesta liste najvećih dobitaša u delatnosti prerade i konzervisanja ribe, ljuskara i mekušaca Duomedia je došla zahvaljujući rezultatu poslovanja od 30.612.000 dinara.

  • Dux011

    25.6.2024 #1 Author

    Podrška naravno za ovaj poduhvat.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.