Avio-kompanije pokušavaju da koordiniraju poteškoće nastale zbog kvara softera

Moguća velika odstupanja od planiranog reda letenja u putničkom avio-saobraćaju

RegionSrbija

19.7.2024 14:28 Autor: Mirjana Vasić Adžić 4

Moguća velika odstupanja od planiranog reda letenja u putničkom avio-saobraćaju Moguća velika odstupanja od planiranog reda letenja u putničkom avio-saobraćaju
Globalni tehnološki problemi sa softverom koji su pogodili avio-kompanije, banke i medije širom sveta, odrazili su se i na rad pojedinih aerodroma do kojih... Moguća velika odstupanja od planiranog reda letenja u putničkom avio-saobraćaju

Globalni tehnološki problemi sa softverom koji su pogodili avio-kompanije, banke i medije širom sveta, odrazili su se i na rad pojedinih aerodroma do kojih leti Air Serbia, saopšteno je iz nacionalne avio-kompanije. Zbog toga se danas (petak, 19. jul 2024. godine) očekuju izvesna odstupanja od planiranog reda letenja.

„U ovom trenutku, od destinacija iz mreže Air Serbia, saobraćaj je posebno otežan na pojedinim aerodromima u Španiji, kao i u Berlinu, Amsterdamu i Cirihu. Kao posledica toga, može doći do faznih kašnjenja i daljeg nepovoljnog uticaja na normalno odvijanje saobraćaja. Primera radi, aerodrom u Cirihu zatvoren je danas do 20 časova po lokalnom vremenu”, ukazuju iz kompanije Air Serbia.

„Svi putnici koji eventualno budu izgubili svoje konekcije, biće preusmereni na alternativne letove. Nadležne službe kompanije Air Serbia preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se očuva redovnost saobraćaja, u skladu sa planiranim redom letenja”, napominju iz kompanije.

Avio-kompanija Wizz Air je iz istog razloga pozvala putnike da dođu najmanje tri sata ranije pre zakazanog leta.

„Putnici Wizz Aira širom naše mreže mogu imati problema s privremeno nedostupnim sajtom i mobilnom aplikacijom. Savetujemo putnike da na aerodrom dođu najmanje tri sata pre zakazanog leta da bi imali dovoljno vremena za prijavljivanje, bezbednosnu kontrolu i zdravstvene i sigurnosne procedure na aerodromu“, piše u saopštenju kompanije Wizz Air uz podsećanje da je tokom prekida rada na aerodromu dostupno besplatno prijavljivanje za let.

Sa sličnim obaveštenjem je izašao u javnost i avio-prevoznik Ryanair koji je bio prinuđen da otkaže mali broj letova zbog globalnog prekida sistema, uz napomenu da će putnici koje to zadesi biti obavešteni.

„Trenutno imamo poremećaj u mreži zbog globalnog prekida IT-a treće strane, koji je potpuno van naše kontrole. Rezervacija i prijavljivanje trenutno nisu dostupni. Ako treba da putujete danas (19. jula) i tek treba da se prijavite na let, to možete učiniti na aerodromu”, stoji u saopštenju kompanije Ryanair.

  • SHALIMAR

    19.7.2024 #1 Author

    Sta vise da pozele putnici🙄

    Odgovori

  • ELLA

    20.7.2024 #2 Author

    Samo da si bezbedni avioni u letu

    Odgovori

  • KIMCHI

    20.7.2024 #3 Author

    Ovo deluje kao potaj i rat IT mafije, smesno

    Odgovori

  • Manja

    20.7.2024 #4 Author

    Kako svima tako i nama, ne moze da nas zaobidje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.