zavisi od kretanja cena sirovina

Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja ove godine

SrbijaSvet

28.9.2024 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja ove godine Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja ove godine
Tržište kafe ne miruje, a kako Politika nezvanično saznaje, do kraja godine može se očekivati još jedno poskupljenje ovog proizvoda. Koliko će poskupeti zavisiće... Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja ove godine

Tržište kafe ne miruje, a kako Politika nezvanično saznaje, do kraja godine može se očekivati još jedno poskupljenje ovog proizvoda.

Koliko će poskupeti zavisiće od kretanja cene sirovina i više faktora koji ovom sektoru već duže vreme ne idu naruku.

Dva najveća svetska proizvođača ne donose dobre vesti. Brazil od aprila nije imao kišu, a Vijetnam već najavljuje manji rod od 25 odsto. Ponuda kafe je trenutno u deficitu, a potražnja čak i neznatno raste i sve to kada se sumira u lancu snabdevanja dolazimo do toga da će nas uskoro sačekati više cene ovog proizvoda, piše Politika.

U Atlantic Grupi nisu potvrdili da će poskupljenja biti, ali su objasnili da već duže vreme posluju u okruženju visokih cena sirovina i usluga. Kada je reč o kafi, objasnili su, to je slabija berba, logistički problemi sa pristizanjem brodova, mala raspoloživost kafe na spotu, involviranost fondova na berzama.

Prema informacijama koje su dali trgovci, već sada se osećaju komercijalni pritisci kroz smanjenje rabata za dva odsto, što je prvi pokazatelj da sledi i promena sa cenama. 

Poslednje poskupljenje kafe bilo je u julu kada je cena povećana od 30 do 55 dinara za sto grama kafe, takođe zbog poslovanja u okruženju visokih cena sirovina i usluga koje važe na svetskim berzama.

  • HANA

    28.9.2024 #1 Author

    Ovo više nije normalno. Kafa je postala luksuz…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.