Skoro 30 odsto više oglasa za posao u najbrže rastućoj industriji

Na IT tržištu rada najtraženiji kandidati čije plate idu i do 8.500 evra

AnalizaHi-techSrbijaU fokusu

2.8.2022 08:01 Autor: Julijana Vincan 3

Na IT tržištu rada najtraženiji kandidati čije plate idu i do 8.500 evra Na IT tržištu rada najtraženiji kandidati čije plate idu i do 8.500 evra
Broj oglasa za posao u IT industriji skočio je za 26 odsto u prvih šest meseci u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju... Na IT tržištu rada najtraženiji kandidati čije plate idu i do 8.500 evra

Broj oglasa za posao u IT industriji skočio je za 26 odsto u prvih šest meseci u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs.

U saopštenju tog portala navodi se da se tržište informacionih tehnologija u Srbiji našlo pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine, pošto je veliki broj IT stručnjaka iz ove dve države pristigao u Srbiju i ovde nastavio privrednu aktivnost.

„Pretpostavljalo se da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje, ali desilo se suprotno. Ova godina bila je izazovna za celo tržište rada, pa tako i za IT tržište, koje je godinama unazad najbrže rastuće. Veliki broj IT stručnjaka pristigao je iz Rusije, ali i pored toga uočljiv je deficit radne snage u IT industriji. Kompanije su sada opreznije sa zapošljavanjem i uglavnom traže stručnjake višeg senioriteta, gde je čak 90 odsto oglasa otvoreno za mediore i seniore, dok je svega 10 procenata konkursa namenjeno za početnike u IT industriji“, objašnjava za Biznis.rs Marko Vučetić sa sajta HelloWorld.rs.

Poslodavci vole rad od kuće i traže seniore

Mogućnost rada od kuće jedna je od omiljenih beneficija IT stručnjaka koju im poslodavci omogućavaju. Da značajnost ovoga prepoznaju i poslodavci pokazuje podatak da je broj oglasa za tzv. remote oglase skočio za 114 odsto.

„Ovaj podatak pokazuje i da sve više stranih IT kompanija potražuje stručnjake iz Srbije, te ovo može biti i ozbiljan izazov za domaće poslodavce da svoje zaposlene zadrže. Udeo remote oglasa sve je veći, tako da možemo da vidimo da je sada svaki treći oglas za posao u IT industriji sa opcijom rada od kuće“, naglasio je naš sagovornik.

Podaci pokazuju da je sve teže doći do medior i senior stručnjaka, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih oblasti na tržištu rada.

„Kompanije su u najvećem broju oglasa tražile medior stručnjake, i to u čak 60 procenata konkursa. Sa druge strane, za najiskusnije bilo je raspisano 30 odsto oglasa. Poslodavci sve manje zapošljavaju početnike, odnosno stručnjake sa najmanje relevantnog iskustva u IT sektoru, broj oglasa za juniore bio je samo 10 odsto, ali i pored toga mladi ljudi brzo dolaze do posla. Oni predviđaju da će posao dobiti u prvih mesec dana nakon diplomiranja i očekuju početne plate između 800 i 1.000 evra“, istakao je Vučetić.

Za software developere krize nema

Jedno od retkih zanimanja za koje se može reći da „nema krize“ jeste pozicija software developera (IT stručnjak za razvoj softvera), koji je u prvoj polovini godine bila najtraženija pozicija na IT tržištu rada. Podaci HelloWorlda pokazuju i da za ovu poziciju kandidati zarađuju i do 8.500 evra.

Pored ove pozicije, na listi najtraženijih pozicija našli su se i frontend developer, IT Help Desk, JavaScript inženjeri i sistem administratori. Primetan je porast broja oglasa za menadžement pozicije, poput IT menadžera, project menadžera i sve traženijih product menadžera.

Najtraženiji programski jezici među poslodavcima su JavaScript, Java, Python i SQL, dok od dodatnih tehnologija sve više potražuju poznavanje Gita, Linuxa, REST-a, kao i poznavanje agilnih metodologija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...