Višeporodično stanovanje na 16.400 kvadrata, komercijalne aktivnosti na 2.600

Na prostoru beogradske fabrike „Bukulja“ planirano naselje sa 234 stana

InvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

2.9.2024 12:04 Autor: Milica Rilak 7

Na prostoru beogradske fabrike „Bukulja“ planirano naselje sa 234 stana Na prostoru beogradske fabrike „Bukulja“ planirano naselje sa 234 stana
Na beogradskoj opštini Zvezdara u planu je izgradnja stambenog kompleksa na prostoru nekadašnje fabrike „Bukulja“, a na području od jednog hektara trebalo bi da... Na prostoru beogradske fabrike „Bukulja“ planirano naselje sa 234 stana

Na beogradskoj opštini Zvezdara u planu je izgradnja stambenog kompleksa na prostoru nekadašnje fabrike „Bukulja“, a na području od jednog hektara trebalo bi da nikne objekat sa tri povezane lamele i 234 stana, u kojima se računa na 675 stanovnika.

Interesantno je da na prostoru te fabrike postoje planovi za gradnju stanova stari gotovo dvadeset godina.

Kako je objavljeno na portalu Grada Beograda, radi se o lokaciji opisanoj u Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije (PDR) za prostor fabrike „Bukulja“ u ulici Dr Velizara Kosanovića, koja je ograničena ulicama Mis Irbijeve, Gospodara Vučića i Vojislava Ilića, kao i kompleksom „Precizne mehanike“, a koji je na javnom uvidu do 2. oktobra.

Naručilac plana je valjevsko preduzeće Publik, a obrađivač plana MN Group iz Beograda.

Radi se, inače, o stambenom kompleksu planiranom u okviru Učiteljskog naselja na Zvezdari, u kome je „višeporodično stanovanje“ planirano u 234 stana na ukupnoj bruto površini od 16.400 kvadrata, dok je 2.600 kvadrata planirano za „kompatibilne“ komercijalne aktivnosti.

U Nacrtu izmena i dopuna PDR-a takođe je navedeno da se računa da treba obezbediti smeštaj za 47 do 51 dete predškolskog uzrasta, a da prema dobijenim uslovima Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), za ovaj broj dece „nije ekonomično planirati objekat predškolske ustanove“.

„Za smeštaj potrebnog boja dece predškolskog uzrasta (50 dece) planirana je izgradnja jednog depandansa, u okviru S5 (prizemlje jednog od planiranih objekata), što je dato u posebnim pravilima građenja za ovu zonu“, stoji u Nacrtu izmena i dopuna PDR-a.

U ovom naselju, prema proračunima, neće biti dovoljno dece ni za formiranje nove osnovne ili srednje škole već, prema tekstu Nacrta, ZUOV upućuje na obrazovne institucije nalaze u blizini.

Interesantno je da je, prema pisanju domaćih medija, izgradnja stanova na ovom mestu planirana još pre 18 godina, a Nova ekonomija je pisala o tome da je PDR za „Bukulju“ o prenameni privredne zone u zonu za stanovanje donet još 2006. godine. U međuvremenu se gradilo u blizini, pa su tako u neposrednoj blizini nikli Beo Shopping Centar i Lidl.

Politika je, sa druge strane, objavila deo elaborata za rani javni uvod iz 2022. godine, u kome se ocenjuje da je najveći izazov za preobražaj zvezdarske lokacije zemljište koje je potencijalno klizište.

„Neadekvatno zasecanje padine prilikom izgradnje proizvodne hale dovelo je do pokretanja zemljanih masa i formiranja klizišta. Klizište je sanirano u periodu 1980–1981. godine izradom potpornih konstrukcija. U daljoj fazi planiranja neophodno je izvršiti detaljna geološka istraživanja terena u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima“, piše u elaboratu za rani javni uvid koji je objavila Politika 2022. godine.

Tagovi
NEKRETNINE
  • SABRINA

    3.9.2024 #1 Author

    A to je ona fabrika koja je skoro gorela?

    Odgovori

  • Sava

    3.9.2024 #2 Author

    Kod nas se prvo zemljiste zapali pa gradi

    Odgovori

    • Duki

      4.9.2024 #3 Author

      Gradjevinska mafija na celu sa drzavom nastavlja da divlja i sa cenama i sa kvadratima…

      Odgovori

  • Dux011

    3.9.2024 #4 Author

    Eto i toga…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.9.2024 #5 Author

    Posle 20 godina nesto ce se uraditi…

    Odgovori

  • SENSEI

    4.9.2024 #6 Author

    Samo neka je planska gradnja i da ima smisla ovog puta

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #7 Author

    Tu vec postoji zgrada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.