Javna prezentacija traje do 24. septembra

Na Zvezdari u planu kompleks sa hotelom od 235 soba, stanovima i bazenom

InvesticijeNekretnineSrbija

9.9.2024 17:39 Autor: Milica Rilak 5

Na Zvezdari u planu kompleks sa hotelom od 235 soba, stanovima i bazenom Na Zvezdari u planu kompleks sa hotelom od 235 soba, stanovima i bazenom
Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju kompleksa sa stanovima i hotelom u opštini Zvezdara, na uglu ulica Gusinjske i Živka... Na Zvezdari u planu kompleks sa hotelom od 235 soba, stanovima i bazenom

Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju kompleksa sa stanovima i hotelom u opštini Zvezdara, na uglu ulica Gusinjske i Živka Davidovića.

Radi se o projektu koji predlaže izgradnju poslovno-stambenog i komercijalnog prostora ukupne bruto površine od gotovo 18.000 kvadrata, sa tri podzemne etaže, četiri sprata i povučenim spratom, u okviru koga bi se nalazio i hotel sa dve zvezdice, i garaže sa ukupno 105 parking mesta.

Nosilac izrade projekta je IBM consult, dok je investitor Granit Invest, a za arhitektonsko rešenje zadužen je Zabriskie. Javna prezentacija traje od 16. do 24. septembra.

Što se tiče same lokacije na kojoj je planiran budući kompleks, prema podacima iz dokumentacije za javnu prezentaciju, na njoj se nalazi sedam objekata predviđenih za uklanjanje.

Sa južne i zapadne strane novi kompleks izlazi na ulicu Marka Sandića i na deo ulice Gusinjska nova i „čini deo jedinstvenog stambeno‐poslovnog kompleksa novijeg datuma koji će sa planiranom izgradnjom na parceli obuhvata urbanističkog projekta formirati i zaokružiti kompaktni blok sa usaglašenim visinama venaca“, naveli su autori rešenja.

Kompleks na Zvezdari / Izvor: Urbanistički projekat, IBM consult, Beograd.rs

Kako je navedeno u dokumentaciji, arhitekte su dobile zadatak da projektuju Kompleks sa komercijalnim delatnostima (hotelom), sa prostorom za parkiranje i skladištenjem u podzemnim etažama. Hotel, kako je navedeno, treba da ispunjava kriterijum za dve zvezdice po kategorizaciji i da ima okvirno 235 soba, odnosno 470 ležaja – koliko i ima u predloženom rešenju.

Očekivan broj stambenih jedinica je 35, površina od 30 do 80 kvadrata, od jednosobnih do trosobnih stanova, na prizemlju i spratnim etažama, a na povučenom spratu površina između 40 i 150 kvadrata, od jednosobnih do četvorosobnih, navedeno je u dokumentaciji koja je na javnom uvidu i dostupna preko gradskog portala Beograd.rs.

Kada je reč o hotelu, on je prema ponuđenom rešenju postavljen na građevinsku liniju prema ulici Gusinjska nova, svojom bočnom stranom dodiruje zapadnu granicu parcele, dok se drugom bočnom stranom naslanja na novoprojektovani stambeno‐poslovni objekat i zajedno sa njim čini neprekinuti niz.

„U dvorišnom delu kompleksa predviđena je restoranska bašta, zona odmora i otvoreni bazen“, stoji u dokumentaciji.

Hotel sa 235 soba trebalo bi da ima ukupno oko 12.000 kvadrata i da raspolaže sa 59 od ukupno planiranih 105 parking mesta u garažama, koje bi prema planu trebalo da imaju i punjače za električna vozila, kao i šest parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Interesantno je da prostor Plana zauzima deo zaštićene zone antičkog Singidunuma, koji je proglašen za kulturno dobro te je, kako je istaknuto i u dokumentaciji za javni uvid, potrebno obezbediti stalni arheološki nadzor tokom izvođenja zemljanih radova.

Napominje se i da se u blizini lokacije na kojoj se planira gradnja u ulici Živka Davidovića nalazi „Pašina česma“, koja ima status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom.

„Ukoliko se prilikom izvođenja zemljanih radova naiđe na arheološke ostatke, izvođač radova je dužan da odmah, bez odlaganja, prekine radove i obavesti Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i da preduzme mere da se nalaz ne uništi, ne ošteti i da se sačuva na mestu i u položaju u kome je otkriven“, ističe se u dokumentaciji.

Investitor je, takođe, dužan da obezbedi finansijska sredstva za istraživanje, zaštitu, čuvanje, publikovanje i izlaganje dobra, do predaje na čuvanje ovlašćenoj ustanovi zaštite.

Javna prezentacija ovog projekta održaće se zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 16. do 24. septembra 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Svi zainteresovani, kako stoji u saopštenju, mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave na pisarnicu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Kraljice Marije br. 1, najkasnije do 24. septembra 2024. godine.

  • SHALIMAR

    9.9.2024 #1 Author

    Bice to pun pogodak za ovu lokaciju..

    Odgovori

  • DOBRILA

    10.9.2024 #2 Author

    Ovo na slici izgleda prelepo , zgrade i hoteli kao da nicu 😁

    Odgovori

  • LEBRON

    10.9.2024 #3 Author

    Samo neka se gradi i radi.

    Odgovori

  • NELY

    15.9.2024 #4 Author

    Projekat na odlicnon poziciji , celik zalogaj

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.9.2024 #5 Author

    Beton na svakom kvadratnom metru.. Užas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.