investicija vredna 36 miliona evra

Najavljen tender za rekonstrukciju luke Prahovo tokom ove godine

InfrastrukturaSrbija

13.7.2024 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najavljen tender za rekonstrukciju luke Prahovo tokom ove godine Najavljen tender za rekonstrukciju luke Prahovo tokom ove godine
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je tokom posete luci Prahovo kod Negotina da će tokom ove godine biti raspisan tender za... Najavljen tender za rekonstrukciju luke Prahovo tokom ove godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je tokom posete luci Prahovo kod Negotina da će tokom ove godine biti raspisan tender za njenu rekonstrukciju i da je reč o investiciji vrednoj 36 miliona evra koju država finansira iz budžeta.

Kako prenosi Politika, Vesić je rekao da je trenutni kapacitet luke oko 1,5 miliona tona godišnje, kao i da će on posle rekonstrukcije biti 3,5 miliona tona. Dodao je da će rekonstrukcija uključiti zatvaranje zimovnika, izgradnju objekata i upravne zgrade u kojoj će biti smešteni carina, kapetanija, kao i svi drugi državni organi neophodni za njeno funkcionisanje.

Dodao je i da će luka malo više ući u reku kako bi brodovi mogli lakše da se pretovaruju.

„Za našu privredu je važno da Srbija rekonstruiše ovu luku. Važna je prvo za Bor, kao i za ‘Eliksir’ koji je ovde uložio 350 miliona evra. Kada dodate još 150 miliona evra koje planiraju da ulože, oni će izaći skoro na 500 miliona evra investicija“, rekao je Vesić.

Dodao je da nije siguran da u Srbiji ima toliko velikih investicija domaćih kompanija, kao i da će zapošljavati više od 1.000 ljudi, što je sa sadašnjom tehnologijom ekvivalent sa 5.000 radnika. „To će potpuno promeniti ovaj kraj“, naglasio je Vesić. Dodao je da se u septembru sledeće godine završava brza saobraćajnica do Golupca, kao i da se već sada projektuje saobraćajnica do Brze Palanke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.