Više milijardi evra ulaže se u izgradnju saobraćajnica

Najavljeno otvaranje novih deonica auto-puteva

BiznisInfrastrukturaSrbija

27.11.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najavljeno otvaranje novih deonica auto-puteva Najavljeno otvaranje novih deonica auto-puteva
Prema trenutnim podacima, Srbija ima 962 kilometra auto-puteva, a najavljeno je otvaranje i novih deonica. U ovom trenutku radi se na 461 novom kilometru... Najavljeno otvaranje novih deonica auto-puteva

Prema trenutnim podacima, Srbija ima 962 kilometra auto-puteva, a najavljeno je otvaranje i novih deonica. U ovom trenutku radi se na 461 novom kilometru i pitanje je dana kada će Srbija dobiti hiljaditi kilometar puta prvog reda. Više milijardi evra ulaže se u izgradnju saobraćajnica s ciljem da se infrastruktura podigne na viši nivo i bude motor razvoja privrede.

Od Srema, Banata, preko Mačve, Šumadije, do Ovčara i Kablara, Zapadne Srbije – nema regiona gde se ne grade kilometri i kilometri novih puteva. I dok se uskoro očekuje puštanje u saobraćaj novih kilometara na Moravskom koridoru, deonice od Makrešana do Kruševca – Koševa od 10,5 kilometara, na severu zemlje, podno Fruške gore, svakodnevno se radi na izgradnji koridora koji će spojiti Novi Sad i Šabac, piše RTS.

„Najveći problem jesu kamioni koji prave ogromne, užasne gužve na samom Vencu. Ja radim u Novom Sadu tako da znam koliko nam to otežava svakodnevno putovanje“, kaže žiteljka Iriga.

Kažu i da će im, kada se završi deonica, Novi Sad biti nadohvat ruke i da će izbeći taj gusti saobraćaj preko Iriškog venca.

Na Fruškogorskom koridoru najzahtevnija dva objekta su most preko Dunava od Petrovaradina do Kaća i tunel Iriški venac.

„Intenzivirani su radovi u tunelu, trenutno kopamo tunel sa četiri napadne tačke, dve na ulaznom i dve na izlaznom portalu i trenutno smo na dva kilometra i 50 metara, znači na nekih 30 odsto smo iskopa celog tunela“, navodi Nikola Karadžić iz Koridora Srbije.

Dinamika radova prema rečima izvođača je veoma zadovoljavajuća, i očekuje se da će tunel biti probijen 2025. godine. Dnevno je angažovano preko 700 radnika i 200 mašina.

Radnici i mehanizacija i u Zapadnoj Srbiji: od Pakovraća do Požege biće izgrađeno 19 inženjerskih konstrukcija, 26 mostova.

„Na tunelu Laz su već u toku radovi na opremanju tunela, a na tunelu Munjino brdo su još u toku građevinski radovi. Tunel Munjino brdo ima dosta složenu geološku situaciju i, generalno govoreći, materijal koji je težak za izvođenje“, ističe Vladimir Petrović iz JP Putevi Srbije.

Vrednost radova na izgradnji saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, procenjeni su na 467,5 miliona evra. Prve dve faze, most preko Save i auto-put od Rume do Šapca, su završene, dok vremenske prilike idu naruku izvođačima, pa se intenzivno radi na nastavku puta – 54 kilometra od Šapca do Loznice, deonice koja bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine.

Gradi se gotovo 30 objekata, dnevno je angažovano preko 400 radnika i 250 mašina.

„Mi ćemo tu spojiti celu Vojvodinu sa Zapadnom Srbijom, sa Republikom Srpskom, izmestićemo dobar deo saobraćaja, privući ćemo tranzitni saobraćaj, a samim tim kad provučemo ovoliko auto-puteva i brzih saobraćajnica, pa i investitorima će biti zanimljivije da dođu u Loznicu i kraj oko Loznice“, navodi Nikola Karadžić.

Sa svojih 3.500 metara tunel Iriški venac najduži je u Srbiji, posle njega tu su tuneli Laz i Munjino Brdo. Izgradnjom novih i savremenih puteva Srbija se transportno i ekonomski povezuje sa zemljama u regionu.

Budžetom za 2024. za infrastrukturne projekte predviđeno je 290 milijardi dinara. Najveći deo novca biće uložen u izgradnju i modernizaciju železnice i saobraćajnica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...