Beograd najtopliji grad sa 20 tropskih noći

Najtopliji jul od kada se u Srbiji meri temperatura vazduha

SrbijaU fokusu

8.8.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najtopliji jul od kada se u Srbiji meri temperatura vazduha Najtopliji jul od kada se u Srbiji meri temperatura vazduha
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je u novom mesečnom biltenu da je ovog jula srednja temperatura vazduha u Srbiji bila čak 24,9 stepeni (°C),... Najtopliji jul od kada se u Srbiji meri temperatura vazduha

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je u novom mesečnom biltenu da je ovog jula srednja temperatura vazduha u Srbiji bila čak 24,9 stepeni (°C), što ga čini najtoplijim julom od kad postoje merenja za Srbiju, odnosno od 1951. godine.

Ako se uporede brojke koje nudi RHMZ sa istorijskim podacima sa Digitalnog atlasa klime Srbije, dobijamo rezultat da je ovaj ekstremni jul bio za čak 5,7 °C topliji od normale koja je važila pre samo nekoliko decenija, objavio je portal Klima 101.

Autorka tog osvrta, doktorantkinja meteorologije Irida Lazić skreće pažnju na toplotne talase tokom jula i podatke RHMZ da je toga meseca najtoplije mesto u zemlji bio – Beograd, u kojem je tokom jula prosečna temperatura bila čak 27,6 °C.

„Ovako visokoj brojci kumovale su tropske noći, tokom kojih temperatura ne pada ispod 20 °C, a kojih je u prestonici, usled fenomena urbanog toplotnog ostrva, bilo više nego bilo gde drugde u Srbiji: čak 20 julskih noći bilo je tropsko u Beogradu“, ukazala je Lazić.

Upozorila je da je prosečna minimalna temperatura vazduha u Beogradu bila čak 21,4 °C i da su za tako ekstremne vremenske prilike krivac klimatske promene, a ne (samo) prirodni procesi kao što je El Ninjo.

„Nakon maksimuma tokom zime, efekat El Ninja se završio u proleće ove godine, ali klimatske promene nisu i neće, pa tako 2024. pretenduje da bude i toplija od 2023. koja je već bila rekordna“, zaključila je Lazić u analizi za Klima 101.

  • SHALIMAR

    8.8.2024 #1 Author

    Tri nedelje paklenih vrucina je bilo u Julu,nezapamceno i neizdrzivo .

    Odgovori

  • JANA

    10.8.2024 #2 Author

    Evo ne zaustavlja se ni u avgustu, samo da barem potraje leto što duže

    Odgovori

  • VALE

    11.8.2024 #3 Author

    Nikad toplije nije bilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.