Najmanje u BiH i Severnoj Makedoniji

Najveće prosečne zarade u regiji u Sloveniji

RegionSrbija

26.8.2024 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najveće prosečne zarade u regiji u Sloveniji Najveće prosečne zarade u regiji u Sloveniji
Najveću prosečnu zaradu u regiji imaju radnici u Sloveniji, a najmanju u Bosni i Hercegovini (BiH) i Severnoj Makedoniji, pokazala je analiza agencije Anadolu.... Najveće prosečne zarade u regiji u Sloveniji

Najveću prosečnu zaradu u regiji imaju radnici u Sloveniji, a najmanju u Bosni i Hercegovini (BiH) i Severnoj Makedoniji, pokazala je analiza agencije Anadolu.

Naime, prema poslednjim podacima prosečna isplaćena zarada za jun u Sloveniji je bila 1.500 evra, Hrvatskoj 1.320 evra, Srbiji 855,8 evra, Crnoj Gori 838 evra, BiH 702,51 evra, a u Severnoj Makedoniji 680,7 evra, prenosi Mina.

Navodi se da je prosečna zarada za jun u Sloveniji iznosila 2.370 evra bruto, odnosno sa porezima i doprinosima, a 1.500 evra neto. Junska zarada u Sloveniji bila je veća od majske nominalno jedan odsto, a realno za 0,6 odsto.

Prosečna mesečna zarada za prvu polovinu ove godine veća je u odsnosu na isti period prošle nominalno 6,5 odsto u bruto iznosu, odnosno za 3,5 odsto realno, a četiri odsto u neto iznosu ili 1,1 odsto realno.

Rast zarada na šestomesečnom nivou u privatnom sektoru veći je nego u javnom.

U odnosu na platu za maj, prosečna bruto plata u privatnom sektoru manja je 1,1 odsto, dok je u javnom porasla 5,2 odsto. Glavni razlog tolikog povećanja u javnom sektoru je usklađivanje vrednosti platnih razreda za 3,36 odsto od 1. juna, što su predstavnici sindikata javnog sektora i vlada dogovorili krajem prošle godine.

Ipak, prosečna mesečna bruto plata za prvo polugodište u privatnom sektoru značajnije je porasla, 7,6 odsto, nego u javnom, gde je veća 4,4 odsto.

U proseku najviša zarada za jun isplaćena je distribuciji električnom energijom, gasom i parom, 2.240 evra neto, a najniža u ugostiteljstvu, 1.140 evra

Istovremeno u Hrvatskoj prosečna mesečna isplaćena neto zarada u junu je iznosila 1.320 evra, što je nominalno i realno niže 0,7 odsto u odnosu na maj. Prosečna mesečna bruto zarada u junu je iznosila 1.820 , što je nominalno i realno niže 0,7 odsto u odnosu na maj.

Najviša prosečna mesečna neto plata u junu je isplaćena u delatnosti zdravstvene zaštite, 1.980 evra, a najniža u proizvodnji odeće, 845 evra.

Najviša prosečna mesečna bruto zarada u junu bila je u delatnosti proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, 2.940, a najniža u proizvodnji odeće, 1.090.

U Srbiji rast bruto zarada u periodu januar-maj u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 15,3 odsto nominalno, odnosno 9,5 odsto realno, dok je prosečna neto zarada veća 15,2 odsto nominalno, a 9,4 odsto realno.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za maj ove godine nominalno je veća 16,3 odsto, a realno 11,3 odsto dok je neto nominalno veća 16,2 odsto, odnosno 11,2 odsto realno.

U Crnoj Gori prosečna neto zarada u junu je u odnosu na maj zabeležila rast od 0,7 odsto, dok je na godišnjem nivou porasla 5,4 odsto.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u junu u odnosu na maj zabeležile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period skočile 0,6 odsto.

U BiH je prosečna zarada u junu bila veća 57 evra u odnosu na prosečnu prošlogodišnju od 645,71 evra.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Severne Makedonije, indeks prosečne mesečne isplaćene neto plate u junu je u odnosu na isti mesec prošle godine iznosio 114,8.

To povećanje prvenstveno je posledica rasta prosečne mesečne neto plate isplaćene po zaposlenom u sektorima finansijske i delatnosti osiguranja, administrativne i pomoćne uslužne delatnost, javne uprave i odbrane i obveznog socijalnog osiguranja.

  • meli77

    26.8.2024 #1 Author

    Nek imamo manje plate od ostalih samo da je potrošačka korpa nije tako puno

    Odgovori

  • SENSEI

    27.8.2024 #2 Author

    Oduvek je u Sloveniji bio najveći standard, ništa novo

    Odgovori

  • Rade

    27.8.2024 #3 Author

    Srpska plata u junu nije 855e, nego 818e.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.