Objavljena statistika ulaganja u osnovna sredstva za 2022. godinu

Najveći rast vrednosti investicija u sektoru nekretnina, ulaganja u IT i medije premašila 1,2 milijarde evra

Hi-techInvesticijeNekretnineSrbija

21.11.2023 10:11 Autor: Milica Rilak 0

Najveći rast vrednosti investicija u sektoru nekretnina, ulaganja u IT i medije premašila 1,2 milijarde evra Najveći rast vrednosti investicija u sektoru nekretnina, ulaganja u IT i medije premašila 1,2 milijarde evra
Ostvarene investicije u ukupna osnovna sredstva u Srbiji u 2022. godini veće su za 16,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok investicije u... Najveći rast vrednosti investicija u sektoru nekretnina, ulaganja u IT i medije premašila 1,2 milijarde evra

Ostvarene investicije u ukupna osnovna sredstva u Srbiji u 2022. godini veće su za 16,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok investicije u nova osnovna sredstva pokazuju rast od 16,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kada je reč o vrednosti ostvarenih investicija u osnovna sredstva, najveći rast zabeležen je u oblasti poslovanja nekretninama – ulaganja su u 2022. bila veća za 74,1 odsto u odnosu na 2021. godinu. Naime, ukupna vrednost investicija u osnovna sredstva u 2022. godini iznosi 10,28 milijardi dinara, dok je godinu dana ranije iznosila 5,9 milijardi dinara.

Drugi sektor u kome je zabeležen izuzetno visok rast vrednosti investicija u osnovna sredstva su „Informisanje i komunikacije“ – u 2022. ostvario je povećanje od 70 odsto u odnosu na 2021. godinu, a ukupna vrednost tih investicija premašila je 1,2 milijarde evra i iznosila je 143,86 milijardi dinara.

Treba imati na umu da ovaj sektor, prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti, obuhvata „proizvodnju i distribuciju informacija i kulturnih sadržaja“ u najširem smislu.

To znači da se u okviru „Informisanja i komunikacija“ nalaze delatnosti poput informacionih tehnologija, izdavanja softvera, snimanja filmova, serija i zvuka, emitovanja i proizvodnje radio i TV programa, telekomunikacione aktivnosti i druge informacione usluge, pa čak i izdavanje novina i knjiga.

Foto: Freepik.com

Visoke stope rasta vrednosti investicija u osnovna sredstva zabeležene su i u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite (povećanje od 46,7 odsto u odnosu na 2021.), rudarstva (rast od 38,7 odsto), umetnosti, zabave i rekreacije (32,3 odsto), kao i snabdevanja električnom energijom (28,6 odsto).

U nekoliko oblasti zabeležen je pad vrednosti investicija u ukupna osnovna sredstva.

Najveći „minus“, od gotovo 35 odsto u odnosu na 2021. zabeležen je u oblasti saobraćaja i skladištenja, dok su investicije u ostale uslužne delatnosti bile manje za oko 30 odsto. Oko 22 odsto manje ulagalo se i u sektoru finansija i osiguranja, dok su za oko devet procenata bile niže i investicije u osnovna sredstva u poljoprivredi.

Posmatrano po regionima, 56,6 odsto ukupnih investicija ostvareno je u Beogradskom regionu, 21 odsto u regionu Vojvodine, 10,2 odsto u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 12,2 odsto u regionu Južne i Istočne Srbije, saopštio je RZS.

Posmatrano po delatnostima, a prema analizi Republičkog zavoda za statistiku, najveće učešće na nivou Srbije u ukupnim ostvarenim investicijama u osnovna sredstva zabeleženo je u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja (22 odsto), sektoru prerađivačke industrije (18,5 odsto), sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (11,1 odsto), sektoru informisanja i komunikacija (10 odsto) i u sektoru rudarstva (9,6 odsto).

Najveće učešće u ukupnim isplatama za investicije u osnovna sredstva imaju isplate iz sopstvenih sredstava, koje su činile 73 odsto svih isplata, dok je učešće finansijskih kredita 22,1 odsto, a ostatak od oko pet odsto čine „ostala“ i zajednička sredstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...