na kraju investiranja biće više od 1.200 zaposlenih

Nemačka kompanija Wacker Neuson otvorila drugi pogon u Kragujevcu

Firme u fokusuInvesticijeSrbija

1.6.2023 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka kompanija Wacker Neuson otvorila drugi pogon u Kragujevcu Nemačka kompanija Wacker Neuson otvorila drugi pogon u Kragujevcu
Nemačka kompanija Wacker Neuson, koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i celokupne mašinske opreme za građevinsku industriju, otvorila je u četvrtak drugu fabriku u... Nemačka kompanija Wacker Neuson otvorila drugi pogon u Kragujevcu

Nemačka kompanija Wacker Neuson, koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i celokupne mašinske opreme za građevinsku industriju, otvorila je u četvrtak drugu fabriku u Kragujevcu u koju je investirala 25 miliona evra.

Fabrika će u prvoj fazi imati 20.000 kvadrata proizvodnog prostora, a u narednoj, koja je počela sredinom aprila, biće izgrađeno dodatnih 30.000 kvadrata, prenosi Beta.

Predstavnici Wacker Neuson-a su na otvaranju pogona rekli da su nove investicije usledile da bi proširili poslovanje u Srbiji, jer su zadovoljni dosadašnjim rezultatima rada fabrike koja u Kragujevcu posluje 16 godina.

Član Izvršnog odbora kompanije Feliks Bitenbek (Felix Bitenberk) izjavio je da će posle planiranog proširenja u Kragujevcu imati jednu od najvećih fabrika koja će se prostirati na 100.000 kvadrata u kojoj će biti 40 robota za zavarivanje i biće potpuno automatizovana.

Wacker Neuson u Kragujevcu zapošljava oko 800 radnika na poslovima izrade završnih čeličnih konstrukcija, a na kraju investiranja biće više od 1.200 zaposlenih.

Foto: Unsplash.com

Generalni direktor Wacker Neuson grupe Karl Traglu izjavio da je kompanija imala veliki rast poslednjih godina i da se za novu investiciju u Srbiji odlučila zbog stabilne ekonomske situacije i dobre saradnje sa vladom i lokalnom samoupravom.

Otvaranju fabrike prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije i najveći bilateralni donator.

Ona je navela da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke iznosila oko 10 milijardi evra, a da su u prvom kvartalu ove godine još bolji rezultati nego u istom periodu 2022. godine.

„Nemački investitori su poznati kao jedni od najopreznijih, ali i najboljih i najkvalitetnijih, koji ne donose samo novac i nova radna mesta već i novo znanje, novu tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja i kao takve su i deo društvenih reformi u Srbiji“, kazala je Brnabić.

Nemačka ambasadorka Anke Konrad je rekla da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavanju 80.000 ljudi i da je Wacker Neuson u Kragujevcu jedan od najvećih poslodavaca.

„Kompanije iz Nemačke, koje su zadovoljne poslovnim ambijentom u Srbiji, jačaju ekonomski put Srbije u EU. Nemačka je u Srbiji uložila 50 miliona evra u dualno obrazovanje, milijardu evra u energetiku i obnovljive izvore energije, a daje značajan doprinos i u drugim oblastima“, rekla je Konrad.

  • SENSEI

    2.6.2023 #1 Author

    Neka se otvara nešto i u drugim gradovima, ne samo u Beogradu

    Odgovori

  • MAJA

    5.6.2023 #2 Author

    Treba ulagati i u druga mesta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...