Analiza sindikata pokazala da ne bi došlo do preteranog pada prometa i profita

Neradnu nedelju podržavaju i trgovinski lanci i njihovi radnici

AnalizaFirme u fokusuPoslovanjeSrbija

24.12.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 1

Neradnu nedelju podržavaju i trgovinski lanci i njihovi radnici Neradnu nedelju podržavaju i trgovinski lanci i njihovi radnici
Od 1. januara u Severnoj Makedoniji nedelja će biti neradan dan za 92 odsto zaposlenih. Oni koji moraju da rade nedeljom, zbog zahteva tehnoloških... Neradnu nedelju podržavaju i trgovinski lanci i njihovi radnici

Od 1. januara u Severnoj Makedoniji nedelja će biti neradan dan za 92 odsto zaposlenih. Oni koji moraju da rade nedeljom, zbog zahteva tehnoloških procesa, dobiće zaradu uvećanu za 50 odsto, dok će radnici u tržnim centrima imati uvećane zarade za 100 odsto. Takođe, dva odsto prometa ostvarenog u tržnim centrima nedeljom i praznikom biće namenjeno za izgradnju dečjih vrtića.

Iako je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) pre više od tri godine pokrenula sličnu inicijativu, Srbija je za sada daleko od uvođenja ovakvog modela rada, kaže za Biznis.rs predsednica ASNS-a Ranka Savić.

“Kada smo pokrenuli ovu inicijativu imali smo sastanke sa svim velikim trgovinskim lancima. Radili smo vrlo ozbiljno istraživanje i ankete sa potrošačima i dobavljačima i došli smo do zaključka da su za zabranu rada nedeljom i poslodavci iz trgovine. Njima bi to odgovaralo zbog manjka radne snage, jer bi na taj način izvršili preraspodelu radnog vremena i manjak radnika nadomestili neradnom nedeljom. Praktično poslodavci bi zbog preraspodele dobili mogućnost za još jednu smenu drugim danima”, ističe Savić.  

Pritom, dodaje, sve analize koje su sprovedene idu u prilog zaključku da ne bi bilo nekog preteranog gubitka u prometu i profitu, jer su iskustva drugih zemalja pokazala da se to nadomesti kupovinom subotom, pošto se ona faktički duplira.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata ističu da zaposleni u velikim trgovinskim lancima ne samo da i dalje rade nedeljom i praznikom, već zbog manjka radnika pored svog rade još po dva ili tri posla za istu zaradu, nešto višu od minimalne.

“Imamo apsolutnu podršku zaposlenih u trgovini, koji sada u ovom trenutku rade za 45.000-46.000 dinara, koliki je prosek plata u trgovinskim lancima”, navodi Savić.

Prema njenim rečima, sve neophodne analize ASNS je uradio i tadašnji ministar Rasim Ljajić podržao je inicijativu i oformio radnu grupu da ispita sve. Međutim, do neradne nedelje još nije došlo.  

“Mi od ove inicijative ne odustajemo i čekamo neko pogodnije vreme, a do tada radimo na njoj. Tim pre što skoro sve zemlje u okruženju uvode neradnu nedelju. To je sada slučaj sa Severnom Makedoniju, pre toga Crna Gora, Hrvatska, Mađarska takođe”, zaključuje Ranka Savić.

  • GocaBG

    24.12.2021 #1 Author

    Tesko da ce to da usvoje kod nas…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...