Preduzećima nedostaju kvalifikovani radnici u skoro svim zanatskim zanimanjima

Veliki broj diploma neupotrebljiv u praksi

AnalizaMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

20.12.2021 10:51 Autor: Marija Jovanović 5

Veliki broj diploma neupotrebljiv u praksi Veliki broj diploma neupotrebljiv u praksi
Dugačka je lista zanimanja koja nedostaju preduzećima kako bi optimalno poslovala, ali ne samo to – i kadrovi koji dolaze iz sistema obrazovanja često... Veliki broj diploma neupotrebljiv u praksi

Dugačka je lista zanimanja koja nedostaju preduzećima kako bi optimalno poslovala, ali ne samo to – i kadrovi koji dolaze iz sistema obrazovanja često nemaju ni približno kvalifikacije potrebne za konkretno radno mesto.

Ovo važno pitanje otvoreno je na osnovu zaključka Socijalno-ekonomskog saveta, a Unija poslodavaca Srbije (UPS) započela je razgovore sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije.

“Na listi deficitarnih zanimanja su ne samo visokoobrazovani i kvalifikovani radnici, već i radnici u skoro svim zanatskim zanimanjima. Takvi su, na primer, operateri na CNC mašinama, zavarivači, operateri za izradu nameštaja i osnovne građevinske radove, rukovaoci građevinskom mehanizacijom i vozači. Poslodavci se žale da često traže i tehničare štampe, utrotroničare, mehatroničare, elektrotehničare, tehničare za kompjutersko upravljanje, knjigovođe, autolimare, autoelektričare, metaloglodače, stolare, tesare, zidare, dekoratere zidnih površina i keramičare, zatim armirače, kuvare, mesare, pekare, kadrove iz oblasti nege lepote”, navode za Biznis.rs u Uniji poslodavaca Srbije.

Kako objašnjavaju, ključ za zapošljavanje ovakvih profila je da imaju specifična znanja i veštine potrebne za posao, odnosno određeno radno iskustvo.

U UPS ocenjuju da je kreiranje novih obrazovnih profila jedan složen proces i kažu da predstavnici privrede ne misle da su oni ti koji znaju najbolje i koji treba sami da ga realizuju.

“Reč je o tome da u ovom procesu, koji vode obrazovne institucije i vlasti, poslodavci moraju imati priilku da se izjasne, da kažu koja zanimanja im nedostaju, da ukažu na promene koje su se desile u poslovnoj praksi, da usmere koje profesije treba osavremeniti novim znanjima i specifičnim veštinama. Spram ovih realnih potreba nadležne vlasti bi trebalo da prilagode kurikulume”, ističu u UPS.  

Kada je reč o državnim podsticajima predviđenim za poslodavce koji se direktno uključuju u proces obrazovanja kroz pružanje radnih praksi i obuka, u UPS navode da su neophodne državne subvencije ili olakšice, koje trenutno ne postoje.

“Privrednici su bez ikakve sumnje spremni da pruže podršku za obavljanje stručnih i radnih praksi, za obuku mladih, ali i svih nezaposlenih osoba, ili onih koji žele da promene zanimanje. Jasno je, međutim, da to ne mogu da rade po principu dobre volje i da besplatno školuju radnu snagu za tržište, pa i za svoju konkurenciju. Nužno je da postoji neki vid državnih subvencija, ili drugih olakšica, ili metod kojim bi se ovakva investicija u ljude vratila poslodavcu koji prakse i obuke realizuje. Takve olakšice trenutno ne postoje”, zaključuju u Uniji poslodavaca Srbije.

Ogroman raskorak između ponude i potražnje za radnom snagom

U inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage i prevaziđenom nomenklaturom zanimanja.

Da bi se ovaj problem rešio u UPS smatraju da je neophodno usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede.

Na sastanku je zaključeno da će se krenuti u analizu postojećeg stanja, na osnovu kojeg će se doći do egzaktnih činjenica, a koje će poslužiti u procesu reforme. Na osnovu toga će se profilisati broj škola i zanimanja.

  • Dix

    20.12.2021 #1 Author

    Kasnite bar 30 godina. Prepisujete kao strane modele a imali smo sasvim solidno školstvo. Ovo što oni kao zovu dualno obrazovanje mi imali pre 40 godina samo zvali praksa. Naravno da fali svega kad ste proizveli milione nekih kao menadzera, samo ne znam sa čime i kime će da upravljaju…

    Odgovori

  • GocaBG

    20.12.2021 #3 Author

    Tuzno,ali je tako…

    Odgovori

  • Jelena Pekovic

    20.12.2021 #4 Author

    Slazem se. Gomila menadzera sa diskutabilnih privatnih fakulteta. Diplome visokog obrazovanja se kupuju kao u mesari na kilo.

    Odgovori

  • DEKSI

    7.3.2022 #5 Author

    Nazalost je tako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...