Za oporavak privrede ključno unapređenje rada pravosuđa, smanjenje korupcije i efikasnija administracija

Čak 70 odsto članica Američke privredne komore očekuje povećanje obima poslovanja u 2022.

AnalizaMoja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

17.12.2021 16:16 Autor: Marija Jovanović 0

Čak 70 odsto članica Američke privredne komore očekuje povećanje obima poslovanja u 2022. Čak 70 odsto članica Američke privredne komore očekuje povećanje obima poslovanja u 2022.
Planovi privrede za rast biznisa pozitivniji su u odnosu na prethodnu godinu. Čak sedam od deset članica Američke privredne komore (70 odsto) očekuje povećanje... Čak 70 odsto članica Američke privredne komore očekuje povećanje obima poslovanja u 2022.

Planovi privrede za rast biznisa pozitivniji su u odnosu na prethodnu godinu. Čak sedam od deset članica Američke privredne komore (70 odsto) očekuje povećanje obima poslovanja i investicija u narednoj godini, dok više od polovine (56 odsto) planira novo zapošljavanje. U poređenju sa rezultatima od prethodne godine očekivanja u pogledu rasta biznisa veća su za 14 odsto, i u rangu su sa planovima za 2018. i 2019, ali i dalje nešto ispod planova za 2020. godinu, pokazalo je najnovije istraživanje AmCham-a o poslovnoj klimi i poverenju investitora „Deveto prolazno vreme”.

Prema oceni Američke privredne komore, za oporavak privrede u 2022. godini i dalje su ključni unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava, smanjenje korupcije, dalji razvoj e-Uprave i efikasnija administracija, ali i saradnja javnog i privatnog zdravstva.

„Naša privreda je ove godine imala zaista robustan rast, ali ovogodišnji izazovi, koji su osim efekata pandemije bili i rast inflacije i energenata, svakako predstavljaju izazov i za sledeću godinu. Stoga će privreda svakako imati težak zadatak i u narednoj godini te je neophodno da država sa svoje strane smanji administrativni teret i regulatorni rizik na minimum, kako bi zajedničkim naporima završili sledeću godinu još bolje od ove“, rekao je predsednik AmCham-a Zoran Petrović.

Foto: AmCham/ Zoran Petrovic, predsednik Američke privredne komore

Pandemija uticala na pad profita i prihoda, a manje na zaposlenost

Istraživanje je pokazalo da je uticaj pandemije u 2021. godini na poslovanje AmCham članica značajno manji nego što je to bio slučaj prethodne godine.

“Četvrtina članstva očekuje pad, dok je prošle godine pad poslovanja imalo čak 2/3 članstva. Kao i prošle godine, uticaj pandemije se najviše odrazio na pad profita i prihoda, a manje na zaposlenost i investicije. Situacija je bitno drugačija u uzorku mikro i malih preduzeća van AmCham članstva. Preko polovine ovih ispitanika prijavilo je pad prihoda i profita, dok je pad zaposlenosti upola ređi”, saopštila je Američka privredna komora.   

Obavezna vakcinacija neophodna za normalizaciju poslovanja

Kada su u pitanju mere državne pomoći, većina kompanija članica AmCham-a (63 odsto) nije ih koristila. Kompanije članice koje su koristile državnu pomoć uglavnom spadaju u kompanije male i srednje veličine. Sa druge strane, većina mikro i malih preduzeća ispitanika (69 odsto) koristila je državnu pomoć.

Prema mišljenju privrede, organizacija procesa vakcinacije kao i njihova dostupnost  odlično su ocenjeni, dok je prioritetna mera koje vlada treba da preduzme dok traje pandemija leži u unapređenju saradnje javnog i privatnog zdravstva. Takođe, preko polovine članica smatra da je obavezujuća vakcinacija za radno aktivno stanovništva neophodna kako bi se poslovanje u pandemiji normalizovalo.. 

Srbija u delu investicija bolja ocenjena u odnosu na susede

Preko dve trećine kompanija članica AmCham-a (69 odsto), poslovnu klimu ocenjuje kao umereno povoljnu, i daje joj prosečnu ocenu 2,8 na skali od jedan do pet, što je dominantna ocena i godinama unazad.

Srbija je kao investiciona destinacija generalno bolje ocenjena od Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali lošije u odnosu na susedne države koje su članice Evropske unije.

Kao i prethodne dve godine, prema mišljenju AmCham članica, najvažnije su institucionalne reforme – unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava, kao i smanjenje korupcije. Treći prioritet AmCham članice vide u daljem razvoju eUprave (čiji dosadašnji razvoj povoljno ocenjuju) i daljim naporima za unapređenje efikasnosti administracije. U poređenju sa prethodne dve godine, transparentniji i efikasniji sistem javnih nabavki se ističe kao nešto veći prioritet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...