Predstavljeni rezultati istraživanja poslovne klime u Srbiji

Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto

AnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

16.12.2021 16:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će stopa rasta u Srbiji do kraja godine biti veća od projektovanog nivoa i potvrdio da je... Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će stopa rasta u Srbiji do kraja godine biti veća od projektovanog nivoa i potvrdio da je Srbija od Rejting agencije Fič (Fitch Ratings) dobila potvrdu za dobijanje investicionog rejtinga.

„Stopa rasta će biti 7,4 odsto na osnovu rezultata iz oktobra, a sa stopom rasta od prošle godine kumulativno ćemo biti prvi u Evropi. Za narednu godinu očekujemo 4,5 do pet odsto rasta i sa očekivanim visokim rastom sledećih godina to će nam omogućiti da dostignemo standard stanovništva blizu Evropske unije“, naveo je Mali na predstavljanju rezultata istraživanja poslovne klime „Deveto prolazno vreme – imuni odgovor ekonomije“.

On je precizirao da će javni dug do kraja 2021. godine pasti na 58 procenata BDP-a, te da je zemlja potpuno likvidna i ispunjava sve svoje obaveze.

„Naredne 2022. nastavljamo istu politiku koja se oslanja na dva stuba – potrošnju i na ulaganje u infrastrukturu za šta imamo 486 milijardi dinara u budžetu, a pomoći će rastu BDP-a kroz građevinarstvo. Ovo čini zemlju atraktivnijom za život i ulaganja“, istakao je Mali.

Komentarišući potvrdu za dobijanje investicionog rejtinga koju je Srbiji dala agencija Fitch Ratings, Mali je rekao da bi se to desilo i prošle godine da nije bilo pandemije.

On je dodao će e-fiskalizacija doprineti efikanosti i transpartnosti rada privrede i daljoj borbi protiv sive ekonomije, a do kraja sledeće gdine ćemo imati i elektronske fakture, koje će rešiti problem sa papirologijom.

„Srbija je čvrsto na putu približavanja Evropskoj uniji i sve nas je obradovalo otvaranje Klastera 4, tako da sada imamo otvorena 22 od 35 poglavlja u procesu približavanja“, naveo je ministar finasija.

Predsednik Američke komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović rekao je da su kompanije članice AmChame ostvarile dobre poslovne rezultate ove godine i ukazale da su reforma pravosuđa, vladavina prava, suzbijanje korupcije i efikasnija javna admministracija prioritetni uslovi za unapređenje poslovanja.

Zoran Petrović Foto: Tanjug

“Ove godine postignut je izvanredan rezultat, jer sve prognoze govore da će rast BSP-a biti između 6,5 i sedam odsto. Srbija je već u prvom kvartalu ove godine uspela da se vrati na nivo iz 2019. godine, a dobro je i to što je rast privrede ostvaren zahvaljujući investicijama, građevinarstvu, uslugama i ličnoj potrošnji”, rekao je Petrović.

On je naglasio da je to rezultat ranije sprovedene fiskalne konsolidacije zahvaljujući kojoj je država tokom prošlogodišnje krize mogla da pomogne privredi.

“Posebno nas raduje što smo pre nekoliko dana dobili analizu u kojoj su povećani izgledi da se naredne godine dobije investicioni kreditni rejting. On s jedne strane šalje poruku investitorima da je ovo dobra zemlja za ulaganje, a s druge strane smanjuje troškove finansiranja”, istakao je Petrović.

Kao najveće poslovne izazove 2022. godini, on je naveo inflaciju koja u Americi nije nikada bila viša od 1982. godine, u EU je najviša od formiranja zone evra, a kod nas nije bila ovolika duže od osam godina.

Anthony Gofry Foto: Danas

Ambasador SAD-a Entoni Godfri (Anthony Godfrey) ocenio je da je Srbije danas poslovni lider zapadnog Balkana sa privredom koja se pokazala kao jedna od najžilavijih u Evropi.

„Monetarna stabilnost i fiskalna konsolidacija su joj omogućili da pokrene ozbiljne investicije u ključne sektore: energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i digitalne transformacije. U većini vodećih grana srpske privrede prisutne su najbolje američke kompanije“, rekao je Godfri.

Naveo je da treba pobediti sivu ekonomiju, omogućiti efikasnije procedure javnih nabavki, veću efikasnost pravosuđa, kako bi srpska privreda imala dalji razvoj i bila privlačna investitorima.

“Moj tim i ja spremni smo da nastavimo rad na zajedničkom cilju da ovu divnu zemlju poguramo napred i osiguramo joj mesto u EU”, rekao je Godfri.

Američka poslovna komora u Srbiji ima 210 kompanija članica od kojih je je jedna trećina američkih, druga trećina iz EU, a ostale su srpske kompanije . Sve zajedno zapošljavaju blizu 100.000 radnika i do sada su u Srbiji investirale oko 14 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...